Двом хлопцям за катування юнака у Вінницькому апеляційному суді умовне покарання замінили реальними термінами

Новини Вінниці / Двом хлопцям за катування юнака у Вінницькому апеляційному суді умовне покарання замінили реальними термінами

Вінницький міськсуд виявився доволі гуманним. Двох колишніх студентів коледжу він призначив умовне покарання за жорстоке катування юнака. Мабуть, після такого вироку обидва насміхалися із «системи», адже про знущання поблизу гуртожитку у Вінниці свого часу писали десятки ЗМІ.

Нагадаємо, 23 грудня 2019 року у Вінниці двоє юнаків катували та знущалися з 18-річного студента. У вечірній час доби поблизу гуртожитку, аби помститись, вони вчиняли, як вказувалось в офіційних релізах, «над студентом навчального закладу дії, що не відповідають загальноприйнятим нормам моралі, принижували його людську гідність».

Тоді нападники вимагали у хлопця гроші. Залякавши його розправою у разі, якщо він комусь розповість про це,відпустили… Наступного дня двох юнаків затримали. На той час їм було 16 і 19 років.

Як повідомляють у пресслужбі Вінницької обласної прокуратури, Вінницьким апеляційним судом за скаргою прокурора Вінницької місцевої прокуратури та участі прокурора відділу захисту дітей та протидії насильству Вінницької обласної прокуратури переглянуто вирок Вінницького міського суду, яким визнано винуватими та засуджено двох місцевих жителів, один з яких на момент вчинення злочинів був неповнолітнім, за вчинення грабежів та катування особи, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 127, ч. 2 ст. 186 КК України).

Установлено, що зазначені особи пограбували водія маршрутного таксі, а згодом вчинили насильницькі дії над своїм знайомим – катували, глумилися над його честю та гідністю й пограбували юнака.

Вінницьким міським судом обох хлопців визнано винуватими у вчиненні злочинів та неповнолітньому призначено покарання у виді п’яти років позбавлення волі зі звільненням, на підставі ст. ст. 75, 104 КК України, від відбування покарання з іспитовим строком два роки. Його дорослому співучаснику призначено покарання у виді п’яти років позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання з іспитовим строком три роки.

Не погодившись із висновком суду першої інстанції, Вінницька місцева прокуратура подала апеляційну скаргу з вимогою скасувати вирок та призначити злочинцям реальну міру покарання без звільнення від відбування покарання з іспитовим строком.

Доводи публічного обвинувача та апелянта у справі – ювенального прокурора обласної прокуратури Вінницьким апеляційним судом визнані обґрунтованими: вирок першої інстанції скасовано та ухвалено новий вирок, яким злочинцю, що скоїв злочини будучи неповнолітнім призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі, а його співучаснику – у виді 6 років позбавлення волі.

Макс Мельник

11 листопада, 2021