Депутати Вінницької облради від «ОПЗЖ», «Слуги народу» та «ЄС» не підтримали розробку проєкту звернення до європейських лабораторій

Новини Вінниці / Депутати Вінницької облради від «ОПЗЖ», «Слуги народу» та «ЄС» не підтримали розробку проєкту звернення до європейських лабораторій

У Вінницькій обласній раді розроблятимуть проєкт звернення в європейські організації для незалежного та фахового обстеження задля визначення причини загибелі у Ладижинському водосховищі червонокнижних осетрів.

Вчора, 8 листопада, відбулось третє засідання робочої групи з питань масової загибелі осетрових у межах Ладижинського водосховища та дотримання вимог природоохоронного законодавства при розміщенні водовідстійника у Тростянецькій громаді.

Нагадаємо, через загибель 9000 особин червонокнижних осетрів та білуг, а також численних скарг жителів села Тростянчик на будівництво у селі екологічно небезпечного об’єкту, Вінницька облрада створила робочу групу по вивченню цих питань. До неї увійшли представники всіх фракцій.

Коли депутати робочої групи Вінницької облради виїхали на місце, то зустрілись із місцевими мешканцями і дізнались їхню думку.

В інтерв’ю NaПарижі власник «Першої Аквапромислової компанії» Олександр Корх пояснив, що хоче залучити міжнародні інстанції, «щоб знайти підприємство, що жахливо забруднює воду на Вінниччині».

Фото: Р.Квітко

На початку третього засідання, коли очільник робочої групи Сергій Кривешко лише пригадав про мор червонокнижних осетрів, у присутніх депутатів та журналістів склалось враження, що деякі з обранців намагаються зірвати захід. Депутат від колишньої «ОПЗЖ» Роман Квітко та його колега від «Слуги народу» Євген Шаповалов банально гальмували роботу. Їх не влаштовувало відсутність «регламенту», «порядку денного» та багато чого іншого.

Слід зауважити, що протягом 40 хвилин їм вдавалось влаштовувати «словесні баталії» з Кривешком, відволікаючи його від розгляду «по справі». Решту депутатів поведінка колег обурила. Дійшло навіть до «бурхливої дискусії» на підвищених тонах з Віталієм Бенєм від «УСГ», який намагався вгамувати занадто «активного» Є.Шаповалова.

Фото: Є.Шаповалов

Коли обговорення таки почалось, депутати заслухали заступника начальника Держекоінспекції у Вінницькій області Олега Ющука, Він визнав, що 3 жовтня підлеглі здійснили виїзд на місце, взяли проби, мінералізацію аналізували за сухим залишком, але інспекція «не може підтвердити забруднення води». 

«Там міг бути аварійний скид (з підприємства харчової промисловості вище за течією, - прим. авт.), але централізованого викиду не передбачено», - визнав О.Ющук після запитань щодо можливого джерела забруднення води на ділянці акваферми.

С.Кривешко пояснив, що власник знищеного рибного підприємства, розуміючи обмежені здатності вітчизняних лабораторій, хоче з’ясування причин загибелі осетрів фахівцями у країнах ЄС, а від обласної ради потрібно лише звернення для цієї перевірки. Інакше кажучи, протекція для того, аби надати більшого статусу процедурі.

Фото С.Кривешко

«Ніхто нікого не звинувачує. Якщо приміром, з’ясується, що Корх сам винен, то він буде нести відповідальність, адже відкрито кримінальне провадження», - вмовляв присутніх Сергій Кривешко.

Троє з депутатів були категорично проти. Окрім Р.Квітка і Є.Шаповалова, депутатка від «ЄС» Вікторія Родінкова пояснила свою незгоду тим, що спочатку треба завершити всі перевірки в українських лабораторіях.

Тож саме представники трьох фракцій – «ОПЗЖ», «Слуга народу» і «Євросолідарність» не підтримали під час голосування пропозицію підготувати юристами облради проєкт звернення. Оскільки шість членів робочої групи, тобто більшість, підтримали пропозицію, то документ має готуватися.

«Нігілістська» позиція деяких обранців попри тісні зв’язки з великим бізнесом, який під підозрою у забрудненні, не може пояснювати ігнорування проблеми громади та питань екології. 

Олег Верлан

9 листопада, 2023