Бунт АТОвців на Вінниччині. Чому колишні бійці принесли землю під ОДА і яка участь одного з нардепів?

Новини Вінниці / Бунт АТОвців на Вінниччині. Чому колишні бійці принесли землю під ОДА і яка участь одного з нардепів?

Повернулися із війни, але воювати продовжують, щоправда із українською бюрократією та чиновниками. Так емоційно говорили учасники АТО, які сьогодні із пакетами землі прийшли на мітинг під стіни Вінницької ОДА. Колишні АТОвці, переважно із Хмільника та Хмільницького району запевняють, що "затягують" із видачею землі, яка по праву їм належить. А неофіційно вони уточнюють, що в акції зацікавлений місцевий нардеп.

Повернулися із війни, але воювати продовжують, щоправда із українською бюрократією та чиновниками . Так емоційно говорили  учасники АТО, які сьогодні із пакетами землі прийшли на мітинг під стіни Вінницької ОДА. Колишні АТОвці, переважно із Хмільника та Хмільницького району запевняють, що "затягують" із видачею землі, яка по праву їм належить. А неофіційно вони уточнюють, що в акції зацікавлений місцевий нардеп, який цікавиться земельними ділянками.  

"Ситуація така не лише у Хмільницькому районі, а й по всій області. Можливо поодиночні випадки і є, що видають, але у більшості - ні. У нас, наприклад, у Хмільнику 50 чоловікам ще не видали. Тобто півроку вже не видають землю, і ми не можемо скористатися своїм законним правом. Ми прийшли сюди, щоб отримати відповідь , коли і як ми можемо отримати землю, куди звернутися.Нам надали, що поставлено в реєстр. Це такий реєстр, як  квартирна черга.Можна стояти до кінця життя і так свого і не дочекатися і не отримати землю. Ми хочемо не в реєстр, а отримати землю. Сьогодні ми заходили на сайт Держгеокадастру, де виставлено 192 га вільної землі на аукціон і це тільки по Хмільнику. Тобто, на аукціон земля є, а учасникам АТО не дається ", -  зазначив голова ГО Спілки учасників АТО Хмільника та Хмільницького району Володимир Ковальський.

Вже рік, як оббиває чиновницькі пороги учасник АТО із Барського району - Анатолій Гуцал, а вивести толк, каже так і не може.

"Рік бігаю по кабінетах і не можу добитися те, що мені гарантовано законом – землю. Всі кажуть що мені має бути, а дають як не "двійників", коли уземельної ділянки є два власники. Або ту які  не можна використовувати. Мені надали відповідь із прозорого офісу, що на моїй земельній ділянці, яка знаходиться у Луці-Барській , знаходяться споруди. Тобто, перед тим, як користуватися землею треба на опорах підняти будівллю.Такий я не один, точно знаю така відповідь прийшла ще двом побратимам" – розповів Анатолій Гуцал.

Начальник головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області Юрій Козак, який вийшов до мітингуючи запевнив, що масової проблеми із видачею землі у Вінницькій області немає. Є поодинокі випадки, які потрібно вирішувати індивідуальному порядку. Однак не на майдані з галасом і криками, а за конструктивним діалогом, до того ж потрібно бачити кожного документа, а не просто на словах.

 "Конкретно ніхто , із тих хто прийшов сьогодні під ОДА не показав документи з Держгеокадастру, де відмовлено учаснику АТО в отримані земельної ділянки.  Дійсно поодинокі випадки є, коли, наприклад, людина не хоче землю в якомусь конкретному місці , чи бажає тут саме ту, яку пропонують її. Але масових проблем нема. Якщо виникають індивідуальні питання, ми їх вирішуємо на рівні сільських рад, районів і області", - запевнив Юрій Козак.

Щоправда чиновник зізнається проблемні питання доволі часто виникають саме на рівні сільських рад. Які не хочуть надавати землю "чужим АТОвцям".

 "Згідно законодавства, учасник АТО може отримати землю по всій Україні. Але сільські ради розглядають заяви лише своїх учасників АТО, а не інших громад, міст чи областей, пояснюючи це , тим, що їм своїх учасників АТО потрібно забезпечувати. Однак такі дії можуть бути оскаржені  на місці чи в суді. В нас є сільські ради, які не мають вільних земель, а є такі, що мають і землі запасу, і резерву, які можна надати. І ми резервуємо земельні ділянки. І повірте їх  моніторинг відбувається якісний, неякісні ділянки ми просто знімаємо з сайту", - підкреслив Юрій Козак.

Сьогодні  під ОДА учасники АТО та чиновники так і не знайшли спільної мови. Єдине про що вдалося домовитися – що знову зберуться за столом перемовин. Цього разу  вже в районі. Зустріч, на яку бійці прийдуть  із повним пакетом документів,  щоб кожен випадок розглядати індивідуально,запланована на п’ятницю.

Цікаво, що чомусь більшість з тих, хто прийшов на акцію, вимагали землю не для себе. Крім того, "не на камеру" люди пояснювали, що допоміг з акцією один зх місцевих нардепів, хто дуже зацікавлений у оренді ділянок атовців.

Саша Григоровська

Саша Григоровська

20 листопада, 2017