Андрій Ковальов: Три роки жителі 26 вінницьких багатоповерхівок сплачують за тепло більше через позицію облради

Новини Вінниці / Андрій Ковальов: Три роки жителі 26 вінницьких багатоповерхівок сплачують за тепло більше через позицію облради

Депутата Вінницької облради Андрія Ковальова можна назвати одним із найконфліктніших. На відміну від деяких колег, він далекий від політичних гасел, але протягом усієї каденції намагається покращити якість питної води. При цьому, його важко зарахувати до прихильників чи противників нинішнього менеджменту «Вінницяоблводоканалу». Сам вінничанин вважає, що певні зрушення у цьому напрямі вже є, хоча заважає потужне лобі «консерваторів», яких все влаштовує у роботі комунального підприємства-боржника.

Депутата Вінницької облради Андрія Ковальова можна назвати одним із найконфліктніших. На відміну від деяких колег, він далекий від політичних гасел, але протягом усієї каденції намагається покращити якість питної води. При цьому, його важко зарахувати до прихильників чи противників нинішнього менеджменту «Вінницяоблводоканалу». Сам вінничанин вважає, що певні зрушення у цьому напрямі вже є, хоча заважає потужне лобі «консерваторів», яких все влаштовує у роботі комунального підприємства-боржника.   

«Серед депутатів облради і керівників департаментів є певне лобі, яке гальмує процес передачі «Вінницяоблводоканалу»

- Андрію Євгенійовичу, як голова постійної комісії облради з питань житлово-комунального господарства, енергоефективності та енергозбереження, вважаєте за потрібне передати КП «Вінницяоблводоканал» на баланс обласного центру?

- Більше того, я протягом останніх трьох років є одним із ініціаторів цього рішення, адже всі жителі Вінниці відчувають незадовільний стан питної води, бачать стан очисних споруд, які заважають жити мешканцям кількох спальних мікрорайонів. Жахливим є стан водогонів… Коштів в обласному бюджеті для модернізації та реконструкції обладнання немає.

Майже 98% абонентів «Вінницяоблводоканалу» є мешканцями Вінниці. І виникає справедливе питання: для чого області на балансі тримати комунальне підприємство, яке обслуговує саме обласний центр?.. Фінансові можливості Вінниці значно кращі. Це по-перше, а по-друге, місту легше залучити інвестиції для вдосконалення цього величезного підприємства.

Протягом останніх трьох років облрада передала майже усі цілісні майнові комплекси водоканалів районам. І це правильно. Залишилася лише Вінниця.

Оскільки умови у найкомфортнішому місті в Україні залежать від якості питної води, то логічно міськраді мати на балансі підприємство, яке відповідає за цей важливий показник комфорту.

Я звертався щодо передачі цілісного майнового комплексу як до міського голови Сергія Моргунова, так і колишнього голови ОДА Валерія Коровія. Наразі погоджено питання про передачу об’єктів «Вінницяоблводоканалу», які розташовані у межах Вінницької ОТГ.

- Чому дискусія про передачу триває кілька років, а конкретних дій досі не помітно?

- Мені здається, що серед депутатів облради і керівників департаментів є певне лобі, яке гальмує процес передачі. Думаю, що причина у «совковому» підході: має бути «нашим»…

- Або отримують матеріальний зиск?

- Ще два роки тому я підготував проєкт рішення облради щодо створення наглядової ради комунальних підприємств «Вінницяоблводоканал» і «Вінницяоблтеплоенерго». Двічі це питання виносили на розгляд сесії, і двічі не вистачало 4-5 голосів. Сенс створення наглядової ради, представленої експертами та громадськістю, був у тому, аби мати прозорий доступ і контроль за фінансово-економічною діяльністю найбільших монополістів.

І хоча з ініціативою щодо створення наглядових рад держпідприємств тоді виходив Петро Порошенко, який очолював державу, ідею не всі підтримали навіть у фракції БПП. Можливо, причина і в тому, що деякі мали від цього певний зиск.

