Через спалах гепатиту А: у Вінниці головний санлікар Кузін вивчав ситуацію з пошуками джерела інфікування

Новини Вінниці / Через спалах гепатиту А: у Вінниці головний санлікар Кузін вивчав ситуацію з пошуками джерела інфікування

Сьогодні, 28 жовтня, до Вінниці приїхав головний санітарний лікар України Ігор Кузін. Він взяв під особистий контроль вивчення ситуації у місті зі спалахом гепатиту А

«Щоб вжити всіх необхідних заходів для встановлення джерела інфікування та поширення», - зазначив Ігор Кузін у Facebook.

Він констатував, що залучені всі служби фахівців Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб, група оперативного реагування Центру громадського здоров’я України: лікарі-епідеміологи, фахівці з лабораторної діагностики, біобезпеки та біозахисту.

«Подальші кроки опрацьовуватимемо спільно з місцевою владою, МВС та ДСНС. Головне зараз - встановити осередок спалаху і причини, щоб якомога швидше зупинити поширення вірусного гепатиту А серед населення. Це пріоритет для МОЗ», - повідомив головний санлікар.

Нагадаємо, причина спалаху досі не відома. Якщо станом на вечір 26 жовтня у Вінниці зафіксовано 142 випадки захворювання на гепатит А (135 госпіталізованих), то сьогодні – 28 жовтня - І.Кузін каже про 141 людину, яка перебуває на лікарняному ліжку.

«Епідеміологічне розслідування спалаху із застосуванням лабораторних методів дослідження продовжується. Поки немає єдиної причини спалаху, але аналізуємо осередки поширення та триває робота з населенням, зокрема встановленням кола контактних осіб та оглядом мешканців, навіть в яких немає явних симптомів захворювання», - підсумував посадовець.

Лабораторні дослідження проб не дали результатів.  

«Фахівці перевіряють стихійні ринки та воду. До завершення епідеміологічного розслідування вкрай необхідно дотримуватись профілактичних заходів», - додав він.

Наразі вінничанам залишається дотримуватися гігієни під час приготування їжі, мити овочі і фрукти перед їжею.

«Не використовувати воду з неперевірених джерел. Будь-яку не бутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перед вживанням. Крім того, не слід забувайте про правила особистої гігієни: ретельне миття рук з милом і теплою водою після відвідування туалету, перед їдою і після контакту зі сміттям — допомагає уникнути та запобігти зараженню», - порадив головний санлікар.

Олеся Рудницька

28 жовтня, 2023