До Вінниці переїхали 3 тисячі маріупольців. У місті відкрили Центр підтримки «Я - Маріуполь»

Новини Вінниці / До Вінниці переїхали 3 тисячі маріупольців. У місті відкрили Центр підтримки «Я - Маріуполь»

На вулиці Соборній у Вінниці вчора, 24 травня, відкрився Центр підтримки «Я - Маріуполь». Тут переселенцям з міста-героя допомагатимуть з адаптацією у нових умовах. Для маріупольців працюватимуть їхні земляки - маріупольці, які, як ніхто, зрозуміє спільну біду.

«Разом з мером Маріуполя Вадимом Бойченком поспілкувались з першими відвідувачами. Обійми, сльози, радість від того, що побачили своїх - атмосфера зворушлива. До Вінниці переїхало близько трьох тисяч маріупольців, і завдяки цьому проєкту вони отримають комплексну підтримку», - зазначив мер Вінниці Сергій Моргунов.

В інформаційно-гуманітарному хабі «Я - Маріуполь» допомагатимуть з вирішенням питань соціального захисту, юридичних проблем, надаватимуть гуманітарну допомогу. Також тут можна проконсультуватись у лікаря.

Є дитяча кімната: вихователі тимчасово приглянуть за дітьми, поки батькам потрібно впоратись з робочими справами. За словами керівника центру, ще до офіційного відкриття сюди вже приходили люди. Багато питань з приводу компенсації за втрачене житло та грошових виплат. Та чи не найбільше потребували саме фахової допомоги психолога.

«Ми почали активну співпрацю з Маріуполем ще у 2017 році, у мирний час, і у важкий період не могли не підтримати дружню громаду. Маріуполь зазнав небаченої у ХХІ столітті трагедії. І для його мешканців важливо не втрачати надію та інтегруватись у життя нового для них міста. Тому, коли мер Маріуполя звернувся до нашої команди з ідеєю хабу, ми підтримали цей важливий проєкт. Муніципалітет надав приміщення, міські підприємства допомогли з технічними питаннями», - пояснив С.Моргунов.

Нагадаємо, більшість будівель Маріуполя знищено російськими снарядами, авіабомбами. Кількість жертв містян відома лише приблизна. Під час знищення міста рашистами загинуло 20-25 тисяч маріупольців. Десятки тисяч окупанти вивезли у депресивні райони РФ, де помістили у визначені місця для роботи на місцевих підприємствах без права залишати місце. Нині по приблизним підрахункам у Маріуполі залишається близько 120 тисяч людей. До початку війни там проживало 420-430 тисяч.

«Ми ставили перед собою три головні завдання:

  • дати можливість маріупольцям, які переїхали до Вінницької області, тримати зв'язок з рідною громадою,
  • допомогти команді міської ради Маріуполя надавати сервіси, які можливо організувати,
  • налагодити комунікацію між муніципалітетом Маріуполя та нашими службами, медичними, освітніми закладами, щоб маріупольці відчували увагу і турботу.

Сьогодні маріупольців, вінничан і всіх українців об’єднує, на жаль, єдина спільна біда: росія прийшла війною на нашу землю. Але у нас і спільна мета – перемогти. Разом будемо і відбудовувати країну. А Вінниця і далі буде підтримувати та давати прихисток кожній українській родині, яка втратила рідний дім. Люди – це найважливіше», - зазначив міський голова Вінниці.

Олеся Рудницька

25 травня, 2022