Андрій Ковальов: «Лише за два роки близько 75 тисяч родин отримали допомогу від фонду «Вінниця - комфортне та безпечне місто»

Новини Вінниці / Андрій Ковальов: «Лише за два роки близько 75 тисяч родин отримали допомогу від фонду «Вінниця - комфортне та безпечне місто»

Про забезпеченість лікарів, які працюють з хворими на COVID-19, засобами захисту влада більше говорить, ніж робить, тому вирішувати проблему доводиться органам самоврядування і благодійникам. Відверто про те, куди ж діваються нібито виділені на боротьбу з коронавірусом бюджетні гроші та про низку інших наболілих питань - в інтерв'ю із головою постійної комісії Вінницької облради з питань житлово-комунального господарства, енергоефективності та енергозбереження, кандидатом у депутати облради від «Української стратегії Гройсмана» по виборчому округу №9 Андрієм Ковальовим.

Про забезпеченість лікарів, які працюють з хворими на COVID-19 засобами захисту влада більше говорить, ніж робить, тому вирішувати проблему доводиться органам самоврядування і благодійникам. Відверто про те, куди ж діваються нібито виділені на боротьбу з коронавірусом бюджетні гроші та про низку інших наболілих питань -  в інтерв'ю із головою постійної комісії Вінницької облради з питань житлово-комунального господарства, енергоефективності та енергозбереження, кандидатом у депутати облради від «Української стратегії Гройсмана» по виборчому округу №9 Андрієм Ковальовим.  

«Де ті 60 мільярдів гривень, які держава виділила на "коронавірусний" фонд?»

- Пане Андрію, округ, від якого Ви обираєтесь депутатом облради, доволі великий - це майже пів Вінниці. Тим не менш, за роботою благодійного фонду "Вінниця - комфортне та безпечне місто" Вас знають ледь не всі вінничани. На чому нині акцентує свою увагу фонд?

- Благодійному фонду "Вінниця - комфортне та безпечне місто" уже близько шести років. Тільки за останніх два роки майже 75 тисяч вінницьких родин отримали допомогу, що надходила з Німеччини та США. Нашим землякам передавали, у тому числі дитяче харчування, милиці, інвалідні візки тощо.

Підкреслю, вони нові та гарної якості - від найкращих виробників Європи. Лікарням міста ми передали понад 300 багатофункціональних ліжок. У Вінниці практично немає жодної лікарні, якій би ми не допомагали: чи то медикаментами, чи розхідними матеріалами, чи ліжками. Слоган фонду - «Є можливість роби добро»…

- У час пандемії коронавірусу також не стоїте осторонь?

- Так, ми зібрали кошти і самостійно закупили 150 багаторазових костюмів для медиків. Це - повний комплект: із бахілами, масками, щитками. Костюми отримали п'ять лікарень. Звичайно, працюють у цьому напрямі різні фонди, не лише ми. І кожному з них велика вдячність. Тут не повинно бути якоїсь політичної конкуренції, бо на початку епідемії в лікарнях взагалі нічого не було. Навіть зараз, якщо говорити відверто, інколи приїжджаєш в лікарню і бачиш безліч проблем.

- Про те, що COVID не вигадка, Вам відомо більше, ніж іншим…

- Так, я теж перехворів, і бачив на власні очі ситуацію. Адже лікарка, яка мене лікувала, ходила в одноразовому костюмі. Запитую, чи достатня їх кількість. Говорить: "Як сказати... у цьому я вже 10 днів ходжу...".

Тому в мене запитання до влади: а де ті 60 мільярдів гривень, які держава виділила на "коронавірусний" фонд? Якщо за аналізи потрібно платити, в лікарів немає достатньої кількості обладнання, якщо для шкіл засоби дезінфекції закуповують за рахунок місцевих бюджетів? Де ці гроші? Нам кажуть, що дороги будують. Це добре, але ще треба подивитися чи справді їх будують. Де ці дороги? Добудовують ті, що були розпочаті і профінансовані два роки тому і розповідають про "велике будівництво".

«Містянам уже не цікаві різні відеоролики з «показушними» виставами»

- Ви завжди багато спілкувалися з вінничанами. Про які проблеми кажуть люди частіше?

- Я ніколи за час каденції в обласній раді не припиняв зустрічатися з вінничанами. Проблеми дуже прості: люди збідніли. Особливо у час пандемії. Через те, що дітей не було з ким залишати, багато вінничан вимушені були звільнитися з роботи.

Людей цікавлять також їхні прибудинкові території. Відчуваю, що містянам уже не цікаві різні відеоролики з «показушними» виставами.

Цікавить вінничан, наприклад, заміна стояків гарячої і холодної води, каналізування, ремонт дахів, створення ОСББ, сміттєві майданчики, дитячі і спортивні площадки. Якщо ж говорити про прийоми на окрузі, то приблизно 80% людей просять матеріальної допомоги. Зараз дуже багато хворих на рак, в тому числі дітей...

Я розумію, усім ти не допоможеш, але спробувати варто.    

- На Вашому окрузі є «локальні» проблеми, які потрібно терміново вирішувати? У Сабарові, наприклад, є питання із очисними спорудами...

- Я неодноразово був там, «вивозив» туди екологічну інспекцію, приїжджала лабораторія водоканалу, спільно робили заміри. Нами було встановлено неодноразове суттєве перевищення норм скидів. Але законодавство у нас таке, що коли екоінспекція провела аналізи, то за два тижні має виписати штраф. Якщо за цей час будь-яка лабораторія, в тому числі самого водоканалу, робить аналіз, який показує, що у них все нормально, штраф виписати вже неможна.

«Потрібно взагалі закрити більше половини комунальних підприємств області»

- Зводиться все до того, що менеджмент водоканалу потрібно змінювати?

- На моє глибоке переконання, потрібно взагалі закрити більше половини комунальних підприємств області. Можливо, передати їх на аутсорсинг, на управління. Залишити тільки ті, що мають спеціальні соціальні функції, наприклад, БТІ. У нас величезна кількість нікому не потрібних комунальних підприємств, які витрачають на себе великі гроші. Їх ніхто не контролює, навіть назв їх не всі знають і які функції вони виконують, а ми ж це все фінансуємо.

Так само потрібно скоротити величезну кількість нікому не потрібних обласних програм. Є, наприклад, програма, що прописана на 5 років. Рік вона фінансується, потім два роки не фінансується, потім захотіли - ще пів року профінансували, а тоді знову не фінансують...

- На цьому хтось собі заробляє?

- Завжди. І я про це завжди відверто говорю: якщо щось робиться, то воно комусь потрібне. Зараз, на мою думку, людям час не голосувати за "бренди", а за тих людей, чию діяльність можна промоніторити, які чесно кажуть про те, що хочуть зробити.

А якщо ми голосуємо за партійний бренд чи лідера, то потім у складі цієї партії з'являється величезна кількість людей, які в принципі нічого не роблять. Я не можу сказати, що я - ідеальний депутат. У мене теж є помилки, бо не помиляється той, хто нічого не робить. Просто помилки потрібно визнавати і над ними працювати.  

Але я завжди на боці людей.

Сергій Маламура

13 жовтня, 2020