Боргові зобов’язання у спадок: що робити, коли так пощастило?

Новини Вінниці / Боргові зобов’язання у спадок: що робити, коли так пощастило?

Законодавство України передбачає, що після смерті людини спадкоємці ділять не лише майнові блага, а й борги померлого, серед яких борг по кредиту, борг по аліментах, комунальних платежах, боргах за рішенням суду та ін. До складу спадщини входить все майно померлого, що належить йому на день смерті: це може бути рухоме, нерухоме майно, грошові кошти, вклади, а також боргові зобов’язання. Борги спадкодавця стають неприємним сюрпризом для його спадкоємців, які розраховували отримати квартиру, авто, дачу, але зовсім не розраховували стати боржниками замість померлого. Не допускається часткове прийняття спадщини та відмова боргової частини.

До спадкоємця переходить не власність спадкодавця, а саме права та обов'язки, які не припинилися на момент відкриття спадщини. Винятком є лише зобов'язання особистого характеру. Згідно статті 608 ЦК України зобов'язання припиняється смертю боржника, якщо воно є нерозривно пов'язаним з його особою і у зв'язку з цим не може бути виконане іншою особою.

Як перевірити чи є спадкодавець боржником?

  • На сайті Судової влади України перевірити чи є спадкодавець учасником судової справи. Перевірка здійснюється за пунктом сторона по справі, де необхідно вказати прізвище, ім’я та по батькові спадкодавця.
  • Перевірити наявність виконавчих проваджень щодо спадкодавця за посиланням
  • Перевірити чи   є спадкодавець в Єдиному реєстрі боржників.

Яким може бути розмір боргових зобов’язань?

Обов’язок погасити борг лягає на спадкоємця тільки в межах спадкового майна, яке він отримує. Згідно чинного законодавства України вимоги кредиторів не можуть перевищувати вартість прийнятого за спадщиною майна та погашаються лише у межах вартості даного майна.

Важливо знати!  Прийнявши спадок та боргові зобов’язання, спадкоємець повинен виплачувати борг і відсотки по ньому, якщо мова йде про банківський кредит. Причому платити доведеться не з дня прийняття спадщини, а з дня його відкриття, тобто з дня смерті спадкодавця. За невиконання даних зобов’язань з спадкоємця можуть бути стягнуті відсотки, що підлягають сплаті.

Протягом якого строку кредитор може пред’явити вимоги?

Згідно ст. 1281 ЦК України, кредитор спадкодавця повинен заявити про свої претензії спадкоємцю протягом

  • шести місяців з моменту, коли спадкоємець отримав свідоцтво про право на спадщину;
  • протягом шести місяців з моменту, коли кредитор дізнався про прийняття спадщини або свідоцтво спадкоємцем.

У разі якщо межах даних термінів не пред'явлено вимог, кредитор втрачає право вимагати від спадкоємця погашення зобов'язань.

З 24 лютого 2022 року, відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану", в Україні введено режим воєнного стану. Відповідно до пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 164 "Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану" перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

Заборгованість померлого спадкодавця може бути стягнуто з спадкоємців, які прийняли спадщину, в судовому порядку. Терміни позовної давності за вимогами кредиторів спадкодавця продовжують текти в тому ж порядку, що і до моменту відкриття спадщини.

Алгоритм дій у разі якщо Ви бажаєте прийняти спадок та погасити боргові зобов’язання

1. Отримати свідоцтво про смерть спадкодавця.

2. Повідомити кредитора про смерть боржника. Пред’явити  копію свідоцтва про смерть.

3. Написати в нотаріальній конторі заяву про прийняття спадку.

4. Через шість місяців після смерті позичальника вступити в права спадку.

5. Врегулювати відносини з  кредитором – виплатити борг єдиним платежем чи оформити графік виплат.

6. За підсумками року, в якому прийнятий спадок, оформити податкову декларацію і заплатити податок із спадку.

Згідно із ч.1 ст.1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Якщо ж боргові зобов'язання перевищують вартість спадщини, то варто відмовитися від такої спадщини

Алгоритм дій у разі небажання приймати спадок з борговими зобов’язаннями

1. Написати в нотаріальній конторі по місцю відкриття спадку заяву про відмову від спадку.

2. У разі претензій кредитора, повідомити про свою відмову і порадити звернутися за підтвердженням цього факту в нотаріальну контору.

Юридичну консультацію підготувала фахівчиня РЦ з надання БВПД у Вінницькій області Анастасія Семенюк

admin

6 липня, 2022