Чому при епідеміях вінничани в першу чергу скуповують туалетний папір?

Новини Вінниці / Чому при епідеміях вінничани в першу чергу скуповують туалетний папір?

Навіщо взагалі при епідемії так необхідний туалетний папір? Адже в першу чергу при появі інформації про введення карантинних заходів вінничани й люди з усього світу почали закуповувати величезними кількостями туалетний папір. Й ніхто не знає навіщо, адже він не лікує й завжди був та буде на полицях крамниць? А все пішло з Китаю….

Навіщо взагалі при епідемії такий необхідний туалетний папір? Адже в першу чергу при появі інформації про введення карантинних заходів вінничани й люди з усього світу почали закуповувати у величезних обсягах сами туалетний папір. Й ніхто не знає навіщо, адже він не лікує й завжди був та буде на полицях крамниць? А все пішло з Китаю…

У Вінниці й по всій Україні, а також у країнах Євросоюзу, перше, що «змели» з полиць крамниць - туалетний папір. Адже саме так робили в Китаї. І робили зовсім не тому, що на кожного кашлянувшого - 100 «добряче зляканих». Для закупівель туалетного паперу у китайців була раціональна причина.

В Ухані влада рекомендувала не торкатися до публічним поверхонь руками і навіть рукавичками, а використовувати туалетний папір! Законослухняні китайці всі як один брали при виході на вулицю по рулону і торкалися разово до кнопок у ліфті, поручнів, іншого тільки шматочком паперу.

Але решта світу зрозумів одне - треба чомусь запастися туалетним папером. І просто складати його в коморах. Замість того, щоб використовувати за призначенням - убезпечити руки від передачі вірусів.

Викладачка Квінслендського технологічного університету (Австралія) питань громадського здоров'я та соціальної роботи Нікі Едвардс пояснила, що для багатьох людей туалетний папір символізує контроль:

«Коли люди чують про коронавіруси, вони бояться втратити контроль, а туалетний папір виглядає як спосіб, принаймні, забезпечити гігієну і чистоту», - йдеться в матеріалі World Economic Forum.

Доктор Брайан Кук з Університету Мельбурна погоджується з нею і додає, що для людей туалетний папір - це елемент контролю і безпеки:

«Для західної людини є так званий «фу-ефект», коли мова йде про гігієну без використання туалетного паперу, - пояснює він. - До того ж людям подобається відчувати, що вони «щось роблять», коли відчувають небезпеку».

Кук каже, що є і більш прагматичний фактор - багато хто використовує туалетний папір замість носових хусток під час застуди. Крім того, туалетний папір однозначно належить до товарів, які не псуються, і тому ним дійсно можна запастися, говорить доктор Девід Саведжі з Університету Ньюкасла.

Зазначається, що туалетний папір в останні дні активно розкуповувалися в США, Європі, Австралії, Японії та Нової Зеландії.

Нагадаємо, прем'єр Нідерландів відреагував на ажіотаж навколо туалетного паперу, який почався через пандемію коронавируса:

«Туалетний папір великий, а тому люди частіше його помічають. Ти підходиш до людей, які закупили величезну кількість рулонів, питаєш їх, навіщо вони це роблять - і вони відповідають «Не знаю, всі так роблять», - продовжує він. Виходить ефект снігової кулі - чим більше ми бачимо, що люди навколо нас скуповують величезна кількість чого-небудь, нам здається, що нам потрібно робити та само».

Ірина Заіковата

20 березня, 2020