Бунт у Росії: у Санкт-Петербурзі депутати звинуватили Путіна у держзраді

Новини Вінниці / Бунт у Росії: у Санкт-Петербурзі депутати звинуватили Путіна у держзраді

Петербурзькі муніципальні депутати округу «Смольнінське» планують найближчими днями направити до Держдуми звернення із пропозицією звинуватити президента Росії В.Путіна у держзраді через війну в Україні.

Створена в Росії диктатура із «зачисткою» будь-якої опозиції чи «іншої думки» знову дала тріщину. І навіть не в Єкатеринбурзі чи Сибіру, а на малій батьківщині Путіна – у Санкт-Петербурзі. Саме там місцеві депутати ініціювали бунт…

Як пише The Insider з посиланням на депутата Дмитра Палюгу, депутати звинувачують Путіна у тому, що він розв’язав війну, яка призвела до протилежних обіцяним наслідків.

«Одна з декларованих президентом Росії цілей – демілітаризація України, і ми бачимо, що відбувається рівно протилежне. Не те щоб ми повністю підтримували цілі, заявлені президентом Путіним, але просто в рамках його риторики він завдає шкоди безпеці Російської Федерації. Ми хочемо показати людям, що є депутати, які не погоджуються з поточним курсом і вважають, що Путін завдає шкоди Росії. Ми хочемо показати людям, що не боїмося про це говорити», - сказав міський обранець.

Палюга опублікував відповідне звернення у Twitter і зазначив, що «рішення підтримала більшість присутніх депутатів». У розмові з The Insider депутат уточнив, що за направлення документа проголосували 7 із 10 осіб.

Автори звернення вважають, що дії Путіна з початку так званої «спеціальної військової операції» підпадають під 93 статтю Конституції, згідно з якою президент може бути звільнений з посади на підставі висунутого Держдумою звинувачення в держзраді чи інших тяжких злочинах.

Депутати вважають, що рішення Путіна напасти на Україну «завдає шкоди безпеці Росії та її громадян», оскільки російська армія втрачає свої боєздатні підрозділи, а громадяни стають інвалідами.

Також вони зазначили, що вихід іноземних компаній з ринку та еміграція освіченого населення не можуть «пройти безслідно для економічного благополуччя громадян Росії».

Крім того, депутати наголосили, що блок НАТО всупереч заявленим цілям «СВО» розширюється на схід (мова про Фінляндію та Швецію), а Україна отримує сучасну військову техніку.

Чи не заарештували депутатів-підписантів наразі не відомо. Проте за ними можуть піти інші.  

Олег Верлан

8 вересня, 2022