Чи спишуть борги? У суді КП «Вінницяміськтеплоенерго» виграло справи на 21 млн гривень

Новини Вінниці / Чи спишуть борги? У суді КП «Вінницяміськтеплоенерго» виграло справи на 21 млн гривень

Між постачальниками послуг та окремими споживачами роками тривають дивні стосунки, коли останні розраховують на списання боргів. У КП «Вінницяміськтеплоенерго» попереджують споживачів, які накопичують на своїх рахунках борги і вважають, що це не проблема, - «списання боргів за спожиті житлово-комунальні послуги чинним законодавством не передбачено».

У пресслужбі підприємства вказують, що саме таке формулювання зазначено у листі Міністерства з питань ЖКГ України №12/1-64 від 17.05.2007р.

«Добре, коли боржник реагує на попередження і находить можливість добровільно погасити заборгованість (оплачує одразу всю суму боргу або укладає договір реструктуризації і оплачує борг рівними частинами). У іншому випадку – справи злісних неплатників передаються до суду і далі все вирішується в судовому порядку. Наразі судовий процес проходить в спрощеному порядку шляхом видачі судового наказу, без виклику сторін, відповідно до Розділу 2 Цивільно процесуального кодексу України», - пояснюють тепловики.

У комунальному підприємстві наголошують, що за 2021 рік КП «Вінницяміськтеплоенерго» подало 2117 судових позовів на суму майже  46 млн. грн., з них 2052 - на споживачів категорії «населення» та 65 - на споживачів категорії «юридичні особи».

Загальна сума задоволених позовних вимог за 2021 р. складає понад 21 млн. грн. Наразі на розгляді в суді знаходяться 1046 справ, 2 справи з категорії «юридичні особи» готуються до подачі в суд.

До речі, споживачі, які уклали договір реструктуризації боргу та справно виконують умови цього договору, не потрапляють під штрафні санкції. 

Як відбувається розгляд справ у судовому порядку?

Подробиці – за посиланням.

При подачі позовної заяви до суду позивач (в даному випадку теплопостачальне підприємство) сплачує судовий збір. Після прийняття рішення судом на користь позивача, судовий збір стягується з боржника. З 1 січня 2022 року, відповідно до Закону України “Про судовий збір”, мінімальна ставка судового збору збільшилась, та становить  2481 грн. (1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

Після прийняття рішення судом на користь підприємства, справи  передаються у Державну виконавчу службу. За 2021 р. через Державну виконавчу службу з боржників було стягнуто майже 5 млн. грн.

Тож, не сплачуючи вчасно нарахування за комунальні послуги, зокрема, за послуги з  постачання теплової енергії, за послуги з постачання гарячої води, та за абонентське обслуговування на тепло та гарячу воду,  споживач може потрапити під низку санкцій:

  • судовий збір: мінімальна ставка судового збору з 1 січня 2022 року становить 2481 гривень  (1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб).
  • штрафи: відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора (теплопостачальної організації) зобов’язаний оплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від простроченої суми.
  • виконавчий збір: після прийняття рішення судом про стягнення з боржника заборгованості, справа передається в органи державної виконавчої служби (ДВС). Відповідно до Закону України «Про виконавче провадження» з боржника стягується виконавчий збір, який становить 10% від суми боргу.
  • арешт рахунків та майна, заборона виїзду за кордон: після відкриття виконавчого провадження на всі рахунки боржника, на рухоме та нерухоме майно накладається арешт, розрахункові картки заблоковано.

Законом України «Про виконавче провадження» передбачено винесення постанови про арешт майна боржника, який може бути накладено в національній та/або в іноземній валюті і поширюється на усі поточні рахунки боржника, у тому числі й на ті, що будуть відкриті після винесення державним виконавцем даної постанови про арешт майна. Виняток – лише деякі види рахунків, на які арешт не поширюється.

Також до боржника може бути застосовано заборону виїзду за кордон.

  • внесення до єдиного реєстру боржників: після передачі справи до Державної виконавчої служби, боржник автоматично потрапляє до даного реєстру

Підприємство змушене вдаватися до санкцій. Тож будьте відповідальними, сплачуйте всі нарахування вчасно!

Макс Мельник

15 січня, 2022