Депутати Вінницької обласної ради можуть поховати сподівання вінничан на якісну воду

Новини Вінниці / Депутати Вінницької обласної ради можуть поховати сподівання вінничан на якісну воду

Обласна рада вирішила збільшити статутний капітал КП «Вінницяводоканал» на 3 мільйони гривень та суттєво посилити свої позиції щодо керування цим об‘єктом.

Вінницька обласна рада вирішила збільшити статутний капітал КП «Вінницяводоканал» на 3 мільйони гривень та суттєво посилити свої позиції щодо керування цим об‘єктом. Разом з тим, обранцям запропонують проголосувати за зміни до статуту підприємства, які утаємничать його фінансово-господарську діяльність, а також ускладнять передачу на баланс Вінницької ОТГ. 

Проєкт рішення вже з‘явився на сайті Вінницької облради.

«Збільшити статутний капітал комунального підприємства «Вінницяоблводоканал» на суму 3 000 000 (три мільйони гривень) за рахунок грошового внеску Органу управління майном», - йдеться в інформації.

Таким чином статутний капітал підприємства збільшиться з 15 187 000  грн. до 18 187 000, що буде зафіксовано в новій редакції Статуту комунального підприємства.

Податківці зазначають, що зазвичай внески до статутного капіталу комунального підприємства відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 71 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI відносяться до витрат бюджету розвитку та в разі їх планування відображаються за ТПКВКМБ 7470 «Внески до статутного капіталу суб’єктів господарювання» і КЕКВ 3210 «Капітальні трансферти підприємствам (установам, організаціям)». Тобто збільшення статутного фонду проводиться бухгалтерією за двома «статтями». До того ж, якщо капітальні трансферти – невідплатні, безповоротні платежі, тобто платежі, що не передбачають одержання чого-небудь натомість, то внесок до статутного фонду не має характеру невідплатних, безповоротних платежів. В обмін на внесок до статутного фонду одержуються корпоративні права, навіть коли мова йде про комунальне підприємство.

Зазначимо, що зміни до статутного фонду будуть відображені в новій редакції Статуту КП «Водоканала» і, цілком можливо (на сьогодні проєкту порядку денного наступної сесії ще немає), відповідне рішення запропонують підтримати не окремим пунктом, а «пакетним» голосуванням» разом зі статутами таких комунальних підприємств, як авторемонтна база, училище ім. Леонтовича, центр реабілітації дітей тощо.

Зазначимо, що в статуті є дещо спірні, як для комунального підприємства, пункти.

Наприклад, у пункті 5.4. нової редакції зазначено, що безпосереднє керівництво підприємством (КП «Водоканал» - ред.) здійснюється начальником, який призначається на посаду та звільняється з посади Органом управління майном або уповноваженим ним органом.

З керівництвом визначились, а що маємо далі?

В 5.10. Органом самоврядування трудового колективу є конференція трудового колективу Підприємства. 5.11. Конференція трудового колективу скликається не рідше одного разу на рік. Ініціатором скликання конференції трудового колективу може виступати начальник Підприємства або Орган управління майном.

В новій редакції статуту в пункті 6.6 зазначено, що «Підприємство не має права відчужувати або в інший спосіб розпоряджатись закріпленим за ним нерухомим майном, в тому числі передавати його безоплатно або в заставу без дозволу Органу управління майном».

Тобто фактичним господарем комунального підприємства є Орган управління майном, а не трудовий колектив, не громада, і навіть не наглядова рада, яка має здійснювати контроль за роботою підприємства.

Насамкінець - «вишенька на торті». Виявляється, що комунальне підприємство (пункт 9.3)  дотримується комерційної таємниці, а саме - не надає даних, пов'язаних з виробництвом, технологічною інформацію, управлінням, фінансами та іншою діяльністю Підприємства, яка є державною таємницею, розголошення (передача, витік) яких може заподіяти шкоду його інтересам.

Зазначимо, що якщо проаналізувати усі ці новації, то стає зрозумілим, що у разі підтримки такого проєкту, схвальним рішенням депутати обласної ради фактично поховають сподівання вінничан на якісну воду та структуру тарифу на послугу споживачам. Адже тоді будь-яка інформація про виробничу та фінансову діяльність Вінницяоблвдоканалу буде вважатися комерційною таємницю.

Також під питанням залишається і можливість передачи цілісного майнового комплексу Вінницькій ОТГ.

Марина Карабай

13 липня, 2020