Для вінничан зробили серію 3D-візуалізацій будинків із «зниклого міста» (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / Для вінничан зробили серію 3D-візуалізацій будинків із «зниклого міста» (ФОТО, ВІДЕО)

Якою була Вінниці на початку ХХ сторіччя, містяни знають переважно зі світлин, які збереглися в архівах, приватних колекціях та інтернеті. Зробити їх трьохвимірними вирішили ентузіасти з ГО «Центр візуальних проектів». Вони замислили амбітний проект – за два роки віртуально відтворити до 30 базових об’єктів із відомих 150, що мають значення для краєзнавців. На сьогодні візуалізовано вже шість будівель.

Якою була Вінниці на початку ХХ сторіччя, містяни знають переважно зі світлин, які збереглися в архівах, приватних колекціях та інтернеті. Зробити їх трьохвимірними вирішили ентузіасти з ГО «Центр візуальних проектів». Вони замислили амбітний проект – за два роки віртуально відтворити до 30 базових об’єктів із відомих 150, що мають значення для краєзнавців. На сьогодні візуалізовано вже шість будівель.

Симбіозу мера М. Оводова і архітектора Г. Артинова Вінниця зобов’язана формуванням «обличчя» історичного центру міста. Лише частина будинків тієї доби залишилася, хоча більшість з них сьогодні виглядають інакше. Ентузіасти з «Центру візуальних проектів» у лютому 2018-го задалися метою залучити фахівців з 3D-моделювання до таких проектів, зокрема «Вінниця-655».

«В рамках реалізації цього проекту за два роки ми хочемо створити візуалізації трьох десятків старовинних будівель. Вже зроблені «Готель «Белв'ю», «Залізничний вокзал», «Водонапірна башта», «Бібліотека ім. Гоголя», а також самісінький центр міста в масштабі 1:1000», - розповідає один з ініціаторів проекту Андрій Черненко, зазначаючи, що нині фахівці працюють над «Народним домом» і «Міським театром».

 

За його словами, суть ідеї полягає у створенні цікавого для вінничан та гостей міста безкоштовного контенту, яким користуватися зможуть всі, кому цікава історія Вінниці. Згодом на його базі має бути створеним окремий веб-ресурс.

Це має бути подарунок місту та містянам. Аби не виникало зайвих запитань, вінничанин наголошує, що для створення візуалізацій використовується лише безкоштовне програмне забезпечення, а працюють люди у свій вільний час.

«Спонукала відсутність такого. Що є? Окремі фото тієї доби. Група ентузіастів з різних міст їх обробляє, щоб отримати абсолютно іншого рівня зображення. Оскільки проект благодійний, то я не можу сказати, що ми усім забезпечені. Звісно, можливо, працюємо повільно. На те є об’єктивні причини. Але, впевнений, що до Дня міста виконаємо першу частину проекту і презентуємо кілька об’єктів», - додає А. Черненко.

 

Світлини, які стали «базісом» візуалізації, ентузіасти збирали у бібліотеках та інших відкритих джерелах. Інколи вони стикалися з тим, що якість не дозволяє відтворити певні деталі. Наприклад, ручки дверцят в «Савою» чи ліпнину на фасаді «Белв'ю». Звісно, краєзнавці та історики, які консультують програмістів, мають певні здогадки, як мав виглядати об’єкт, але це ж припущення… А ініціатори проекту шукають підтверджень.

Також у попередніх планах ентузіастів було створення інтерактивної карти старовинної Вінниці з описом кожного конкретного об’єкту. Таку карту вони бачили виставленою у холі міськради. Чому б ні?.. Більшість туристичних маршрутів по місту пролягає поруч, а головне, сотні містян звертаються в «Прозорий офіс» на першому поверсі міськради, і поки чекають черги, вивчали би історію будівель, які розташовані аби колись існували неподалік.

Оскільки така карта потребує вільної площі у приміщенні, її створення відклали. Можливо, при нагоді до неї повернуться. Тим часом ентузіасти зосередилися на окремих об’єктах, щоб встигнути до 2020 року. Більш того, аби «прискоритися», ініціатори збираються з вересня залучити молодь до навчання 3D-графіці, а створення об’єктів стане певною «виробничою практикою».   

Перелік об’єктів м. Вінниці  для 3d візуалізації:

1.Старий міський театр

2.Народний дім

3.Гоголівська бібліотека

4. Приватна жіноча гімназія Марії Драганової

5. Літній театр

6. Міське училище

7. Особняк Романчука

8. Залізний центральний, старомоський міст

9. Будинок Щеньовських

10. Міське училище

11. Будинок Турановича

12. Центральна синагога

13. Готель «Бель-Вью»

14. Палац Грохольських

15. Земська лікарня

16. Вчительський інститут,

17. Вознесенська, полкова Церква

18. Комерційне училище

19. Поєзуїтські мури

20. Домініканський костел

21. Міська жіноча гімназія

22. Парафіяльний костел

23. Окружний суд

24. Готель «Савой»

25. Будинок О.Брусилова

26. Приміщення Народної Думи

Олег Верлан

15 серпня, 2018