До 12 років засуджено представників ОЗГ з торгівлі зброєю, яких відстежили вінницькі співробітники СБУ

Новини Вінниці / До 12 років засуджено представників ОЗГ з торгівлі зброєю, яких відстежили вінницькі співробітники СБУ

За результатами судового розгляду, до позбавлення волі за вчинення злочинів в складі організованої злочинної групи засуджено трьох осіб. Чоловіки налагодили схему гуртового продажу зброї і наркотиків в різних регіонах. Зловмисників «вели» з Вінниці, а от затримали в Ужгороді…

За результатами судового розгляду, до позбавлення волі за вчинення злочинів в складі організованої злочинної групи засуджено трьох осіб. Чоловіки налагодили схему гуртового продажу зброї і наркотиків в різних регіонах. Зловмисників «вели» з Вінниці, а от затримали в Ужгороді…

Як повідомляють у пресслужбі Вінницької обласної прокуратури, було підтримано публічне обвинувачення у кримінальному провадженні за фактом збуту зброї, бойових припасів, наркотичних засобів та психотропних речовин на території України.

У ході розслідування, яке проводилось слідчим підрозділом УСБУ у Вінницькій області під процесуальним керівництвом Вінницької обласної прокуратури, за результатами проведення на території Вінницької та Закарпатської областей ряду оперативних закупок, задокументовано діяльність сталої організованої злочинної групи.

Зокрема, в її учасників, в межах кримінального провадження закуплено 3 автоматичні пістолета Grand Power з глушниками до них, пістолети «VZOR 70» та «VZOR 50», 4 пістолети-кулемети моделі Scorpion, та понад 600 боєприпасів до вказаної вогнепальної зброї.

Крім того, під час документування встановлено, що злочинці налагоджували канали збуту наркотичних засобів та психотропних речовин так званими «оптовими партіями», в результаті, з метою документування та викриття, у останніх було закуплено наркотичний засіб кокаїн в особливо великих розмірах, а також велику кількість психотропних речовин метамфетамін та апрофен.

Обвинувальний акт у вказаному кримінальному провадженні за ознаками вчинення в складі організованої групи злочинів, передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 307, ч. 3 ст. 307 КК України слухався по суті Ужгородським міськрайонном судом Закарпатської області, оскільки саме на території вказаної області відбувався останній етап з викриття організованої групи. Тоді, було затримано 5 осіб, фігурантів кримінального провадження, двоє з яких одразу визнали вину та надали викривальні покази стосовно членів організованої групи.

Колегією у складі трьох суддів ухвалено обвинувальний вирок, за яким до 12 років позбавлення волі засуджено трьох ужгородців, які незаконно зберігали, пересилали та систематично збували на території України вогнепальну зброю, наркотичні засоби та психотропні речовини в особливо великих розмірах, зокрема кокаїн та метамфітамін.

Як зазначають у пресслужбі суду, навесні 2017 року вказану злочинну діяльність було викрито працівниками Управління СБУ у Вінницькій області, які протягом двох місяців проводили негласне спостереження за діяльністю злочинців.

Так, під час судового розгляду, суддями досліджено близько ста речових доказів і документів, зокрема прослухано та переглянуто аудіо- та відеозаписи, на яких зафіксовано перемовини злочинців щодо продажу зброї та наркотиків, факти передачі «товару» й отримання грошових коштів за такі, заслухано викривальні покази свідків тощо.

При цьому судом встановлено, що злочинці застосовували у своїй діяльності засоби конспірації: використовували у своїх розмовах слова-замінники, передавали зброю та наркотики засобами поштового зв’язку під виглядом посилок.

Зрештою, за результатом розгляду кримінальної справи, судом беззаперечно встановлено вину організатора та двох виконавців злочинів за декількома інкримінованими їм епізодами й засуджено до 12-ти років позбавлення волі з конфіскацією усього належного їм майна.  

Макс Мельник

2 грудня, 2020