Четверо суддів взяли самовідвід: на Вінниччині розгляд адмінсправи змушені передати в інший райсуд

Новини Вінниці / Четверо суддів взяли самовідвід: на Вінниччині розгляд адмінсправи змушені передати в інший райсуд

У Гайсинському районному суді на Вінниччині «скінчилися» судді для розгляду адміністративної скарги. Четверо служителів Феміди почергово заявили про свій самовідвід, а п’ятий перебуває на лікарняному… Тому, аби поставити крапку у справі про визнання недійсними виборів в окремій дільниці села Краснопілка, матеріали мають передати до іншого суду.

У Гайсинському районному суді на Вінниччині «скінчилися» судді для розгляду адміністративної скарги. Четверо служителів Феміди почергово заявили про свій самовідвід, а п’ятий перебуває на лікарняному… Тому, аби поставити крапку у справі про визнання недійсними виборів в окремій дільниці села Краснопілка, матеріали мають передати до іншого суду.

Як раніше зазначалося, на Вінниччині прихильники кандидата на голову ОТГ Віктора Боднюка взяли в облогу районний суд.

До Гайсинського райсуду Вінницької області 28 (!) жовтня від кандидата надійшла скарга про визнання недійсними результати виборів на окремій дільниці. 

Нагадаємо суть питання. У Краснопільській ТВК ще у вівторок, 27 жовтня, затвердили загальний протокол виборів голови ОТГ, за яким перемогу здобула діюча очільниця Краснопільської об’єднаної громади Катерина Романенко.

Після підрахунку голосів сільський голова Гранова та основний конкурент пані Романенко Віктор Боднюк подав позов до райсуду, щоб визнати вибори саме по Краснопільській виборчій дільниці недійсними.

У позовній заяві він опирається на те, що на 17 довідках людей, які голосували на дому, стояв лише підпис лікаря - без її печатки. Хоча лікар підтвердила поліції, що дійсно видавала ці довідки і машинально забула поставити печатку, це не стало приводом для відмови.

Розгляд справи призначали кілька разів. Про самовідвід почергово заявило два судді. Зокрема, другий – голова суду - 30 жовтня. Після «роздумів» і третій суддя оголосив про самовідвід, а 4 листопада його приклад «наслідував» і четвертий.

Чому гайсинські служителі Феміди відмовляються слухати справу, яку, за українським законодавством, можна відразу закрити, адже позивач запізнився з терміном подання заяви – її слід було написати напередодні дня виборів 25 жовтня до 22.00?..  

Неофіційно судді скаржаться на тиск з боку позивача. Так, 30 жовтня ще до початку судового засідання біля приміщення суду «чергували» близько 30 прихильників Боднюка. Фактично вони взяли в облогу суд, ще до того, як стало ясно, що засідання не відбудеться…

Чоловіки міцної статури із незрозумілими намірами регулярно навідуються до суду, коли там мають розглядати справу. А потім «група підтримки» Боднюка поводить себе досить неадекватно вже поблизу суду.

Чи є така поведінка кандидата та позивача тиском на суд, наразі не пояснюють навіть у поліції.

Проте перспектива позову виглядає доволі примарною. Матеріали мають передати до іншого суду. Враховуючи на те, що в сусідніх районах «вплив» позивача буде істотно меншим, можна припустити, що судді не відмовлятимуться від розгляду. Хоча, якщо припустити, що «група підтримки» супроводжуватиме Віктора Боднюка на засіданнях, то суддям не позаздриш.

З одного боку вони розуміють, що навіть заява про тиск до поліції, а в правоохоронних органах працює син позивача, не врятує, а з іншого будь-яке рішення оскаржуватиметься, а матеріали потраплять до адміністративної інстанції, де подібний «чоловічий опір» не діятиме. Зважаючи на порушення терміну подання заяви, її відхилять.   

Олеся Рудницька

4 листопада, 2020