- Чи задоволені менеджментом цього комунального підприємства? Якщо керівника преміюють, то мабуть, є досягнення?..

- Я був присутнім на комісії, коли приймалося рішення про преміювання. Преміювалося «разом» багато керівників. Підтримували списком.

Треба говорити не про окреме комунальне підприємство, а взагалі змінювати підхід. Якщо підприємство не прибуткове, то я вважаю, що не потрібно матеріально заохочувати неефективного менеджера. Більш того, потрібно ставити питання про зміну такого керівника.

Задоволений, що депутати все таки підтримали мій проєкт рішення про прозоре звітування комунальними підприємствами області по їхній фінансово-господарській діяльності. Ми створили нашим комунальним підприємствам сайти і вони звітують. Тому громадськість нині має більший доступ до інформації щодо фінансово-економічної діяльності цих підприємств, ніж кілька років тому.

Інше питання, чи є політична воля для реагування на закиди активістів. Я детально вивчав як критичні матеріали по комунальних підприємствах, так і доповіді керівників, зокрема по тарифній політиці.

До речі, тричі на сесії обласної ради я не підтримував голосування по підвищенню тарифів на тепло від нашого КП «Вінницяоблтеплоенерго». Але це питання розглянула інша комісія, що не заборонено. Погодила, винесла на сесію, а потім депутатський корпус підтримав, незважаючи на мої аргументовані зауваження. На жаль, депутати не почули голову профільної комісії.

Три роки я намагався, аби колеги підтримали абсолютно виважене рішення по передачі 26 багатоповерхових будинків (з мікрорайонів Слов’янка, Тяжилів та Старе місто) з балансу облтеплоенерго на міськтеплоенерго. Спільно з мешканцями ми навіть зібрали більше 2000 підписів, але три сесії поспіль депутати після обіду не повертаються на робочі місця і сесію закривають. Споживачі цього не розуміють. Будинкам надають послугу у «Вінницяоблтеплоенерго», тариф на опалення в них на 20% вищий, ніж у сусідніх багатоповерхівках, які опалюються від «Вінницяміськтеплоенерго». Міське підприємство готове взяти на обслуговування додаткових споживачів. Технічно все зроблено. Але в облраді відмовляються віддавати абонентів.  

 

«В обласної ради немає достатньої підтримки щодо передачі на баланс міста водоканалу»

 - Чому облрада не проводила аудит «Вінницяоблводоканалу»?

- Я підіймав це питання. Повторюся, у мене склалося враження, що серед депутатів є величезне лобі, яке зацікавлене у тому, щоб зберегти нинішню ситуацію. 

- У «борговому» конфлікті між «Вінницяоблводоканалом» і енергетиками присутня політика, адже складається враження, що саме «Вінницяобленерго» і «Енера Вінниця» як вимагачів бюджетних коштів намагаються зробити «монстрами», які постійно шантажують вінничан?

- Ще в середині минулого року комісія вивчала ситуацію, яка склалася навколо комунального підприємства і боргів енергетикам. Уже тоді було відомо про договір реструктуризації, підписаний у грудні 2017-го, за яким «Вінницяоблводоканал» мав протягом року виплатити близько 55 млн грн. За рік виплатив 3 мільйони.

Ми зверталися до голови ОДА, міського голови, голови бюджетної комісії з проханням розглянути «боргове» питання та винести на найближчу сесію. На той час вже було 18 попереджень про відключення. В сесійній залі я і керівник підприємства доповідали про ситуацію. 

Погоджуюсь з тим, що більша частина провини лежить на державі через некорегування тарифів, адже з 2016-го тариф був меншим за обґрунтований. НКРЕКП лише в жовтні його підвищила. Держава мала б компенсувати близько 90 млн грн. Кілька років тому водоканал підставив плече «Вінницяоблтеплоенерго» і «Вінницяміськтеплоенерго», погодившись на десять років «віддати» їм свою різницю в тарифі від держави. Також протягом 2015-2016 років «Вінницяоблводоканал» передав близько 90 млн грн. цим двом підприємствам. Із вересня Вінницька міська рада робила все, що могла, аби допомогти водоканалу вийти зі стану кризи з енергетиками. Це економіка…

А політика існує. І завжди існувала.

