Для теплокомуненерго утричі піднімають вартість газу. Компенсувати витрати обіцяють, не уточнюючи коли

Новини Вінниці / Для теплокомуненерго утричі піднімають вартість газу. Компенсувати витрати обіцяють, не уточнюючи коли

Компанія «Нафтогаз Трейдинг» з 1 червня впроваджує нові тарифи на газ для всіх теплокомуненерго. Замість 8 гривень ціна піднімається до 29-и за кубометр. Тобто у 3,6 рази. Так, держава обіцяє компенсувати різницю, але наразі до реальних кроків справа не дійшла. Не відомо коли та як це відбуватиметься.

Про це повідомляють у підприємстві «Вінницяміськтеплоенерго».

«27 травня КП «Вінницяміськтеплоенерго» (ВМТЕ) отримало лист від газопостачальної компанії «Нафтогаз Трейдинг» з інформацією про встановлення нових цін на газ. З 1 червня теплопостачальні організації мають сплачувати за природне паливо понад 29 грн. за 1 куб м.

У зв’язку з цим, наступним кроком після такого рішення «Нафтогазу» має бути коригування тарифу на опалення та гаряче водопостачання, оскільки ціна на газ прямопропорційно впливає на його розмір», - йдеться у повідомленні.

Між тим в «Нафтогазі» запевняють, що підвищення цін для підприємств ТКЕ не вплине на тарифи для населення, адже їхнє зростання планується стримувати за рахунок міжнародної фінансової допомоги.

Тобто має бути механізм компенсації та реально виділені кошти, а не обіцянки. Відповідний законопроєкт «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та подальшого відновлення» Кабмін схвалив 10 травня, але його ще має затвердити Верховна Рада. А потім його мають виконувати.

Законопроєкт, серед іншого, передбачає запровадження мораторію на підвищення цін на природний газ і тарифів на теплову енергію та супутні послуги. Водночас частину міжнародної фінансової допомоги для України пропонується спрямувати на компенсацію різниці між економічно обґрунтованими і поточними тарифами, зокрема для ТКЕ.

«Разом з тим підвищення ціни на газ планується з 1 червня, а механізм підтримки теплопостачальних підприємств досі не затверджений у такому контексті, як було анонсовано центральними органами влади.

Тому КП «Вінницяміськтеплоенерго» наразі очікує на прискорення прийняття відповідних рішень, оскільки це напряму впливає на спроможність підприємства надавати свої послуги своїм споживачам», - зазначають у вінницькому підприємстві.

Макс Мельник

28 травня, 2022