Для Вінниччини росіяни використали «Кинджали», якими там пишається Путін

Новини Вінниці / Для Вінниччини росіяни використали «Кинджали», якими там пишається Путін

Для удару 7 серпня по військових об’єктах у Вінницькій області російські окупанти застосували гіперзвукові ракети повітряного базування Х-47М «Кинджал». Цими ракетами дуже пишався Путін. Чотири роки тому він погрожував світу зброєю, аналогів якої ні в кого немає. Офіційне це друге використання «Кинджалів» під час повномасштабного вторгнення.

Інформацію, яка раніше активно обговорювалась у мережі, наразі підтвердили у пресслужбі Командування Повітряних сил ЗСУ.

Військові пояснюють, що основним носієм ракет цього типу є модифікований винищувач МіГ-31, також можуть застосовуватись бомбардувальники Ту-22М3 та Ту-160.

Це найновіший тип ракет, які має на озброєнні Росія. Після прийняття на озброєння у 2018 році, їх випущено всього декілька десятків. Бойова частина Х-47М становить 500 кг, швидкість ракети 3500 – понад 12000 км/год.

Після пуску з літака ракета піднімається на велику висоту у верхні шари атмосфери - стратосферу. А при заході на ціль по балістичній траєкторії може розвивати швидкість близько 12 тис. км/год.

«Тактико-технічні характеристики цієї ракети не дозволяють існуючим в Збройних силах України засобам протиповітряної оборони ефективно виявляти та знищувати її. Із 24 лютого 2022 року зафіксовано лише декілька бойових застосувань ракет цього типу, які противник намагається використовувати по надзвичайно важливих цілях», - зазначають у ПС ЗСУ.

Додамо, ці ракети є особистою гордістю Путіна. У березні 2018 року відбулося «послання до Федеральних зборів» президента Російської Федерації. Більша частина стосувалась новинкам у плані озброєння.

Гіперзвукова ракета «Кинжал» Х-47М2 належить до класу аеробалістичних ракет. Тобто запускається вона з літака-носія. Однак, вже після пуску ракети включається її власний двигун, за допомогою якого Х-47М2 зближується з потенційною метою. Насамперед ця інноваційна новинка призначена для знищення кораблів супротивника. Вона гранично ефективна проти авіаносців, фрегатів, есмінців та крейсерів.

У березні росіяни завдали ударів «Кинжалами» по військовому обєкту у Делятині, що в Івано-Франківській області. Коштує одна ракета такого типу понад $1 млн. На озброєнні РФ було декілька десятків таких ракет.

Олег Верлан

8 серпня, 2022