Два нових випадки за добу: у Вінниці «затихає» спалах гепатиту А

Новини Вінниці / Два нових випадки за добу: у Вінниці «затихає» спалах гепатиту А

Станом на вечір 6 листопада у Вінницькій області зафіксовано 285 випадків захворювання на гепатит А від початку спалаху. За попередню добу виявлено 2 нових випадки.

Про це повідомляє ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб».

У Вінницькій області загалом для надання допомоги пацієнтам з інфекційними хворобами виділено 388 ліжок. Завантажено станом на 6 листопада 46 ліжок (18,4%).

Лабораторно підтверджено діагноз у 247 випадках. Серед захворілих 36 дітей, зокрема 27 учнів. Виписано з лікарень 165 пацієнтів, у тому числі 29 дітей.

Силами фахівців держустанови проводиться обстеження всіх вогнищ захворювання. Досліджується якість води, яка споживається.

«За період з 17 жовтня по 06 листопада 2023 року фахівцями ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ» відібрано 341 пробу води для лабораторного дослідження. Станом на 06.11.2023 відібрано 112 проб для дослідження методом ПЛР на визначення вірусного гепатиту А.  За результатами 112 проб відповідають вимогам Державних санітарних норм», - йдеться у повідомленні.

120 проб відібрано для бактеріологічних досліджень, досліджено 110 проб. У 24 виявлена невідповідність вимогам якості питної води:

- 14 водопровідна мережа - по вмісту ентерокококів, загальних колі-форм;

- 10 кринична - по вмісту кишкової палачки,ентерококів, загальних коліформ, загальному мікробному числу.

В роботі 10 проб.

На санітарно-хімічні показники відібрано 109 проби, досліджено 107 проб. В 64 пробах встановлено невідповідність вимогам. В роботі 2 проби.

Фахівцями ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ» проведено заключну дезінфекцію у 20 домашніх вогнищах.

Організовано та проведено лабораторне обстеження методом ІФА торгуючих з ринків ТК «Привокзальний-1», ТК «Привокзальний-2», «Вишенька», «Урожай», «Центральний», ТЦ «Мир», працівників ТМ «Долина Плюс», відділів готової продукції магазинів ЕКО Маркет в ТЦ «Петроцентр» та магазину «Сільпо» в ТЦ «Скай Парк».

Всього обстежено 937 осіб, у 4 з яких виявлено антитіла до вірусу гепатиту А, ще у 1 - результат сумнівний.

Для санітарно-вірусологічного дослідження методом ПЛР на ринках відібрано 8 змивів з овочів та фруктів, вірусу гепатиту А не виявлено.

«Епідеміологічне розслідування із застосуванням лабораторних методів дослідження продовжується», - додають у центрі.

Олеся Рудницька

7 листопада, 2023