Битва за Сєвєродонецьк: Бутусов спростував заяву Гайдая про контроль над 50% міста

Новини Вінниці / Битва за Сєвєродонецьк: Бутусов спростував заяву Гайдая про контроль над 50% міста

Вчора президент Володимир Зеленський відвідав позиції ЗСУ на Донбасі. Синхронно з візитом очільника держави голова Луганської ОВА Сергій Гайдай сказав про контрнаступ у Сєвєродонецьку та звільнення значної частини міста. Головний редактор «Цензор.Нет» Юрій Бутусов зазначив, що перебуває у місті та заяви про контроль 50% території передчасні.

Нагадаємо, що захоплення Сєвєродонецьку для окупантів є певною політичною ціллю, що наблизить звітування про контроль над усією Луганщиною. До міста було стягнуто великі сили, зокрема тисячі мобілізованих в ОРДЛО чоловіків.   

Проте, як зазначає американський Інститут вивчення війни (ISW), хоча російські сили продовжують скидати техніку і війська в район Сєверодонецька і Лисичанська, українські військові провели успішну контратаку в Сєверодонецьку за останні 48 годин і відтіснили російські війська до східної околиці міста. Крім того, росіян відтіснили і з південних населених пунктів.

Експерти також зазначили, що українські сили, ймовірно, намагаються використовувати триваюче зосередження Росії на Сєверодонецьку для проведення контратак на інших н»

«Контрнаступальний тиск України, найімовірніше, продовжить привертати увагу російських сил до Луганської області і, отже, залишить вразливі місця в оборонних зусиллях Росії в Харківській області і вздовж південної осі», - йдеться в повідомленні. 

Тобто, можна казати про тактичні успіхи. С.Гайдай вже прозвітував про контрнаступ. За що його розкритикував Ю.Бутусов.

«Останній час часто знаходжусь у Сєвєродонецьку та околицях, і здивований неодноразовими неадекватними заявами деяких керівників стосовно оперативної обстановки на Луганщині. В день візиту президента Зеленського на Луганщину голова ВА Гайдай заявив про наступ та звільнення 50% міста. Нажаль, ця інформація не відповідає дійсності.

На війні треба вводити в оману противника, а не своїх громадян. В даному випадку українське суспільство має отримувати інформацію наближену до реальності, перемоги нам потрібні реальні, а не вигадані.

Ризик самообману на війні в тому, що потім під хибні вигадки та невиправдані оптимістичні заяви підганяють підрозділи, людей, і ухвалюють рішення таким чином, які теж не відповідають обстановці. Припиняйте ці словесні ігри, так не треба робити», - написав у Facebook журналіст.

Він підкреслив, що українські воіни тримають позиції у складній обстановці, і ця обстановка потребує якщо не всієї правди, то хоча б відсутності брехні.

«Інакше це викликає занепокоєння чи розуміють керівники що саме відбувається. Два дні тому противник вийшов на околиці міста, наразі наші війська обороняють промзону ("Азот") Сєвєродонецька та прилеглий до неї квартал. Викликає занепокоєння регулярне повідомлення бажаного замість дійсного. Щоб отримувати реальні перемоги треба не створювати повітряні замки», - додав журналіст.

Сьогодні, 6 червня, очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай сказав, що ситуація у місті Сєвєродонецьк дещо погіршилася. Наразі українські захисники закріпилися на позиціях у промисловій зоні міста.

За його словами, ЗСУ відбили половину міста, тому вуличні бої посилилися і стали динамічніші. Проте українські бійці утримують лінію оборони і не дають ворогу просунутися. В цілому російські окупанти значно збільшили кількість обстрілів Сєвєродонецька і Лисичанська.

С.Гайдай запевнив, Україна дійсно контролювала половину міста, однак ситуація змінюється кожної години.

«Якщо людина приїжджає через дві доби після певної інформації і намагається її зрівняти з тим, що було позавчора або навіть вчора – звісно, інформація може різнитися. Кожної години, зранку, вночі, вдень контрнаступи наші або ворога можуть змінити ситуацію в місті. Сєвєродонецьк достатньо невелике місто, тому ситуація динамічно змінюється», - пояснив ситуацію очільник ОВА.

Олег Верлан

6 червня, 2022