Digital-трансформації у МХП Юрія Косюка: «віртуальний енергетик» зі штучним інтелектом, що допомагає підприємствам холдингу економити мільйони на електроенергії

Новини Вінниці / Digital-трансформації у МХП Юрія Косюка: «віртуальний енергетик» зі штучним інтелектом, що допомагає підприємствам холдингу економити мільйони на електроенергії

На Вінницькій та Миронівській птахофабриках агроіндустріального холдингу МХП успішно пілотується проект стартапу a-Gnostics. За лічені місяці він уже допоміг підприємствам заощадити мільйони гривень на електроенергії за допомогою інноваційних рішень.

На Вінницькій та Миронівській птахофабриках агроіндустріального холдингу МХП успішно пілотується проект стартапу a-Gnostics. За лічені місяці він уже допоміг підприємствам заощадити мільйони гривень на електроенергії за допомогою інноваційних рішень.

Розробка українських IT-фахівців використовує широкі можливості науки про дані, а її мета — оптимізація витрат на електроенергію промислових споживачів.

Передумовою для впровадження даного рішення, як розповіли в МХП, стало впровадження в Україні нового ринку електроенергії з 1 липня 2019 року. Він передбачає, що всі учасники ринку повинні прогнозувати своє погодинне споживання електрики на добу вперед.

«Точне погодинне прогнозування споживаних обсягів, що допомагає уникнути зайвих закупівель або нестачі електроенергії, — це був основний виклик для підприємств МХП, після вступу в силу нової моделі ринку електроенергії», — розповів Віталій Адамчук, ментор стартапу та технічний директор департаменту птахівництва МХП про те , як холдинг прийшов до співпраці з IT-стартапом a-Gnostics.

Співзасновник a-Gnostics Андрій Старжинський має великий досвід розробок IT-рішень для багатьох країн світу, включаючи США і ЄС, як для невеликих компаній, так і для гігантів з Fortune 500. Компанії, з якими працював український IT-підприємець, розробляли інноваційні програмні рішення по всьому світу для нафтогазової, бурової, машинобудівної промисловості та енергетики. Андрій, за його словами, «причетний до безлічі успішних і неуспішних стартапів». Працювати на українському ринку його повернули... реформа енергоринку та затребуваність, у зв'язку з цим, його розробок, пов'язаних з індустріальної наукою даних.

«Що ми робимо? Прогнозуємо споживання електроенергії для Миронівської та Вінницької птахофабрик МХП. У новій моделі ринку електроенергії важливо давати точний погодинний прогноз споживання. Ми створюємо «віртуального енергетика» на основі сучасних методів машинного навчання та штучного інтелекту, який буде точно та в автоматичному режимі прогнозувати споживання по всім підприємствам МХП, а також надавати сервіс для «Еко Енерджі» — оператора з продажу електроенергії підприємствам Групи МХП », — розповів про своє рішення співзасновник IT-стартапу.

У МХП, що знаходиться в стадії активної digital-трансформації, швидко зрозуміли потенціал системи — можливість економії мільйонів гривень щомісяця. У перспективі «віртуальний енергетик» перетвориться в єдину систему для усіх трьох десятків підприємств холдингу, розкиданих по 14 регіонах України. Вона збиратиме дані про споживання електроенергії на всіх підприємствах Групи, і автоматично виконувати прогнозування.

Перші місяці пілотування стартапу на двох найбільших птахофабриках МХП показали вражаючі результати.

«На першому етапі порівняння результатів прогнозування «віртуального енергетика» a-Gnostics з власними прогнозами, штучний інтелект показав можливість потенційної економії в розмірі 300 тис. грн на місяць, а результатом другого місяця роботи стала потенційна економія в розмірі 500 тис. грн на місяць», — розповів про вигоди цього рішення Віталій Адамчук.

Таким чином, шлях глибокої digital-трансформації холдингу і розвиток його екосистеми по роботі зі стартапами вже зараз дають відчутний ефект. Три тури стартап-екосистеми MHP accelerator вже зібрали навколо холдингу носіїв передових ідей і розробок. Це сотні учасників, які отримали бізнес-навички. Ще десятки — отримали можливості для пілотування і впровадження своїх бізнес-рішень в технологіях аграрного виробництва, агробіотехнологій, автоматизації промислового виробництва, енергоефективності, зеленої енергетики, управління відходами, діджиталізаціі логістики та корпоративного управління.

У вересні МХП відібрав два стартапа для комерційного запуску на основі свого бізнесу: QRSmarty — сервіс з обліку товарів і інструментів на підприємствах; Khmarka — платформа з готовими модулями та інструментами аналітики для створення та запуску чат-ботів без участі розробника. Ще кілька перспективних проектів-випускників MHP accelerator отримали можливість пілотування на підприємствах МХП з метою подальшого комерційного запуску.

Амбіційний план Юрія Косюка перетворити свою компанію в digital-екосистему та створити венчурний фонд прямого інвестування в розвиток перспективних бізнесів і технологій, виглядає все більш реалістичним. Фінансовий директор МХП Вікторія Капелюшна, яка також була одним з менторів стартапу a-Gnostics, підтвердила, що холдинг починає справжній хантинг серед українських стартапів при створенні групи компаній по трансформації бізнесу MHP Digital. За її словами, мова йде як про стартапи з екосистеми MHP accelerator, так і про інші, чиї розробки підійдуть компанії.

«Зараз бізнес в сфері АПК дуже сучасний, а МХП — один з найбільш інноваційних холдингів в Україні. За рівнем застосування сучасних технологій ми не тільки серед лідерів в Україні — ми значно випереджаємо багато європейських компаній. Майбутнє — за діджиталізацією, новими цифровими рішеннями і штучним інтелектом», — позначив напрямок розвитку МХП його засновник Юрій Косюк.