«Дуже каламутна та має дивний запах»: незалежні експерти проаналізували питну воду у Вінниці

Новини Вінниці / «Дуже каламутна та має дивний запах»: незалежні експерти проаналізували питну воду у Вінниці

З нового року у всіх містах України мити руки, готувати та пити воду стало ще дорожче. Але чи вплинули нові ціни на якість води, що тече з наших кранів? «Головна тема» з Оленою Кот на каналі «Україна» разом з екологічною лігою провела наймасштабнішу експертизу на українському телебаченні і перевірила якість води з-під крану по всій країні. Зокрема у Вінниці.

З нового року у всіх містах України мити руки, готувати та пити воду стало ще дорожче. Але чи вплинули нові ціни на якість води, що тече з наших кранів? «Головна тема» з Оленою Кот на каналі «Україна» разом з екологічною лігою провела наймасштабнішу експертизу на українському телебаченні і перевірила якість води з-під крану по всій країні. Зокрема у Вінниці.

Востаннє всеукраїнську експертизу проточної води робили 14 років тому. Відтоді вода у кранах українців подорожчала вдесятеро! Але чи стала чистішою? Аби це перевірити, «Головна тема» зібрала зразки води з 24-х обласних центрів України і віддала їх до 24-х лабораторій.

У кожній лаборанти зробили по два аналізи. Перший – мікробіологічний, який показує, чи є у воді збудники холери, дизентерії, сальмонельозу та гепатиту А. Другий – хімічний, що виявляє, чи є у зразках токсичні елементи: свинець, ртуть, цинк та залізо, та скільки у воді корисних речовин - калію, кальцію, магнію, натрію та фтору.

Отже, при експертизі у жодному регіоні у воді не виявили кишкової палички. Рівень нітратів теж не перевищує допустимої норми. А ще у воді по всій країні є достатня кількість корисних мінералів - кальцію, калію та магнію. Втім, за іншими показниками все не так добре.

Так, у трійку областей із найгіршою якістю води увійшли Житомирщина, Дніпропетровщина та Донеччина! У зразку з Житомира лаборанти знайшли коліформи - бактерії з фекалій теплокровних тварин, яких не має бути в питній воді. А ще у житомирській воді підвищена кількість солей, вкрай токсичного миш’яку, цинку та свинцю.

«Наявність свинцю призводить до порушення імунної системи. Цинк має знову ж таки здатність накопичуватись саме в органах травлення. Це підвищує кислотність і спричиняє благодатне поле для розмноження бактерій», - пояснила Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги.

У дніпропетровській воді виявили завелику кількість ртуті. А в Донецьку у воді чимало шкідливих сульфатів та хлору. В Одесі, виявляється, воду недостатньо очищують від мікробів.

Також є в експертів сумніви щодо якості очищення води на Франківщині та Вінниччині. Там вода дуже каламутна та має дивний запах.

А от у Миколаєві з очищенням води навіть перестаралися. У ній втричі перевищений показник перманганату калію - речовини, яку використовують замість хлору при знезараженні води.

Без шкідливих речовин, але доволі жорстка вода у Хмельницькому, Сумах та Харкові. На це вказує чимала кількість солей в усіх трьох зразках. У воді з Полтави та Тернополя теж знайшли солей більше, ніж треба. Звідси й осад у чайниках та відрах тамтешніх мешканців.

Але є області, в яких майже всі показники води - в нормі, за винятком незначних відхилень, які не є небезпечними. Це Рівненська, Херсонська, Волинська, Львівська та Київська області! А лідером за якістю та чистотою води в Україні виявилося Закарпаття, оскільки це регіон, який має досить чисті гірські проточні ріки, більше кисню.

Загалом, порівняно з експертизою, яку проводили 14 років тому, українська водопровідна вода в більшості областей стала гіршою. Раніше вона містила забагато фтору чи заліза. А сьогодні додався ще цинк, ртуть та навіть отруйні коліформи. Тож, потрібно більш ретельно ставитись до очищення води.

Детальніше про якість води журналісти розкажуть у програмі «Головна тема» у суботу о 20:00 на каналі «Україна».

admin

16 березня, 2021