Чому скасували фестиваль «ПроСАЛо і до САЛА»? Олена Павлова пояснила причини

Новини Вінниці / Чому скасували фестиваль «ПроСАЛо і до САЛА»? Олена Павлова пояснила причини

Гастрогід Олена Павлова є натхненником та організатором анонсованого на початку вересня фестивалю «ПроСАЛо і до САЛА». За задумом він бути не стільки майданчиком для споживання страв, скільки осередком для вивчення гастрокультури. Нещодавно стало відомо про скасування заходу нібито через те, що Вінниця разом з усією Україною опинилася у «жовтій» зоні, а організатори не гарантують соціальну дистанцію та наявність ковід-сертивікатів чи негативних тестів у присутніх.

«Разом з подільською кухнею ми популяризуємо і Вінницю як туристичний бренд. І гастроподії лише підсилюють імідж міста як центру гастрономічної культури, – анонсував фест кілька тижнів тому міський голова Вінниці Сергій Моргунов. – Але, без сумніву, фестиваль буде цікавий не тільки гостям міста, а й вінничанам. Відвідувачів чекають традиційні рецепти у поєднанні з сучасними кулінарними трендами. Окрім наших фірмових сала, хрону та гірчиці, на фесті презентують унікальні страви: манзарі, меживо, годзю та інші. У перспективі проект допоможе вінницьким рестораторам розвивати напрямок автентичної кухні».

Перший фестиваль вінницької гастрокультури мав відбутися на півострові Бригантина 9-10 жовтня. Передбачалось фудкорт вінницьких гастрозакладів, ярмарок місцевих виробників, майстер-класи та дегустації, кулінарні змагання та багато іншого. 

Втім плани несподівано змінилися. В ексклюзивному коментарі NaПарижі Олена Павлова назвала причини такого рішення.

«Справа не в тестах, справа в тому, що, дійсно, нині високий поріг захворюваності на ГРВІ і, навіть я, не хворівши на «ковід» з початку пандемії, зараз просто звалилася із застідою, як і всі з моєї команди у «Коцюбинському». Рання холодна осінь, дуже сира погода і важкі перебіги сезонних хвороб показали, що не варто поспішати із фестивалем на відкритому повітрі, який вимагає високої підготовки, залучення досить серйозних спікерів і учасників майстер-класів, а не просто «пофестивалити». Це має бути захід не лише про їжу, а я про гастрокультуру», - пояснила фахівчиня.

Олег Верлан

29 вересня, 2021