Фініш спалаху: на Вінниччині реєструють поодинокі випадки захворювання на гепатиту А

Новини Вінниці / Фініш спалаху: на Вінниччині реєструють поодинокі випадки захворювання на гепатиту А

Станом на вечір 12 листопада на Вінниччині зафіксовано 320 випадків захворювання на гепатит А від початку спалаху. За минулу добу виявлено лише 1 новий випадок. На те, що захворюваність пішла на спад вказує реєстрація поодиноких випадків протягом останніх діб.

Як повідомляє ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб», на стаціонарному лікування перебуває 31 хворий. Виписано з лікарень 201 пацієнта, зокрема 35 дітей.

Джерело інфекції досі не виявлено. Заступник міністра охорони здоров’я Ігор Кузін запевнив «РБК-Україна», що спалах гепатиту А не вийшов за межі Вінницької області. Поява хворих в інших регіонах — звичне сезонне зростання.

Він визнав, що аналітики МОЗ України точно не встановили джерела зараження гепатиту А у Вінниці. Однак масовість захворювання свідчить про те, що джерелом дійсно могла бути питна вода.

Кузін зазначив, що наразі дослідники розглядають два джерела епідемії: питна вода та міські ринки. На користь питної води як джерела вірусної інфекції говорить масовість захворювання серед вінничан. Крім того, певна кількість хворих розповідали, що купували продукти харчування на ринках. Наприклад, ішлось про купівлю «овочів, фруктів, молокопродуктів». Тому під підозрою опинились підприємства — молокозавод та кондитерська фабрика.

Також Кузін пояснив, що завершили тестування хворих і почали перевіряти навколишнє середовище. Розглядають усі варіанти, усі сценарії.

«Сподіваємось, що ми зможемо знайти все ж таки спільне джерело інфікування», — заявив посадовець журналістам.

Олеся Рудницька

13 листопада, 2023