Директор ТОВ «Промавтоматика Вінниця» Михайло Ганчук: «Вінниця може стати першим містом із залученням ОСББ до виробництва зеленої енергетики»

Новини Вінниці / Директор ТОВ «Промавтоматика Вінниця» Михайло Ганчук: «Вінниця може стати першим містом із залученням ОСББ до виробництва зеленої енергетики»

Дахи вінницьких багатоповерхівок зазвичай використовуються для антен. Коефіцієнт корисної дії від цього мінімальний. За словами директора ТОВ «Промавтоматика Вінниця» Михайла Ганчука, цю площу ефективніше використовувати для виробництва електроенергії. А в оселях, на його думку, періодично варто перевіряти напругу, аби зберегти вартісну техніку.

Дахи вінницьких багатоповерхівок зазвичай використовуються для антен. Коефіцієнт корисної дії від цього мінімальний. За словами директора ТОВ «Промавтоматика Вінниця» Михайла Ганчука, цю площу ефективніше використовувати для виробництва електроенергії. А в оселях, на його думку, періодично варто перевіряти напругу, аби зберегти вартісну техніку.  

 

«Вінницькі та китайські світлодіодні світильники дають однакове світло в перші дні, проте через 2-3 роки китайський світить на 50% або й зовсім перегорає»

- Пане Михайле, чим особливе ваше підприємство?

- Почну с того, що нашій компанії працюють близько 350 класних спеціалістів. Нам 20 років, працюємо винятково в енергетиці, експортуємо продукцію до Польщі, стратегічні плани - Казахстан і одна з європейських країн.

У нас є три ключові напрями - виробництво, торгівля та послуги. Виробництво – це світлодіодні світильники для підсвітки доріг, приміщень з високою стелею, фасадів, пішохідних переходів, стробоскопи. До речі, наша компанія бере участь у міському тендері за грантом NEFCO, запропонували, переконаний, найкращу ціну як одночасно виробники та монтажники світильників. Також ми розробляємо та виробляємо мікропроцесорні пристрої - реле напруги, терморегулятори та стабілізатори. Торгуємо власною продукцією, а також представляємо інтереси як вітчизняних, так і світових виробників електротехнічної продукції.

Щодо послуг, то ми будуємо лінії електропередач, освітлюємо села, селища та міста. Якщо казати про підсвітку фасадів будівель, то у Вінниці її можна побачити на будівлях «Савою», ВТЕІ, 2-ої школи, тощо.

Займаємося також автоматизацією технологічних процесів. Наші спеціалісти виїжджають на об’єкти, оцінюють процес і протягом двох тижнів надають свої пропозиції щодо автоматизації для підвищення якості, швидкості виробництва чи зменшення кількості працівників на лінії, з економічними розрахунками терміну окупності і суму необхідних інвестицій.

Ще будуємо сонячні електростанції. Будуємо багато. Нещодавно почали проектувати СЕС для малих і середніх підприємств, коли вироблену електроенергію можна спрямовувати на власні потреби. Перевага для власника у тому, що не потрібне документальне оформлення станції. А за 2-2,5 років вона себе окупає без будь-яких ризиків.

- За рахунок чого електротехнічна продукція, яку виробляє вінницьке підприємство, конкурує з китайськими аналогами?

- Є клієнти, які орієнтуються виключно на ціну. Дешеві китайські світильники є і навіть в нашому асортименті відділу оптових продажів, але вони не розраховані на тривале використання… Час роботи світлодіода залежить від його температури. Чим вона більша, тим швидше кристал вигорає. Нормальна температура – 50-60 градусів. Тому потрібно «відбирати» тепло, інакше за рік-два він вигорить. Китайські виробники на цьому економлять, використовуючи мінімум алюмінію для радіатора. Тому вінницькі та китайські світильники дають однакове світло в перші дні, проте через 2-3 роки китайський світить на 50% або й зовсім перегорає.

З поясненням різниці ми стикнулися на прикладах сіл. Зазвичай, сільські голови намагаються показати, що вони правильно використовують кошти і перш за все роблять дороги і освітлюють вулиці. Щоб зекономити, у більшості випадків очільники громад ставлять звичайні світлодіодні лампочки або китайські дешеві світильники, а вже через рік- два в селі знову темно. Коли розповідаєш про різницю, відповідальний голова обирає якісну українську продукцію.

- Скільки відсотків сільських голів, яким ви пояснювали різницю, обирали більш дорогий вітчизняний варіант?

- Орієнтовно 20%… Адже їм потрібно донести людям, що освітлять не 10, а 3 вулиці, але якісніше. Іноді це вдається.

 

«Якщо будувати сонячну станцію для власних потреб, вона перекриє споживання у денні години»

- Якщо казати про Вінницю, що інноваційного можете запропонувати місту?

- На мою думку, важливо, аби в мерії налаштували роботу по збору такої інформації. Звісно, періодично ми робимо унікальні речі, адже з цим легше виходити на ринок і не треба конкурувати з Китаєм. Ми постійно шукаємо ідеї, щомісяця влаштовуємо мозкові штурми. І знаходимо. Зараз мені імпонує ідея встановлення сонячних станцій на дахах будинків – промислових і житлових.

