Балістикою від Північної Кореї обстрілювали Харків? В Україні, США та КНДР різні думки щодо походження ракет

Новини Вінниці / Балістикою від Північної Кореї обстрілювали Харків? В Україні, США та КНДР різні думки щодо походження ракет

Військова допомога КНДР Росії у війні проти України є беззаперечним фактом. Наразі на загальносвітовий рівень винесено питання походження саме балістичних ракет, якими у січні було завдано ударів по цивільним об’єктам у Харкові.

Нагадаємо, глава Харківської ОВА Олег Синєгубов розповів, що росіяни останнім часом обстрілювали Харків ракетами, які не було зроблено на території РФ. координатор Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі 4 січня повідомив, що Росія придбала у Північної Кореї балістичні ракети. Їх уже використали для ударів по Україні.

Також The Wall Street Journal писав, що Північна Корея могла передати Росії кілька десятків балістичних ракет для ударів по Україні.

А 6 січня речник прокуратури Харківської области Дмитро Чубенко заявив, що війська РФ при завданні ударів по місту 2 січня використали ракету, отриману з Північної Кореї, надавши відповідні докази.

Постійний представник Південної Кореї в ООН Хван Чжун Кук зауважив, що балістичні ракети малої дальності, які КНДР передала Росії, вже запускали по Україні в грудні та січні. За словами дипломата, Сеул рішуче засуджує подібні постачання та атаки.

«Експортуючи ракети до Росії, Північна Корея використовує Україну як випробувальний полігон для своїх ракет, які здатні нести ядерний заряд... Це безцеремонна зневага до територіальної цілісності України», – додав він.

Представник КНДР в ООН Кім Сон на «констатацію фактів» прогнозовано відповів, що «не відчуває потреби коментувати кожне необґрунтоване звинувачення США», і що саме Сполучені Штати нібито є причиною війни Росії проти України.

«США підтягнули КНДР, яка не має жодного відношення до обговорення пунктів порядку денного. Це є яскравим відображенням їхнього важкого становища у скрутному становищі й лише показує їхню недостатню міць і засоби у стратегічній конфронтації з Росією», - сказав Кім Сон.

В українській розвідці кажуть, що постачання північнокорейської зброї до Росії є фактом, а щодо передачі балістичних ракет інформація уточнюється.

«Що стосується балістики, так, така інформація відома. Зараз продовжується збір даних і дорозвідка, щоб в подальшому можна було більш детально і проаналізувати ситуацію, і прокоментувати», - наголосив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону.

Олег Верлан

12 січня, 2024