Депутати та керівники Вінницької облради роздадуть виборцям 12 млн гривень матеріальної допомоги

Новини Вінниці / Депутати та керівники Вінницької облради роздадуть виборцям 12 млн гривень матеріальної допомоги

Вінницька облрада цьогоріч залишила незмінною суму так званого "депутатського фонду", який використовують на надання матеріальної допомоги тим, кому вона вкрай необхідна. В обласному бюджеті для цього передбачено 12 мільйонів гривень.

Вінницька облрада цьогоріч залишила незмінною суму так званого "депутатського фонду", який використовують на надання матеріальної допомоги тим, кому вона вкрай необхідна. В обласному бюджеті для цього передбачено 12 мільйонів гривень.

Офіційно в рішенні про обласний бюджет вказано, що видатки передбачено "на виконання пункту 3.1 заходів Комплексної цільової програми соціального захисту населення Вінницької області на 2019-2021 роки... для надання грошової допомоги громадянам, які опинились у складних життєвих обставинах з незалежних від них причин (тривала хвороба, смерть близьких родичів, стихійне лихо, інші особливі обставини) за висновками депутатів Вінницької обласної Ради".

Розподіл цих коштів між депутатами та керівництвом облради затверджений відповідним Порядком ще минулим скликанням ради. Згідно з документом, по 3% від суми має бути передбачено для голови облради та голови ОДА, по 1,5% - для першого заступника та заступників голови облради, по 1,4% - для голів постійних комісій, керівників фракцій та голови лічильної комісії, по 1% - для депутатів облради.

Тож цього року для допомоги виборцям голова облради В'ячеслав Соколовий та голова ОДА Сергій Борзов матимуть по 360 тисяч гривень. Заступникам голови облради у затвердженому розподілі спочатку приписали по 207 тисяч, але, як розповів NаПарижі керівник бюджетної комісії у попередньому скликанні, а нині член постійної комісії облради з питань правової політики, регламенту, депутатської діяльності та етики Геннадій Мазур, тут працівники апарату допустились помилки і обіцяли її виправити. Дійсно, неважко порахувати, що 1,5% від 12 млн - це 180 тисяч.

Голови постійних комісій, лідери фракцій та голова лічильної комісії матимуть по 168 тисяч гривень депутатського фонду, а "прості" депутати - по 120 тисяч гривень.

Геннадій Мазур свого часу чи не найактивніше відстоював потребу існування такого "фонду". Каже, якщо люди звертаються за допомогою до депутата, він повинен мати можливість допомогти. Але занадто великою колишній очільник бюджетної комісії вважає різницю у сумах, які виділяються керівництву та депутатам.

"Коли затверджували порядок розподілу цих коштів, ми виходили з того, що до голови облради і голови ОДА значно більше людей приходить на прийом і звертається за допомогою. Але, все ж, різниця у три рази - занадто велика. На мою думку, вона не повинна бути більшою, ніж вдвічі", - зазначив Геннадій Мазур.