Чи почули політики заклик Kalush Orchestra після перемоги на Євробаченні

Новини Вінниці / Чи почули політики заклик Kalush Orchestra після перемоги на Євробаченні

Український реп-колектив Kalush Orchestra у ніч із 14 на 15 травня став переможцем грандіозного міжнародного пісенного конкурсу Євробачення-2022, який проходив у італійському місті Турин.

Для України ця перемога стала знаковою і ще раз продемонструвала підтримку світової спільноти у такий тяжкий для нашої країни час. Єврофани з усього світу вітали та продовжують вітати українців із першим місцем.

Інтернет-користувачі з України, у свою чергу, дякують Kalush Orchestra за їх заклик зі сцени Євробачення врятувати Маріуполь та «Азовсталь», незважаючи на ризик бути дискваліфікованими.

«Сказали про найболючіше, про найголовніше. Пишаємося вами», – писали коментатори.

Висловлювання зі сцени про війну в Україні могло стати для організаторів приводом виключити Україну з конкурсу за крок до перемоги. Під час голосування в мережі зросла напруга – користувачі гадали: дискваліфікують Kalush Orchestra за їхню сміливість та людяність чи ні. Водночас, коментатори зазначали, що результати для українців будуть не такі важливі, як вчинок фронтмена групи Олега Псюка. Привернути увагу громадськості до дійсно важливої теми – це вже велика перемога для країни.

«Дякую за Маріуполь та «Азовсталь». Ви найкращі», «Якщо Європа нас дискваліфікує – гріш ціна такій Європі», «Слова в кінці такі важливі і такі необхідні. Дякую, що сказали їх», «Сльози на очах від гордості», «Для нас вони перемогли своїм вчинком», «Україна – це країна сміливих людей», «Ризик дискваліфікації виявився для них менш важливим, ніж заклик до багатьох мільйонів врятувати Азов і Маріуполь», «Вчинок справжніх людей», – залишали коментатори в Facebook, Instagram та на YouTube.

Президентка Європарламенту Роберта Мецола, яка була першим іноземним лідером, що відвідав Київ після початку російського вторгнення (її візит відбувся ще 1 квітня) пообіцяла приїхати знову та висловила впевненість, що Євробачпення-2023 відбудеться саме в українській столиці.

«Наступного року в Києві – у вільній Україні. І я там буду! Слава Україні!» - написала вона.

Президент Європейської ради Шарль Мішель навіть звернувся до читачів свого твіттера українською.

«Ломаними дорогами прийду я завжди до тебе», - процитував він рядок з пісні Kalush Orchestra. Як відомо, цю фразу у пісні-переможиці вважають описом того, що Українці тягнуться до Батьківщини, навіть понівеченої війною. "Щирі вітання Kalush Orchestra", - додав Мішель, також українською, і теж висловив впевненість у проведення наступного конкурсу у Києві.

«Саме ваша пісня завоювала наші серця минулої ночі», - звернулася до всієї України президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Заклик і «Стефанію» почули практично усі лідери Європи. Сподіваємось на порятунок захисників Маріуполя.

Нагадаємо, хто ще, крім Kalush Orchestra, від України вигравав Євробачення.

У 2004-му завдяки «Диким танцям» забрала кришталевий мікрофон Руслани Лижичко. Драйвовий виступ  на 49-му Євробаченні в Туреччині підкорив глядачів та професійне журі. Пісня Wild dances досі вважається однією з найпопулярніших за всю історію конкурсу. 

Звання однієї з найнезабутніших «учасниць» Євробачення по праву належить Вєрці Сердючці у виконанні українського музиканта і пародиста Андрія Данилка. У 2007-му на конкурсі у Фінляндії українській представниці у блискучому костюмі із зіркою дісталося друге місце. Проте для самого Данилка участь у конкурсі обернулася скандалом у РФ через тлумачення однієї фрази - «Раша гудбай». Пророче.

За рік – у 2008-му – Ані Лорак з композицією Shady Lady посіла 2 місце. У Сербії на 53-му конкурсі Євробачення Україну представляла співачка, яка останні роки живе та працює в РФ. Тоді її «піклувальником» був російський співак Філіп Кіркоров, який навіть купив для українки дизайнерську сукню за 200 тисяч доларів.

У 2013 році Злата Огнєвіч стала третьою з піснею Gravity. У Швеції співачка доволі довго під час оголошення результатів впевнено трималася на другій позиції, проте у підсумку поступилася Азербайджану.

Повторити успіх Руслани вдалося у 2016 році. Зробила це Джамала зі своїм потужним треком під назвою «1944» про депортацію кримських татар. В основі пісні – реальна історія бабусі співачки. Тоді конкурс проходив у Стокгольмі, столиці Швеції.

До речі, Україна – єдина країна, яка завжди проходила з півфіналу до фіналу конкурсу. Крім представників країн "Великої п'ятірки", які потрапляють до наступного етапу автоматично: Іспанія, Німеччина, Італія, Великобританія, Франція.

Олеся Рудницька

15 травня, 2022