Експозицію «Міні-Вінниці» огородять «Мурами», а колекцію поповнять чотирма новими моделями (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / Експозицію «Міні-Вінниці» огородять «Мурами», а колекцію поповнять чотирма новими моделями (ФОТО, ВІДЕО)

У листопаді минулого року з майданчика «Міні-Вінниця» у Центральному парку демонтували всі моделі. Їх не списали, не вкрали, не розтрощили. Зимували мініатюрні копії знаних у Вінниці будинків у приміщенні колишнього ресторану «Пикова дама», аби на весні повернулися на звичне місце, але в оновленому вигляді.

У листопаді минулого року з майданчика «Міні-Вінниця» у Центральному парку демонтували всі моделі. Їх не списали, не вкрали, не розтрощили. Зимували мініатюрні копії знаних у Вінниці будинків у приміщенні колишнього ресторану «Пикова дама», аби на весні знову повернутися на звичне місце, але в оновленому вигляді.

Колишній заклад харчування, де роками годували донорів крові і не тільки, нині нагадує склад. Там зберігаються «копії» та чекають на реконструкцію, адже деякі з них виглядають не дуже презентабельно. За час невеличкої екскурсії до ресторану вдалось у цьому переконатися .

«Оскільки свого часу моделі зробили з не дуже якісного матеріалу, то за роки експлуатації, вони втратили первісний вигляд. Також негативним фактором ми вважаємо систему поливу клумб водою. Кислотно-лужне середовище виявилося шкідливим для мініатюр. Тепер нам доведеться відновлювати їх власним коштом», - розказує директор КП «Вінницязеленбуд» Ігор Любовський.

За задумом, моделі почнуть повністю відновлювати цієї весни. Також зроблять не зовнішню, а внутрішню підсвітку. За рахунок цього вони мають виглядати привабливіше.

«Крім цього, ми замовили ще чотири моделі. Але тепер співпрацюємо з іншою фірмою – з Кам’янця-Подільського - яка має великий досвід та гарантує якісну роботу», - додає керівник підприємства.

Кам’янецькі майстри працюють не тільки на внутрішньому ринку, а «візитівкою» виробника моделей вважається колекція під назвою «Замки України». Об’єкти, що замовлені для Вінниці, вже готові. Це склеп-усипальниця Миколи Пирогова, садиба капітана Длуголенського на Магістрацькій (нині художня школа), колишній Єзуїтський монастир (нині Держархів) і головний корпус обласної психоневрологічної лікарні ім. О.Ющенка.

Через 1,5-2 місяця після завершення карантину моделі відремонтують та обіцяють встановляти разом з новими. Зміниться і загальний зовнішній вигляд локації. На місці нинішньої металевої огорожі планується встановити стилізовані вінницькі Мури з баштами…

Це плани на нинішній рік. На 2021-ий вони амбітніші. Планується глобально змінити саму ділянку. Всі моделі мають «поставити» на невеличкі «пагорби», аби відвідувачам було зручніше робити фото. Більш того, території «Міні-Вінниці» розширять, додадуть елементи ландшафтного дизайну, щоб вона максимально підходила для релаксу. Так, там має бути зручно відпочити, почитати книжку, насолодитися барвами рослин та історією міста у мініатюрі.

«Рельєфи», на які ми плануємо підняти моделі, не перевищуватимуть пів метра. Жодних бордюрів та огорож навколо наших «історичних будівель» ставити не будемо, адже сподіваємось на культуру та вихованість вінничан і гостей міста, які нарешті зрозуміють, що псуючи моделі лише шкодять. Люди мають звикати до іншого, сподіваємося на їхню порядність. Проте систему відеонагляду передбачаємо», - пояснив директор підприємства.     

Переглянути експозицію «Міні-Вінниці» можна буде з аудіогідом на кількох мовах, аби зручно було також гостям з-за кордону. Вони матимуть змогу відчувати себе як у більшості музеїв світу.

«Наразі ми залучаємо кредитні кошти, які повернемо за рахунок власної діяльності підприємства. Впевнені, що перш за все вінничанам сподобається оновлена «Міні-Вінниця». Вона справді стане тим куточком у Центральному парку, куди завжди хочеться повернутися, аби відпочити та відчути присмак старовинності міста», - підкреслює І.Любовський, зазначивши, що зберіг у таємниці ще деякі «родзинки».  

Матеріали про майбутнє локації надані керівництвом Центрального парку

Новини Вінниці / Експозицію «Міні-Вінниці» огородять «Мурами», а колекцію поповнять чотирма новими моделями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Експозицію «Міні-Вінниці» огородять «Мурами», а колекцію поповнять чотирма новими моделями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Експозицію «Міні-Вінниці» огородять «Мурами», а колекцію поповнять чотирма новими моделями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Експозицію «Міні-Вінниці» огородять «Мурами», а колекцію поповнять чотирма новими моделями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Експозицію «Міні-Вінниці» огородять «Мурами», а колекцію поповнять чотирма новими моделями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Експозицію «Міні-Вінниці» огородять «Мурами», а колекцію поповнять чотирма новими моделями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Експозицію «Міні-Вінниці» огородять «Мурами», а колекцію поповнять чотирма новими моделями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Експозицію «Міні-Вінниці» огородять «Мурами», а колекцію поповнять чотирма новими моделями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Експозицію «Міні-Вінниці» огородять «Мурами», а колекцію поповнять чотирма новими моделями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Експозицію «Міні-Вінниці» огородять «Мурами», а колекцію поповнять чотирма новими моделями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Експозицію «Міні-Вінниці» огородять «Мурами», а колекцію поповнять чотирма новими моделями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Експозицію «Міні-Вінниці» огородять «Мурами», а колекцію поповнять чотирма новими моделями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Експозицію «Міні-Вінниці» огородять «Мурами», а колекцію поповнять чотирма новими моделями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Експозицію «Міні-Вінниці» огородять «Мурами», а колекцію поповнять чотирма новими моделями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Експозицію «Міні-Вінниці» огородять «Мурами», а колекцію поповнять чотирма новими моделями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Експозицію «Міні-Вінниці» огородять «Мурами», а колекцію поповнять чотирма новими моделями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Експозицію «Міні-Вінниці» огородять «Мурами», а колекцію поповнять чотирма новими моделями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Експозицію «Міні-Вінниці» огородять «Мурами», а колекцію поповнять чотирма новими моделями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Експозицію «Міні-Вінниці» огородять «Мурами», а колекцію поповнять чотирма новими моделями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Експозицію «Міні-Вінниці» огородять «Мурами», а колекцію поповнять чотирма новими моделями (ФОТО, ВІДЕО)
Олег Верлан

6 квітня, 2020