Через війну Подільський зоопарк прихистив тварин із чотирьох областей. Вольєри для них будують

Новини Вінниці / Через війну Подільський зоопарк прихистив тварин із чотирьох областей. Вольєри для них будують

Наразі чисельність мешканців Подільського зоопарку у Вінниці - 138 звірів і 127 птахів. Є й внутрішньо переміщені тварини - їх евакуювали з тих регіонів, що були під обстрілами, чи близько до бойових дій. Це тигр і ягуар з Одещини, лемури катта з Київщини, верблюд із Харківського «Екопарку» та рись із Миколаївського зоопарку.

Про це повідомляє Вінницький туристичний сайт.

«Були різні ситуації. Верблюда саме в «гарячий» період забирали. Для дорослого був би потрібен більший автомобіль, проблема з вивозом… А цього молодого – в буса і поїхали. Я дуже радий, що на Вінниччину приїхав такий самець… З Миколаєва також була проблема вивезти рись: мусили чекати, коли адміністрація міста дасть дозвіл на виїзд. А з Одещини ягуара і тигра після бомбардування забрали.

Ягуар (кличка Джекі) уже в нас від’ївся, позаростали всі рани, які на ньому були (бо через бомбардування і різні шуми, тварина кидалася по вольєру і побилася). А виснаження в нього настало від того, що доглядачі не могли прийти погодувати. Скажу чесно, я давав 50/50, чи виживе. Зараз він вже має навіть надлишкову вагу. А тигриця, що з ним приїхала, має кличку Ліза. Вона вже звикла до дітей, до уваги», – поділився директор закладу Євгеній Ткачик.

Зараз тигриця і ягуар живуть у старих вольєрах. Але ягуару його мають утеплити, бо це теплолюбна тварина.

«Ми їх забрали, бо власники, через військову агресію росії, виїжджали на постійне перебування за кордон. Хоч я й казав, що в нас немає вольєрів для утримання цих тварин, але вони побачили наші умови, нашу годівлю, і категорично захотіли передати тварин тільки до Подільського зоопарку», – розповів Є.Ткачик.

Два нові вольєри (для тигра і ягуара) не були заплановані на 2022 рік, але їх все ж почали будувати. Це дороговартісний і великий проєкт, тож усі кошти і благодійні пожертви адміністрація зоопарку спрямовує у це будівництво. Там вже звели метало-бетонні конструкції для огорожі та басейнів, а також закупили скло. У проєкті передбачили навіть підвальні приміщення, що слугуватимуть укриттям для тварин (з вентиляцією, каналізацією і водогоном), а в зимівнику для ягуара мають забезпечити кілька видів опалення. Роботи планують завершити у травні-червні 2023 року.