Четверта промислова революція. Коронокриза і що від цього вінничанам?

Новини Вінниці / Четверта промислова революція. Коронокриза і що від цього вінничанам?

Експерти зазначають, що коронакриза привела до прискорення таких процесів, як автоматизація та діджиталізація, які вже назвали Четвертою промисловою революцією. Тож вже у найближчі п‘ять років люди і машини ділитимуть ринок праці у пропорції 50/50.

Коронакриза з одного боку доволі боляче вдарила по економіці України, а з іншого привела до прискорення трансформаційних процесців, які вже назвали Четвертою промисловою революцією. Тож вінничани, які ще могли десятиліття працювати у звичному режимі, стикнулися з наслідками "червертої промислової" значно раніше, ніж це прогнозувалось до пандемії.

Найбільше постраждали мешканці міста та області, зайняті в торгівлі, сервісній роботі та сфері туризму. Через COVID-19 робітники були поділені на три категорії.

1. Необхідні, тобто кур'єри, доглядачі, медики, працівники харчових магазинів, сільськогосподарські працівники, виробники медичних товарів.

2. Віддалені, тобто ті, які можуть працювати дистанційно і, ймовірно, збережуть роботу.

3. Переміщені, тобто ті, які не можуть працювати віддалено, тому їх було відправлено у відпустку. Вони вже втратили або можуть втратити роботу.

Всі вони стикаються з певною небезпекою, і якщо для "необїідних" працівників головним ризиком залишається фізична безпека, то "переміщені" стикаються з невизначеністю щодо роботи, а "віддалені" – з викликами, пов'язаними з психічним здоров'ям.

Довідково: Четверта промислова революція  поняття, що означає розвиток і злиття автоматизованого виробництва, обміну даних і виробничих технологій в єдину саморегульовану систему, з якнайменшим або взагалі відсутнім втручанням людини у виробничий процес.

Промисловість 4.0 дасть змогу збирати та аналізувати дані з різних машин, забезпечуючи більш швидкі, більш ефективні та більш гнучкі процеси виробництва товарів вищої якості за зниженими цінами. Також вона викликала появу абсолютно нових бізнес-моделей, які сприятимуть радикально новим способам взаємодії в ланцюжку вартості.

Перша промислова революція призвела до переходу від ручного до механізованого виробництва через використання. Друга промислова революція спричинила перехід до масового виробництва, третя промислова революція призвела до переходу на автоматизоване виробництво через використання комп‘ютерів та інформаційних технологій.

Вперше термін Промисловість 4.0 став відомим у квітні 2011 року, коли в Німеччені група експертів на Ганноверському ярмарку виступила з ініціативою підвищення конкурентоздатності німецької економіки.