Чи «годують» облраду директори «проблемних» інтернатів? Через скандал навколо інтернату на Вінниччині виявлені цікаві деталі (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Чи «годують» облраду директори «проблемних» інтернатів? Через скандал навколо інтернату на Вінниччині виявлені цікаві деталі (ВІДЕО)

Попри порушення кримінального провадження за двома статтями Кримінального кодексу, кричущі факти знущань з пацієнтів у Плисківському психоневрологічному інтернаті, що на Вінниччині, директора закладу звільнено за «згодою сторін». Чому? Оскільки NaПарижі причетний до розголосу цієї теми у жовтні, то з’ясував й інші цікаві деталі. Зокрема щодо того, хто у Вінниці «захищає» екс-очільника закладу?

Попри порушення кримінального провадження за двома статтями Кримінального кодексу, кричущі факти знущань з пацієнтів у Плисківському психоневрологічному інтернаті, що на Вінниччині, директора закладу звільнено за «згодою сторін». Чому? Оскільки NaПарижі причетний до розголосу цієї теми у жовтні, то з’ясував й інші цікаві деталі. Зокрема щодо того, хто у Вінниці «захищає» екс-очільника закладу?

Нагадаємо, як передбачав NaПарижі 17 жовтня, коли вперше писав про скандал навколо Плисківського психоневрологічного диспансеру, розташованому у Погребищенському районі, він не обмежився регіоном. Майже всі загальнонаціональні ресурси не оминули тему. Справді, факти шокували. Персонал закладу відверто знущався з підопічних. Людей обох статей зачиняли разом у приміщеннях на ніч роздягнутими наголо без будь-якої можливості дістатися туалету. У закладі годували зіпсованими продуктами, антисанітарія була повсюди…

«Останньою краплею» для розголосу тоді став позаплановий візит обласної комісії. Саме її представники стали свідками того, як поводяться з людьми. Керівник Всеукраїнської громадської організації осіб з інвалідністю користувачів психіатричної допомоги «ЮЗЕР» Руслан Імереллі у Facebook зазначив, що в ЄРДР внесені відомості про злочин посадової особи за ч.2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі щодо двох та більше осіб, що здійснюється на протязі тривалого часу для підопічних психоневрологічного закладу).

Незабаром директора інтернату Івана Катрука звільнили за «згодою сторін». Підпис під наказом поставив голова облради Анатолій Олійник. Заклад належить обласній раді, тому саме цей орган приймає рішення щодо призначень та звільнень.

Як пояснив NaПарижі Р. Імереллі, з того часу за поданням Генпрокуратури щодо екс-очільника закладу відкрито провадження за ч.1 ст.197 КК України. Громадський діяч пояснює, що офіс омбудсмена надав матеріали щодо махінацій з коштами, через що людей годували простроченими продуктами.

Наразі відсторонено лікаря та кухаря інтернату. Перевіряється їхня причетність до низки порушень. Р. Імереллі зазначає, що сам Іван Катрук «раптово захворів» ще у жовтні, хоча раніше на недуги не жалівся.  

«Де його лікують, я не знаю – не цікавився. Можу сказати інше, я переконаний, що він «годував» власника. Я маю на увазі керівництво облради, тому так поблажливо відносилися до численних порушень в інтернаті. «Зацікавленість» більш ніж очевидна. Думаю, є ще кілька інтернатів, які «годують» власника. Можливо, «допомагають» паливом, м’ясом», - пояснює Руслан Імереллі.  

З інсайдерських джерел в облраді виданню вдалося дістати документи, які вказують на те, що у той же день, коли Р. Імереллі і NaПарижі написали о порушеннях, голова Вінницької ОДА Владислав Скальський звернувся з листом до голови Вінницької облради А. Олійника, де, враховуючи «грубі порушення», попросив винести на розгляд позачергової сесії питання щодо звільнення І. Катрука згідно з п.1 ст.41 КЗпПУ, а також додав проєкт рішення.

Маємо пояснити, що саме пропонували керівництву облради...

Дивним чином, але погодив проєкт тільки заступник голови ОДА Ігор Івасюк. Інших підписів немає, хоча вони були передбачені. З текстом документу не погодилися саме в облраді.

Наразі достатньо фактів, які підтверджують, що порушення у Плисківському інтернаті фіксувалися систематично. І раніше «власника» - облраду – повідомляли. На цьому наголошує Руслан Імереллі, про це йдеться і в розслідуванні журналістів програми «Стосується кожного» телеканалу «Інтер». Звісно, у самому Плискові не погоджуються зі звинуваченнями у катуванні, адже пацієнтів ніхто не бив… У розумінні селян, якщо не фіксується грубе фізичне насилля, то персонал чемно поводиться.

Детальніше про це у зазначеній вище програмі