Чи перекрита траса на Лисичанськ? Бутусов каже, що так, а Гайдай заперечує

Новини Вінниці / Чи перекрита траса на Лисичанськ? Бутусов каже, що так, а Гайдай заперечує

Вранці журналіст Юрій Бутусов, який перебуває у Сєвєродонецьку, написав, що другий день як рашистами перекрито дорогу з Луганщини до Бахмуту. Незабаром голова Луганської ОВА Сергій Гайдай спростував це, запевнивши, що окупанти не вийшли на трасу, хоча й обстрілюють дорогу життя».

Спочатку пояснимо, дорога Лисичанськ – Бахмут пов’язує територію Луганщини (міста Сєвєродонецьк і Лисичанськ), яку контролює ЗСУ, з Донеччиною. Так, є «розгалуження». Можна дістатися до Бахмуту другорядною дорогою через Сіверськ.

Тепер наводимо дописи.

«Російські війська вчора вийшли на трасу Бахмут - Лисичанськ у районі сіл Нагірне та Білогорівка (це селище Білогорівка на трасі, а не відомий населений пункт на березі Сіверського Донця). Траса перекрита. Другий день у цьому районі йдуть бої», – написав Бутусов. 

Він додав, що сім діб ворог намагається прорвати українську оборону та перехопити трасу. За словами Бутусова, окупанти хочуть закріпитися та розширити зону прориву.

«Якщо противник зможе закріпитись, це буде означати оперативне оточення наших військ у районах Сєвєродонецька та Лисичанська. Оточення буде неповним - але залишиться тільки один другорядний шлях (через Сіверськ). Ситуацію усі бачать, звичайно.  Це не має стати другим Маріуполем», – додав Бутусов.

Він переконаний, що необхідно зробити все, аби розгромити противника у цьому районі. Журналіст запевнив, що українські захисники у Сєвєродонецьку та Лисичанську утримають позиції. Українські військові відбили всі спроби добових атак з великими втратами для ворога.

«Наші воїни не збираються здавати Луганщину. Загроза з тилу не може не викликати занепокоєння, про це треба говорити, щоб показати розуміння обстановки та вжиття заходів. Підстав для паніки нема – це війна, і результат залежить від нашої ініціативи та компетентного командування більше, ніж від дій противника. Тому потрібні розсудливі дії, потрібне підсилення. Ми не жертви, у нас є сили та засоби, є воля, і є прагнення перемогти», – підсумував Бутусов.

У «відповідь» голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай запевнив, що російські військові не перекрили трасу Лисичанськ – Бахмут.

«Луганщина не відрізана! Траса "Лисичанськ-Бахмут" не перекрита. Доступ до Лисичанська та Сєвєродонецька є. Пообіді ЗМІ почали поширювати новину про те, що окупанти нібито відрізали "дорогу життя". Це не відповідає дійсності. Дорога прострілюється, але ми сьогодні вже змогли завезти гумвантажі. Станом на 13 годину пересування дорогою можливе», - вказав Гайдай у Telegram.

З тих пір ні Гайдай, ні Бутусов нової інформації не публікували.

«На окремих ділянках українські підрозділи ведуть маневрену оборону, тобто де можна - відійти в сторону, змінити позиції, за настання сприятливих умов - провести контрнаступальні дії.

Там є певні території і населені пункти, які можуть переходити з рук в руки. Там дуже динамічна ситуація, тому я не підтверджую трактування того, що українська армія начебто там відступає. Це абсолютно не так», - заявив речник Міноборони Олександр Мотузяник у медіацентрі «Україна – Укрінформ» 25 травня, відповідаючи на запитання журналістів.