Фото Миколаївської церкви з села поблизу Іллінців визнано найкращим серед світлин з Вінниччини для Вікіпедії у 2021 році

Новини Вінниці / Фото Миколаївської церкви з села поблизу Іллінців визнано найкращим серед світлин з Вінниччини для Вікіпедії у 2021 році

В українському сегменті міжнародного фотоконкурсу для Вікіпедії «Вікі любить пам’ятки» обрали найкраще фото Вінницької області 2021 року. Переможною стала світлина дерев'яної Миколаївської церкви у селі Борисівка Іллінецької міської громади авторства Сергія Онькова.

Храм збудовано у 1751 році. Він визнаний пам’яткою архітектури місцевого значення. Втім, про сільську церкву ще не створено окремої статті у Вікіпедії. Світлиною ілюструють статтю про село.  

«Особливу виразність цьому зображенню створює майже монохромія густого синього (замість чорного) кольору у поєднанні з білими елементами декору церкви та хмаринами. Вдалий ракурс для детальної демонстрації, яскраве весняне освітлення створює радісний та піднесений настрій», — оцінила роботу членкиня журі, мандрівниця та фотограф Наталія Шестакова.  

Пам'ятками-переможцями з Вінниччини минулих років були костел-мавзолей Потоцьких у селі Печера, Михайлівська церква в селищі Дашів, дзвіниця кармелітського монастиря у місті Бар, фото Вежі, Домініканського монастиря та церкви Воскресіння Христового у Вінниці.

У списку пам’яток Вінницької області – 4086 об’єктів культурної спадщини, фото у Вікісховищі мають уже 1875 пам’яток. У 2021 році конкурсанти завантажили 2810 світлин 565 об’єктів, з них  178 - уперше. У 2021 році за перемогу у номінації світлин пам’яток регіону змагалися 33 автори, за всі роки конкурсу — 223.