- Коли чекати нових протистоянь конфліктуючих сторін?

- Ми внесли зміни до програм енергозбереження та енергоефективності, створивши механізм щодо компенсації різниці тарифів з обласного бюджету. Кошти облрада вже надала, а міськрада перерахувала більшу частину по договору реструктуризації.

Я сподіваюсь на підписання нового договору реструктуризації з енергетиками, де зрозуміло буде прописаний і графік платежів. Коли мають підписати, мені не відомо. Але саме від цих домовленостей залежить, чи будуть погрожувати вінничанам відключенням.

Відверто, я був у шоці, коли відключили водопостачання, адже як і більшість маю маленьких дітей…

- У мерії згодні «взяти», а в облраді «віддадуть» підприємство з мільйонними боргами?

- Наразі у міськраді ухвалили рішення про готовність прийняти «Вінницяоблводоканал». Але проблема в іншому. Наскільки мені відомо, то серед депутатів обласної ради немає достатньої підтримки щодо передачі на баланс міста водоканалу.

 

«Відсутня велика кількість підготовлених кошторисів щодо очистки річок в районах. Я так думаю, що земснаряди завантажені на 20%»

- Назвіть три найбільші недоліки нинішнього складу облради?

- Напевно, відсутність галузевих фахівців. У комісії, яку очолюю, відчуваю дефіцит депутатів, які професійно володіють цими питаннями. Думаю, що не вистачає фахівців у кожній комісії.

Більша частина депутатів знайомляться з рішеннями під час сесії, а голосують, як мені здається, ситуативно, або по сакраментальній фразі голови облради: «Прошу підтримати». Це як підняття руки Чечетова в Раді до 2014 року.

Про вінницьку місцеву особливість всі знають… Коли мої проєкти рішень не отримували підтримки голови облради, чомусь ця фраза перед голосуванням ніколи не звучала. Жартома я з місця нагадував Анатолію Олійнику, що він забув сказати про підтримку.

Основним недоліком б назвав політичну складову. Якщо у Києві «боси» вирішили «зарізати» питання, то вертикально команди спускаються до регіонів.

Знаєте, в облраді 30% часу витрачається на розгляд нікому не потрібних звернень. І я готував звернення, але вони завжди мали на меті вирішення конкретних проблем місцевого чи державного рівня, а не популізм.

- Чи скоротяться програми по очистці річок, зважаючи на «обмеженість» обласного бюджету?

- Скорочень фінансування по департаменту екології немає. Три року тому ми спромоглися закупити земснаряди. Мене дивує, що відсутня велика кількість підготовлених кошторисів щодо очистки річок в районах. Я так думаю, що земснаряди завантажені на 20%.

Обласний фонд будівництва та інвестицій, відомий як «фонд Бабошина», я вважаю окремою темою. Він акумулює бюджетні кошти, а потім видає під відсотки у кредит бюджетним установам для утеплення фасадів дитячих садочків і шкіл, тощо. Абсурдна ситуація. Облрада утворила фонд, який їй же дає її кошти під відсотки...

Як можна скорочувати, маючи величезні проблеми з Південним Бугом? Про якість води повторюватися не стану. Інша проблема – стоки. Більшість райцентрів немають системи очистки, зливаючи нечистоти до русла ріки.

Величезна проблема з повноваженнями та регламентом роботи екологічної інспекції. Приміром, я тричі привозив інспекторів на місце скиду «Вінницяоблводоканалу», щоб зареєструвати порушення. Але існує надскладна процедура. Це порушення необхідно зафіксувати тричі підряд протягом 2 тижнів, аби накласти штрафні санкції. Проте лабораторії водоканалу дозволяється у цей проміжок часу самим досліджувати скиди, заявляти, що «все в нормі», тим самим перекреслюючи негативні результати інспекції. А жодних штрафів не накладеш.

