Білий дім публічно попередив Кремль про «катастрофічні наслідки» для Росії у разі застосування ядерної зброї

Новини Вінниці / Білий дім публічно попередив Кремль про «катастрофічні наслідки» для Росії у разі застосування ядерної зброї

Уперше в Росії почали активно обговорювати застосування тактичної ядерної зброї проти України навесні, коли провалилась операція із захоплення Києва. Харківський контрнаступ ЗСУ змусив Москва вдатися до більш відвертих погроз, а саме «приєднати» окуповані території та попередити всіх, що подальший тиск Києва на фронтах спровокує ядерний удар. Якщо на початку війни у світі відчувався переляк, то тепер Вашингтон чітко дав зрозуміти, що відповідь буде більш ніж переконлива. І головне – сказано це навіть публічною особою.

Після провалів на Харківщині численні російські експерти, блогери, посадовці почали розганяти тему варіантів ядерного удару. Їх мета – переконати Захід, що удар неминучий, але може бути різним. Не буде перераховувати теоретичні варіанти.

Такі погрози на початку березня могли б зупинити західну допомогу. Але не у вересні…  Вашингтон фактично «підписався», дав зрозуміти, що у такому випадку захищатиме Україну, як будь-яку іншу країну блоку НАТО.  

Від Кремля погрози лунали від пропагандистів, але не посадовців. Тому відповів на них колишній командувач американськими військами в Європі генерал-лейтенант Бен Ходжес. Теж вже ніби не посадовець. За його словами, при ядерному ударі РФ по Україні у відповідь Збройні сили США знищать російський Чорноморський флот або військові бази у тимчасово окупованому РФ Криму. Це означатиме вірогідність втрати півострова.

«Можливо, відповідь США буде не ядерною, але досить руйнівною, наприклад для знищення Чорноморського флоту РФ або російських баз в Криму. Тому я вважаю, що Путін і його оточення не хочуть прямого зіткнення зі США, – додав три дні тому американський генерал.

Оскільки риторика пропагандистів лише посилилась, з’явилась публічна заява радника Білого дому з національної безпеки Джейка Саллівана

«Якщо Росія перетне цю межу, наслідки для Росії будуть катастрофічними. Сполучені Штати дадуть відповідь рішуче. Зараз у приватних каналах ми докладніше роз'яснили, що саме це означатиме», - сказав Салліван у коментарі CNN.

Радник Білого дому зазначив, що США хочуть закласти принцип відповідальності за свої дії, а не грати в гру «око за око». За його словами, Вашингтон розробляє план «на всі випадки життя».

Також Салліван підтвердив, що США вже працюють над новими антиросійськими санкціями, які будуть впроваджені проти організацій, осіб та компаній, які підтримують російську військову машину та «референдуми» на окупованих територіях України.

Путіна не цікавлять санкції. Його оточення, що агітує за війну, теж не бентежиться цим. Однак, інші мають зрозуміти сенс публічних заяв Білого дому. Він полягає у тому, що у разі застосування ядерної зброї проти українців, почнеться Третя світова. У Вашингтоні готові до будь-якого сценарію. Більш того, гарантовано «втручатимуться».

Якщо у Росії знову «підніматимуть ставки»? Тоді попередити РФ має Байден чи Блінкен… А далі те, що обіцяють.

Олег Верлан

25 вересня, 2022