«Делегувати повноваження можна не тим, хто хоче, а тим, хто може»: експерт прокоментував нібито «знищення» Сутисківської ОТГ на Вінниччині

Новини Вінниці / «Делегувати повноваження можна не тим, хто хоче, а тим, хто може»: експерт прокоментував нібито «знищення» Сутисківської ОТГ на Вінниччині

Про те, що створену рік тому Сутисківську ОТГ у Тиврівському районі на Вінниччині можуть фактично ліквідувати, не зазначивши її спроможною у відповідній Постанові Кабміну, заявив нещодавно голова громади Геннадій Дідух. Як писав NаПарижі, він навіть записав відеозвернення до президента та прем’єр-міністра, де просить допомогти зберегти ОТГ.

Про те, що створену рік тому Сутисківську ОТГ у Тиврівському районі на Вінниччині можуть фактично ліквідувати, не зазначивши її спроможною у відповідній Постанові Кабміну, заявив нещодавно голова громади Геннадій Дідух. Як писав NаПарижі, він навіть записав відеозвернення до президента та прем’єр-міністра, де просить допомогти зберегти ОТГ.

«Знищувати» Сутисківську громаду ніхто не збирається, головне, аби через чиєсь бажання об’єднуватись у тому чи іншому форматі не постраждали та не бідували інші громади, щоб усі функціонували якісно. На цьому у коментарі NаПарижі наголосив директор Вінницького центру розвитку місцевого самоврядування Олег Левченко.   

«Казати, що хтось когось знищує – говорити неправду. По-перше, тільки Кабмін може визнавати громаду спроможною. Область на це не впливає. Поки що ні Мінфін, ні загалом Кабмін не вносять Сутисківську громаду до переліку спроможних», - каже О.Левченко.  

Більше того, за його словами, карта уже створених ОТГ на Вінниччині може змінюватись:

«Йде все до того, що, скоріш за все, буде укрупнення вже створених ОТГ. Укрупнення не для того, щоб зробити їх великими, а для того, щоб вони мали ресурс для виконання своїх функцій. Делегувати повноваження можна не тим, хто хоче, а тим, хто може. І ще: провести всі заходи, пов’язані зі створенням ОТГ, ще не означає стати об’єднаною громадою. Навіть якщо там пройшли перші вибори. Є яскраві приклади, в тому числі у Вінницькій області, коли громади уже провели весь процес цього «весілля», «одружилися», а «хазяйства» вести не можуть».

Не є таємницею, наприклад, що суттєві проблеми чекають на Сокиринецьку ОТГ, де об’єднано дві колишніх сільради. Якщо держава, як планується, спрямує увесь акциз із продажу пального до Дорожнього фонду, то цій громаді просто не буде де брати гроші і її функціонування також буде під загрозою.  Є й інші такі.

«Є в області й інші схожі ситуації. Справа в тому, що є бажання громад, а є питання й інтереси держави. Ви хочете об’єднуватись – немає проблем, але ж вам пропонували іншу модель... Швидше всього буде так, що уже створені ОТГ доведеться дооб’єднувати, щоб створити баланс між громадами. Питання добровільності не означає безвідповідальності», - вважає Олег Левченко.

Велика проблема, на думку експерта, в тому, що обласна рада не затвердила такий перспективний план, який міг би бути затвердженим у Кабміні:

«Є бажання окремих аграріїв, політичних кіл, але немає бажання зробити цілісну систему і немає бажання почути про цю систему. Після останньої сесії облради, де розглядалось це питання, ми проводили уже декілька засідань Клубу голів ОТГ і тільки окремі депутати приходили, слухали і говорили з нами. Усі решта вважають, що це тема, яка їх не стосується. Хоча це стосується кожного жителя області. Депутати ж здебільшого захищають якісь свої «анклави», особисті якісь речі, не розуміючи, що потрібно якнайшвидше завершити цей процес. А якщо завершувати, то це означає, що в ідеалі має бути 54-58 громад. А зараз на пропонованій мапі маємо 64. Із цим будуть проблеми. Тому дискусії ще будуть».

Стосовно ж Тиврівського району, то на думку Олега Левченка, оптимально було б створити там дві ОТГ. Які населені пункти будуть їхніми центрами – то вже інше питання.