 

«Мені важливий не прапор, а команда і пріоритети та користь для вінничан»

- Ви у 2019-му залишили «Самопоміч». Не шкодуєте?

- Мав залишити ще у 2018 році. Я не розумів структурної побудови партії. Хоча я багато навчився у колег із «Самопомочі», справжніх фахівців. Проте щодо партійної розбудови, то було більше розмов, ніж дій.

- У Вінницькій облраді, як позафракційному депутаті, не заважають очолювати постійну комісію?

- Оскільки це одна з надскладних комісій, ніхто не хоче зв’язуватися з цим негативом, тому мене «залишають».

- У рамках децентралізації яке комунальне майно має залишитися на обласному рівні?

- Я прибічник передачі на місця якомога більше майна і щоб спроможні громади самостійно ними управляли. Проте, при передачі водоканалу на баланс Вінниці, найбільшою проблемою є те, що ми не можемо визначитися, що робити із підсилюючими станціями в Якушинецькій ОТГ, тобто об’єктами, розташованими на території інших громад. На сьогодні ми ще не знаємо, як вийти з цієї ситуації.

- Спробу балотуватися на парламентських виборах складно назвати успішною. Чому йшли від «Сили і честі»?

- Особисто я вважаю кампанію успішною. Я набрав 7%, маючи бюджет, який складав мабуть 0,01% від загальної суми, що була витрачена усіма кандидатами. «Силу і честь» обрав після спілкування з лідером політсили. На той момент дискусія здалася дуже щирою, а я – людина емоційна. Знаю, що деякі люди, які підтримували мене раніше, не голосували за Ковальова саме через партійний бренд, тому втратив від бренду. 

- Залишаєтеся прихильником Смешка?

- Я навіть не є членом партії. Не планую більше балотуватися від цієї політсили, а ще не склалися відносини з керівництвом місцевого осередку. 

- На місцевих виборах плануєте шукати іншу політичну платформу?

- Активно працюю на окрузі та аналізую необхідність балотування, хочу вивчити новий виборчий закон. У мене є пропозиції принаймні від трьох політичних сил. Мені важливий не прапор, а команда і пріоритети та користь для вінничан. Приміром, при такій більшості, яка нині є в облраді, мені не цікаво працювати.

Я очолюю благодійний фонд, який як допомагав вінничанам, так і допомагатиме надалі, не зважаючи на депутатство.

- Рік тому тушонка від фонду спричинила «вибух» у Вінниці. Не плануєте повторити таку акцію?

- Вважаєте, що тоді була «провокація»?.. За 8 років ми допомогли більше 60 тисячам родин. Постійно надходить гуманітарка і ми її роздаємо людям або закладам охорони здоров’я. Лише тушонку тоді видавали у приміщенні в департаменті соціального захисту. За два дні її отримали три тисячі вінничан.

Це було жахливо. Ми завжди робимо реєстрацію, щоб за день прийняти 150 людей. Але ми не спрогнозували «сарафанного радіо». Перші, хто отримав, розповіли усім, і в чергах стояли ті, хто не реєструвався. Розуміючи, що не відмовиш тому, хто годину чекав, реєстрували на місці. Але на це йшов час, тому залишалося змиритися з чергами.

- Чим займаєтеся у вільний час?

- Вивчаю англійську мову. Спільно з однодумцями багато часу приділяємо роботі нашого Благодійного Фонду «Вінниця - комфортне та безпечне місто» розвитку дитячо-юнацького спорту та важливим соціальним проєктам у Вінниці. Намагаюся приділяти якомога більше уваги власним дітям. По вечорах разом із сином бігаю… Багато читаю. Вивчаю «Біблію», нарешті я до неї дійшов.

Олег Верлан

24 грудня, 2019