Двоє суддів з Вінниччини пішли «на пенсію»

Новини Вінниці / Двоє суддів з Вінниччини пішли «на пенсію»

Одразу двоє суддів Козятинського міськрайонного суду Вінницької області попросились «на пенсію». Вища рада правосуддя задовольнила їхні заяви

Одразу двоє суддів Козятинського міськрайонного суду Вінницької області попросились «на пенсію». Вища рада правосуддя задовольнила їхні заяви. 

Про це повідомляють офіційні джерела.

«На засіданні 22 жовтня 2020 року Вища рада правосуддя вирішила звільнити у зв’язку з поданням заяв про відставку Валентину Воронюк з посади судді Козятинського міськрайонного суду Вінницької області та Віктора Проця з посади судді Козятинського міськрайонного суду Вінницької області», – йдеться в інформації.

Зазначимо, що нині судова система України знаходиться в процесі реформування. Процес триває вже кілька років роки, коли судді Верховного Суду України (ВСУ) направили до Конституційного Суду подання щодо Закону «Про судоустрій і статус суддів» від 2 червня 2016 року.

Цей закон, зокрема, змінив судову систему із чотириланкової на триланкову: перша інстанція – місцеві суди, друга – апеляційні і третя – Верховний Суд (ВС).

Щодо питання фінансів, то Закон “Про судоустрій і статус суддів” передбачає, що “щомісячне довічне грошове утримання виплачується судді у відставці в розмірі 50 відсотків суддівської винагороди судді, який працює на відповідній посаді. За кожний повний рік роботи на посаді судді понад 20 років розмір щомісячного довічного грошового утримання збільшується на два відсотки грошового утримання судді”.

За даними Пенсійного фонду України, станом на 1 січня цього року,довічно отримують пенсію 3378 суддів. Середній розмір – майже 46 тис грн. Натомість станом на 1 січня 2018 року, пенсію отримували 3108 суддів (середній розмір – майже 25 тис грн.).

Тобто простежується тенденція щодо зниження "середньостатистичної" пенсії суддів. Тобто краще не зволікати з виходом на відпочинок.