Через кого чи що 17-річна Настя впала з 12 поверху? У Вінниці шостий місяць розслідують загадкову смерть школярки

Новини Вінниці / Через кого чи що 17-річна Настя впала з 12 поверху? У Вінниці шостий місяць розслідують загадкову смерть школярки

Майже 6 місяців у поліції розслідують ситуацію навколо смерті 17-річної Насті. Чи бракує у правоохоронців доказів, аби довести, що є причетні до смерті дівчини? Можливо, її не штовхали з вікна, але численні знайомі юної вінничанки запевняють, що вона попереджала про те, що не житиме.

Нагадаємо, вдень 18 лютого у Вінниці школярка випала з 12-го поверху ЖК «Набережний квартал», розташованого на перехресті вулиць Київської та Чорновола. Як повідомили NaПарижі у відділі комунікації поліції у Вінницькій області того дня, слідчі з’ясовують це нещасний випадок, самогубство чи вбивство.

У соцмережі одразу припустили, що можливо молодь знімала відео для TikTok. З власних джерел редакції стало відомо, що аналіз мобільного телефону не дає підстав для такого висновку.

То чому вкоротила віку тендітна десятикласниця, а розслідування за ст.115 КК України (вбивство), як нині запевняють у відділі комунікації поліції, досі триває?

Як дізналась редакція з власних джерел, справа перебуває у відділі поліції №2. Після формальних допитів одразу після смерті дівчини матеріали поклали у стіл. Розпочалась війна, правоохоронців залучили до інших справ.

Справу Насті навіть хотіли швидше закрити. Не дозволили… «Друге дихання» розслідування отримало лише у липні. Наразі, за неофіційною інформацією, проведено обшук у помешканні сім’ї загиблої та допити її близьких, подруг. Для визначення психологічного стану дівчини перед тим, як вона, припустимо, стрибнула у відкрите вікно, призначена судово-психіатрична експертиза.

Журналісти видання спробували дізнатися від однокласників Насті те, чим дівчина жила, чи могло щось спонукати її до суїциду – кохання, проблеми з оточуючим колективом чи рідними.

Як з’ясувалось, Анастасія нещодавно змінила школу, тому особливо у новому колективі ні з ким не спілкувалась. Декілька однокласників пояснили, що Настя була занадто відлюдькувата, тому і ставлення до неї було «посереднє». Дівчину ігнорували. Вона практично ні з ким не товаришувала. Проте, на думку, однокласників, причини такої поведінки школярки слід шукати удома. Кілька підлітків запевняли, що там «нездорова атмосфера», адже хтось з батьків «справжній тиран». Фактично однією фразою висловились двоє з чотирьох однокласників.

«За тиждень до смерті Насті був схожий випадок. Тоді дівчина у Вінниці з мосту кинулась у річку. Загинула. Здається, семикласниця. Так, ми обговорювали це з однокласницями, свої версії розповідали. Чесно, дивувались такому вчинку. А Настя сказала, щось на кшталт «як я її розумію»… Ніхто нічого не зрозумів до того дня, як з’явилась звістка про її загибель», - пригадала епізод із спілкування Аня (ім’я змінене), яка навчалась разом з Настею.

За словами Ані, Настя була занадто перелякана.

«Сто відсотків, що вдома над нею знущались. Мені навіть здається, що саме батько чомусь мстився Насті. Є такі чоловіки, які змушують близьких лише коритися, - припустила школярка.- І Настя його дуже боялась. Вона якось сказала, що в них в середині квартирі камери стоять. Кожний рух контролюється».

Підтвердили це і ті, з ким Настя вчилась в іншій – 16-ій школі. Хоча хлопці та дівчата просили не називати їх імена та прізвища з етичних міркувань.

«Настя мала лише одну подругу. Більше ні з ким не спілкувалась. Її називали через це і якісь дешевий «бабусин» одяг «білою вороною», але булінгу не було. Всі звикли до неї. Пригадую, як вона отримаю погану оцінку, то наступного дня вже із синцем приходить. Всі помічали, але вона ніколи не жалілась. Вчителям казала, що з дерева впала, хоча по деревам ніколи не лазила», - пояснив колишній однокласник Сергій.

Через синці батьків викликали до школи, але вони туди не приходили.

«Батько в неї занадто дивакуватий. Я ще зовсім дитиною був, а він питав чи не вживаю алкоголь. І взагалі дивно поводився», - розповів Олександр, який колись жив поруч та навчався в одній школі з Настею. 

Сусіди у «Набережному кварталі» за кілька років не вспіли близько познайомитися з родиною Насті, але певну характеристику склали.    

«Вас цікавить, що змусило дівчинку стрибати з відкритого вікна у лютому?.. Не знаю, але вікна взимку чомусь там завжди відкриті були. Чи майже завжди. Я навіть запитувала у Костянтина, батька загиблої, чому вони тепло не бережуть. Можу лише сказати, що на відміну від інших дітки його завжди дуже перелякані, цькували їх вдома», - запевняє сусідка, яка каже, що вже розповідала все поліції.

Інша жінка, з якою вдалось поспілкуватись, підтвердила, що «діти майже не гуляли», «сиділи наче під замком», «у їхній матері хворобливий вигляд, нібито під антидепресантами», «за продуктами ходив голова родини», і що він «переробив комору під кабінет, де завжди зачинявся, ніби на спецслужби працює»…

«Знаю, що як дівчинка випала з вікна, то ні батька, ні матері на дворі не було десь з годину. І швидка приїхала, і поліція, а вони не виходили. Хоча були вдома і знали про таку трагедію», - додала жінка.

Ні сусіди, ні школярі не пригадують, аби у Насті були романтичні стосунки чи закоханість, тому навіть не припускають, що самогубство, якщо саме через це загинула юна вінничанка, спровоковано душевними ранами. Однолітки ігнорували, але не цькували. Зважуючи всі факти складається враження, у саме власній родині дівчина не відчувала того затишку, який потрібен кожному, а жити поза оселею вона не могла.

Якщо дівчину і підштовхнули до останнього у житті кроку, то не чужі люди. Сподіваємось, слідство не гальмуватиме справу та надасть змістовні відповіді на причини смерті людини, в якій нібито все життя було попереду.

Олег Верлан

11 серпня, 2022