Андрій Поліщук: «В нас є джерела електроенергії на Вінниччині. У них ракет не вистачить»

Новини Вінниці / Андрій Поліщук: «В нас є джерела електроенергії на Вінниччині. У них ракет не вистачить»

Попри російські атаки енергосистема Вінниччини працюватиме. Цілковите зникнення електрики у регіоні малоймовірне. Аварійні та планові відключення потрібні для швидкого реагування на виклики і для стабілізації мережі.

Про це в інтерв'ю Суспільному розповів гендиректор АТ «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук.

За словами керівника підприємства, загальна система поділяється на об'єкти, що генерують електроенергію (електростанції), та обленерго, які її розподіляють.

«Ворог атакує системи генерації. Що це означає? Не буде, що виробляти, то не буде й що розподіляти. Або якщо не буде можливості передати в область певної кількості електрики, той розподіляти не буде що. Ці об'єкти суміжні. При обстрілах пошкодилося і наше обладнання. Ми вже відновлюємо своє обладнання, а інше займе ще час, певно десь до місяця», - сказав Андрій Поліщук.   

Обстріли інших областей також впливають на енергосистему Вінниччини. Саме через цим спричинені відключення та економія.

«Все це пов'язано з пошкодженням великих вузлів, що не дозволяє передати електричну енергію по перетину. Кожна лінія має якийсь ресурс, який вона здатна передати. Відповідно, коли цього ресурсу не вистачає нас «Укренерго» просить обмежитись, наприклад, щоб електроенергія від Дністровської ГЕС могла дійти до Києва», - сказав Поліщук. 

Після запровадження в області тотальної економії електроенергії вдалося знизити споживання на 10%. Проте початок опалювального сезону має знизити навантаження на систему, тому що населення почне менше використовувати електрообігрівачі. Також гендиректор запевнив, що ситуація цілковитого відключення світла на Вінниччина малоймовірна. 

«В нас є джерела електроенергії на Вінниччині. Навіть, якщо взагалі відключать від енергосистеми, то область впорається. Я думаю, з часом відбудеться стабілізація. Українська система досить потужна, у них ракет не вистачить, щоб її розбомбити. Тому хвилюватися про якісь блекаути не варто», - сказав Поліщук. 

Він пояснив, що для стабілізації «Укренерго» вводить графіки обмеження електроенергії. Великим підприємствам доводиться дотримуватися ліміту електроенергії, який вони мають споживати за добу і «самообмежитися».

«Якщо подібні заходи не дають відповідного ефекту, то вводять графіки обмеження потужності. Тоді вже певну потужність в певну годину за неї виходити не можна. Якщо підприємство не слухається, то ми можемо його відключити. Якщо і це не дає ефекту, диспетчер вводить нам графіки аварійних відключень. Вони розбиті по чергам. Їх кількість розрахована на десять черг, кожна з яких має коефіцієнт потужності», - пояснив А.Поліщук.

За його словами, саме «Укренерого» визначає скільки їх вводити, а «на місцях» вже починають «певні відключення».

«От сьогодні було дві черги. Ми більше години протримали споживачів першої, другої черги. Проте попросили дозволу змінити їх місцями, тому що задача зняти потужність, а не протримати конкретно якусь лінію чи ділянку, або населений пункт. Ми намагаємося міняти, тобто годину того вимкнули, потім інший кущ з подібною потужністю, а попередній вмикаємо», - зазначив очільник енергокомпанії.