Погодьтесь, що площа дахів використовується неефективно, і в світі відчувається тренд до залучення сонячної енергії. Потужні СЕС стали популярними, але вони займають великі поля. А от дахи не використовуються…

- Чи могла бути залучена до цього проєкту вінницька компанія KNESS?

- Це відомий бренд. Але він орієнтований на промислові станції. Саме для промислових станцій збирати панелі є доцільним, так як тариф на енергію формується з урахуванням відсотку комплектуючих вітчизняного виробництва. Для побутових станціях тариф фіксований і значно вищий.

- За скільки років можна реалізувати проєкт із сонячними панелями на дахах і які інвестиції потрібні?

- На певному етапі ми зустрічалися з кількома керівниками ОСББ, які виявили зацікавлення, і міська влада підтримувала ідею, але виникли перепони. Перепон багато. Юридичні, технічні, навіть законодавчі, також необхідне одностайна згода мешканців. Ну і джерело фінансування теж необхідне. Мешканцям потрібно або зібрати кошти, або підшукати грантову програму. Можливо, реалізація такого проекту зацікавить міську раду чи потужні фонди, фінансові корпорації, типу NEFCO.

- Наскільки зменшиться платня за електроенергію мешканців будинку при встановленні на даху сонячних панелей?

- Якщо будувати сонячну станцію для власних потреб, вона перекриє споживання у денні години. В залежності від будівлі – від 10 до 20%. В масштабах міста, країни це великі кошти.

Зазвичай термін окупності – 2-2,5 роки. Встановлювати акумуляторні батареї для акумулювання енергії не вигідно, вони коштовні і недовговічні.

Такий варіант цікавий також для малих та середніх підприємств. Більш того, не потрібно брати дозволів у обленерго. Ніякого документального оформлення таких станцій не потрібно.

 

«При хворому серці, лікарю необхідна кардіограма, щоб поставити діагноз, при «хворій» електромережі теж необхідна діагностика, аби визначитися із «лікуванням»

- Нещодавно ви презентували Black Box, що дозволить фіксувати протягом доби напругу у електричній мережі, щоб потім поставивши “діагноз” призначити оптимальне “лікування”. Скільки вони коштують?

- Так, це професійний пристрій, що необхідний для точного визначення проблеми. Це як професійний тестер чи інструмент від якого залежить точність поставленого діагнозу чи якість виконаних робіт. Прайс- 932 гривні, також у нас є система знижок. Якщо придбати пристрій, то його потім можна давати друзям, сусідам.

- Чи потребують прилади реєстрації чи сертифікації?

- Ні. Аби всі краще розуміли, що собою представляє пристрій, хочу навести аналогію. При хворому серці, лікарю необхідна кардіограма щоб поставити діагноз, при «хворій» електромережі теж необхідна діагностика, аби визначитися із «лікуванням». Пристрій не лікує, проте він дозволяє поставити діагноз щоб призначити оптимальне лікування.

Проблеми з якістю напруги є у всій Україні. Ми намагаємося привернути увагу до цього.

Зробивши діагностику, як і у медицині, сценаріїв «лікування» є багато. В залежності від амплітуди, рівня і характеру коливань напруги, можна робити висновок і призначати “лікування”.

Декілька прикладів. Якщо напруга постійно, протягом цілої доби, завищена і амплітуда коливань не велика, то необхідно написати заяву в РЕС та прикласти роздруківку з Black Box. Бригада спеціалістів виїде і відрегулює напругу на трансформаторі за допомогою “анцапфи”. Це не довго і не дорого. Також можна встановити недорогий релейний стабілізатор напруги на весь будинок.

Якщо напруга перевищує затверджений допустимий поріг коливання у 10% в нічний час, а зранку і ввечері нижче допустимого рівня, і також прослідковується велика амплітуда коливань, то проблема в лінії від ТП до будинку. Скоріш за все, переріз ліній замалий, або є скрутки на лінії, або проблема в відпайках. Як «лікування» - та ж заява в РЕС з графіком. Також допоможе встановлення сімісторних стабілізаторів напруги невеликої потужності.

Варіантів «лікування» є завжди декілька, як і в медицині… Ми розробили Black Box для точного діагностування, щоб визначитися з якісним і оптимальним по часу і ціні «лікуванням».

Новини Вінниці / Директор ТОВ «Промавтоматика Вінниця» Михайло Ганчук: «Вінниця може стати першим містом із залученням ОСББ до виробництва зеленої енергетики»Новини Вінниці / Директор ТОВ «Промавтоматика Вінниця» Михайло Ганчук: «Вінниця може стати першим містом із залученням ОСББ до виробництва зеленої енергетики»Новини Вінниці / Директор ТОВ «Промавтоматика Вінниця» Михайло Ганчук: «Вінниця може стати першим містом із залученням ОСББ до виробництва зеленої енергетики»