Андрій Ковальов: «У нас є 5-7 років, аби врятувати Південний Буг, та нашою командою реалізувати комплексний план очистки ріки й модернізації водоканалу»

Новини Вінниці / Андрій Ковальов: «У нас є 5-7 років, аби врятувати Південний Буг, та нашою командою реалізувати комплексний план очистки ріки й модернізації водоканалу»

Понад 6 років депутат Вінницької обласної ради та очільник Благодійного фонду «Вінниця – комфортне та безпечне місто» намагається привернути увагу містян до вирішення комплексу проблем із забезпечення якісною питною водою. Також він є ініціатором конкретних дій щодо очищення русла річки. Перші кроки зроблено. Закуплені земснаряди, які вже працюють. За його словами, це лише початок. Згуртована робота команди «Української стратегії Гройсмана» в обласній та міській радах, на його думку, і стане запорукою реалізації комплексного підходу модернізації КП «Вінницяоблводоканал» та усієї системи водозабезпечення міста.

Понад 6 років депутат Вінницької обласної ради та очільник Благодійного фонду «Вінниця – комфортне та безпечне місто» Андрій Ковальов намагається привернути увагу до вирішення комплексу проблем із забезпечення якісною питною водою. Також він є ініціатором конкретних дій щодо очищення русла річки. Перші кроки зроблено. Закуплені земснаряди, які вже працюють. За його словами, це лише початок. Згуртована робота команди «Української стратегії Гройсмана» в обласній та міській радах, на його думку, і стане запорукою реалізації комплексного підходу до модернізації КП «Вінницяоблводоканал» та усієї системи водозабезпечення міста.

Андрій Ковальов відверто поясняє, що хоче довести розпочате до завершення, тому балотується до Вінницької обласної ради і сподівається на підтримку вінничан.

- Згідно з усіма опитуваннями вінничан, проблематику якісної питної води люди вважають найактуальнішою у місті, - пояснює Андрій Ковальов. - Як батько, я теж мрію, аби наші діти не наражалися на небезпеку, яка нині існує при вживанні води, яку називають питною…

- Ви завжди наполягали на комплексному підході. Окресліть основні питання, які потребують нагального втручання та дозволять покращити якість води?

- Умовно існуючу ситуацію з питною водою у Вінниці можна поділити на кілька складових, до вирішення проблеми кожної з яких потрібен свій підхід. Перше – якість джерела водопостачання. Наразі вона сумнівна. І пов’язано це із хронічним забрудненням Південного Бугу, адже його не очищали з початку 1980-их.

Бузьку воду зокрема забруднюють сільгоспвиробники, а Держекоінспекція, на жаль, хоча й має контролювати стан прибережних захисних зон, аби аграрії їх не використовували, переважно обирає шлях невтручання.

Далі, нікому не відома кількість артезіанських свердловин навіть у Вінниці. З’являються вони хаотично, що спричиняє шкоду саме річці. Цю тему теж намагаються замовчувати. Хоча через це Буг міліє, адже немає змоги самооновлюватися. Додаємо ще незаконні копанки, і отримуємо, що фактично у річці відсутня течія.  

- Якими є інші фактори?

- Другим, третім і четвертим я можу назвати стан очисних споруд, загальної мережі водопостачання та внутрішньобудинкових мереж.

Будемо відверті, з очисних споруд не тільки Вінниці, а й інших міст, скидають стічні води лише частково очищеними.

Більш того, в окремих районах каналізація відсутня, а стічні води люди зливають у річки.

- З минулого року влада звернула увагу на необхідність чистити Південний Буг…

- З обласного та міського бюджету були закуплені земснаряди, які вже працюють. До речі, у Вінниці розроблена єдина в Україні муніципальна програма по очистці основного джерела водопостачання, яким є наша річка.

Нам потрібно зрозуміти, що обладнання у КП «Вінницяоблводоканал», яке використовується для очистки бузької води, ще 1970 року випуску. Його не модернізували, хоча за пів сторіччя змінився склад води. Обладнання не розраховано на той рівень забруднення річки, який ми спостерігаємо.

Я постійно наголошую на тому, що річка вмирає. Моє твердження базується на висновках екологів, на яких ніхто не звертає уваги. За результатами досліджень, якщо нічого кардинально не поміняти, за 5-7 років вода у річці буде не придатною для використання. Вінниця залишиться без джерела водопостачання. Нині містяни і так вживають воду недостатньої якості, а у подальшому – вона перетвориться в абсолютно отруйну.  

- Ви наголошуєте, що для порятунку залишилося 5-7 років. А чи можна встигнути змінити ситуацію на краще?

- В «Української стратегії Гройсмана», до команди якої я належу, розроблено комплексне бачення відновлення системи водопостачання. Один з кроків – передача «Вінницяоблводоканалу», 85% користувачів якого є містяни, на баланс міської ради. Щодо інших, вони теж визначені.

Нам потрібні не популістські заяви, що ми вже чули від представників окремих партій, які навіть поверхнево не вивчили ситуацію, а кропітка фахова праця по кожному з напрямків – від відновлення самої річки до заміни внутрішньобудинкових мереж.

Наша команда йде на вибори з чітким покроковим планом, в обласній раді нам потрібні свої представники, аби відстоювати інтереси громади саме у тих питаннях, які є нагальними для містян, і ми зможемо врятувати Південний Буг і згодом забезпечити вінничан якісною водою. Є розуміння, є бажання, є певний досвід, є підтримка команди та, сподіваюсь, виборців.

Тому прошу підтримати по Правобережній Вінниці (округ 9: Центр, Вишенька, Слов’янка, Пирогово, Сабаров, Поділля, Куба, Корея, Масив, П'ятничани), мою кандидатуру у бюлетені під номером 7 на виборах до обласної ради, які відбудуться 25 жовтня.

Олеся Рудницька

22 жовтня, 2020