Борзов заявив про старт проєкту святкування сторіччя «Щедрику» та його виконання у нью-йоркському Carnegie Hall

Новини Вінниці / Борзов заявив про старт проєкту святкування сторіччя «Щедрику» та його виконання у нью-йоркському Carnegie Hall

Сьогодні, 15 березня, стартував великий проєкт, який має розпочатися саме на Вінниччині. Мова йде про «Тульчин - мала культурна столиця України – 2022». Про це у Facebook написав голова ОДА Сергій Борзов.

Сьогодні, 15 березня, стало відомо про початок процесу внесення «Щедрика» до Списку нематеріальної культурної спадщини людства міжнародної організації ЮНЕСКО, адже 100 років тому композицію вперше виконали в нью-йоркському Carnegie Hall. Про це у Facebook написав голова ОДА Сергій Борзов.

«100 років тому текст української щедрівки перекладали французькою, фламандською, іспанською... Про українську хорову капелу писала європейська преса:

«Симон Петлюра знайшов чудовий спосіб подолати західноєвропейське невідання. Цей воєначальник, який намагається врятувати свою країну від пастки більшовизму та царизму, здатний не тільки воювати. Він знає, що меч сам по собі безсилий, і щоб здобути симпатії західноєвропейського світу, знайомить нас із мистецтвом своєї країни. Україна - країна чорнозему, батьківщина Гоголя, стає для нас країною пісень. Петлюра інтернаціоналізує українське питання піснею!»

Згодом промоція «Щедрика» пішла далі - за океан. 5 жовтня 1922 року український хор дав прем’єрний концерт у найпрестижнішому концертному залі Нью-Йорка Carnegie Hall. Саме в цей день відбулась американська прем’єра «Щедрика».

Потім це назвуть першим проєктом культурної дипломатії в історії модерної України», - пригадав у дописі історичні події очільник області.

Він зазначив, що про світовий тріумф «Щедрика» Миколи Леонтовича та майбутній проєкт спілкувався сьогодні із вінничанкою Іриною Френкель, директоркою Українського центру культурних досліджень, киянкою Тіною Пересунько, дослідницею теми «100 років культурної дипломатії», та Юрієм Савчуком, куратором міжнародних проєктів The Ukrainian Museum (Нью-Йорк, США). Цю зустріч він називає символічним стартом проєкту.

«Згоден із Тіною Пересунько, скоромний, але геніальний у своєму задумі та інтерпретації «Щедрик», є безапеляційним культурним капіталом України у світі. «Щедрик» став брендом Вінниччини. Це факт. І так само, як і 100 років тому, коли Україна протидіяла російській агресії, різдвяна мелодія на світовій арені може стати політичним результатом у галузі культурної дипломатії», - підкреслив губернатор.

За його словами, проєкт, що має відбутись у жовтні–грудні 2022-гоі, повинен об’єднати дві держави: Україну та Сполучені Штати Америки. У рамках проєкту передбачене концертна програма в «Карнегі хол», наукові конференції в університетах США, виставковий проєкт із використанням оригінальних експонатів музею–квартири М.Д. Леонтовича (Тульчин, Вінницька область) та музею М.Д. Леонтовича (Марківка, Вінницька область), а також український вертеп біля «Рокфеллер Центру».

«Також у рамках проєкту передбачено видання комплекту монет «ЩЕДРИК - Carol of the Bells» та книги «Від Щедрика до Carol of the Bells» українською та англійською мовами. Вінничанка Ірина Френкель готує внесення пісні «Щедрик» до Списку нематеріальної культурної спадщини людства - міжнародної організації ЮНЕСКО:

1 крок - до Місцевого переліку НКС (до червня 2021 року)

2 крок - до Національного переліку НКС України (до жовтня 2021 року)

3 крок - до Списку нематеріальної культурної спадщини людства міжнародної організації ЮНЕСКО ( грудень 2021 – до вересня 2022 років)», - додав С.Борзов.

Щодо започаткування проєкту «Тульчин - мала культурна столиця України – 2022» на Вінниччині він висловився однозначно, адже «саме тут, на Поділлі, народжена мелодія «Щедрика» показала світу культурну зрілість України ще 100 років тому»…

Олеся Рудницька

15 березня, 2021