З кого складаються вінницькі прибічники Анатолія Шарія: про релігію, Femen та аферистів

Новини Вінниці / З кого складаються вінницькі прибічники Анатолія Шарія: про релігію, Femen та аферистів

Активні прихильники блогера Анатолія Шарія відзначились у Вінниці під час візита Петра Порошенка. Тоді кілька десятків молодиків голосно волали «ганьбу» екс-президентові та влаштували «дебати» із прихильниками Порошенка на концерті, що був влаштований для підтримки «Європейської Солідарності». Хто ці вінничани з червоними кульками і з ким пов’язані?..

Активні прихильники блогера Анатолія Шарія відзначились у Вінниці під час візита Петра Порошенка. Тоді кілька десятків молодиків голосно волали «ганьбу» екс-президентові та влаштували «дебати» із прихильниками Порошенка на концерті, що був влаштований для підтримки «Європейської Солідарності». Хто ці вінничани з червоними кульками і з ким пов’язані?..

У розслідуванні VinMedia йдеться про те, що прибічники Шарія самостійних акцій у Вінниці не проводили, якщо не врахувати «прогулянку» містом с кульками чи зустічсі в колі однодумців. А ще  був віртуальний «плач» за спаленими плакатами з агітацією їхнього лідера, які незаконно знаходились у приміщенні автовокзалу.

І попри те, що пропагандистську діяльність Анатолія Шарія вже «розклали по полицях», а його шовіністичні заклики мали б досліджувати правоохоронці, деяка популярність у його партії є і на Вінниччині. Дуже маленька, як показали вибори 21 липня, але є.

Вінницький головШаріков з Криму

Тим не менш, активним представником Вінниччини був шостий номер у списку «Партії Шарія» Мамчур Іван Олександрович. Про нього сайт ЦВК пише: «Народився 14 березня 1995 року, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, фізична особа – підприємець, безпартійний, проживає в селі Лука-Мелешківська Вінницького району Вінницької області, судимість відсутня, включений до виборчого списку під № 6».

Разом з тим, інший сайт вказує: «Мамчур Иван Александрович (укр. Мамчур Іван Олександрович) — украинский предприниматель, управляющий рекламным агенством YOUX, кандидат в Народные депутаты Украины на выборах 21 июля 2019 года от партии Шария, №6 в списке. Знак зодиака — Рыбы. Является экспертом в области онлайн-маркетинга и онлайн-образования».

І дійсно, уродженця Євпаторії, який постійно проживає у Харкові та любить відвідувати Крим після анексії. Івана Мамчура віднайти у соціальних мережах неважко.

З біографії Мамчура на вже вказаному ресурсі відомо: «После окончания Муниципального бюджетного общеобразовательного учреждения “Интеграл” в Евпатории Иван поступил в Харьковский аэрокосмический университет им. Н. Е. Жуковского “Харьковский авиационный институт”, где изучал "Системный анализ". После окончания ВУЗа начал работу в компании Premium SALE, на должности генерального директора. В этой компании он проработал с февраля 2015 по ноябрь 2016 года. С мая 2018 года начал работу в YOUX Agency — компании, которая предоставляет услуги по разработке имиджевых Landing Page. На данный момент проживает в городе Харьков».

Цікава ще одна деталь. На сайті ЦВК Мамчур значиться як ФОП, а на іншому сайті – як засновник рекламної агенції. До того ж сайт із реєстром ФОПів вказує, що Іван Мамчур припинив бути самозайнятою особою.

Більше того, рекламна агенція, яку очолює Мамчур, базується у Харкові, при цьому працює на російських замовників, але жодним чином не пов’язана із селом Лука-Мелешківська Вінницького району.

До чого тут Харків?

Харків – взагалі є базовим містом для «Партії Шарія». Про це пише журналіст Володимир Бойко:

«Партія Шарія» фінансується нікому не відомими мешканцями Харківської області, які не відповідають на телефонні дзвінки й ніяк не коментують свій зв’язок з цією, дозволу сказати, «політичною силою». А що ж у цьому дивного, якщо «Партія Шарія» – це сімейний виборчий проект харківської родини Кацуб: нинішнього народного депутата України Володимира Михайловича Кацуби (уперше був обраний нардепУком у 2012 році від Партії Регіонів), його старшого сина Сергія Володимировича Кацуби (колишній заступник НАК «Нафтогаз України», разом з батьком у 2012 році був обраний народним депутатом від Партії Регіонів) та молодшого сина Олександра Володимировича Кацуби (після обрання Сергія Кацуби народним депутатом успадкував посаду брата в НАК «Нафтогаз України»)?

Власне, рушійною силою «Партії Шарія» є молодший Кацуба, Олександр Володимирович, 1986 року народження, який з червня 2016 до березня 2017 року провів у товаристві соціально близьких у Лук’янівському СІЗО й вийшов на волю, домовившись з нинішнім заступником генпрокурора Сергієм Кизем. Відповідно до угоди з прокурором Кацуба сплатив до бюджету 100 млн. грн. на відшкодування збитків, завданих розкраданням коштів державного бюджету, скільки ж осіло в кишенях підприємливих прокурорів – невідомо. Але, очевидно, що гроші в Кацуби ще залишились і він може собі дозволити заради розваг найняти диктора Ютуба Шарія, купити документи псевдо-партії «Об’єднана Україна», 6 червня 2019 року перейменувати її на «Партію Шарія» (партія, звісно, також зареєстрована в Харкові) та ганяти Петра Порошенка за допомогою червоних повітряних кульок, мов хорти зайця.

Одне лише незрозуміло – навіщо Олександр Кацуба включив у список «Партії Шарія» під №11 свою дружину Гузенко Тетяну Олександрівну, з якою Кацуба фіктивно розлучився в зв’язку з кримінальним переслідуванням і можливою конфіскацією майна, та під №14 – свою матір Гордієнко Наталію Іванівну? Невже він, дійсно, вирішив, що ця, так би мовити, «партія» пройде в парламент? Втім, судячи з того, як зараз Кацубу розводять на гроші його політтехнологи, запевняючи що «партія Шарія» набере не менше 10%, він, дійсно, втратив зв’язок з реальністю.

До речі, про пана Шарія, якого Кацуба найняв, типу, керувати своєю «партією». Донедавна Шарій жив з того, що працював диктором в медіа-проекті, створеному з щедрот Андрія Клюєва. Але останнім часом Шарій став заробляти самостійно. Зокрема, я читав його листування з одним нинішнім народним депутатом, який замовив Шарію прочитати якийсь текст на Ютубі за 15 тис. доларів і зробив передоплату в розмірі 50%. Невдовзі депутат поцікавився, коли буде виконано замовлення. У відповідь Шарій надіслав йому листа, пояснивши, що всяке хуйло не повинно дошкуляти йому, великому Шарію, своїми листами й вимагати назад гроші. Тому я турбуюсь, що партія Кацуби може залишитись без лідера – якщо Шарій і далі буде «кидати» замовників на гроші, то йому просто відіб’ють голову».

Як вказує Володимир Бойко, список «партії Шарія» заповнений харківськими підприємцями з оточення Кацуб та дружиною та матір'ю Кацуби-молодшого. Кацуби належать до "Опозиційного блоку", тобто тієї частини колишньої Партії Регіонів, яка відійшла до Ахметова (Вілкул-Новінський-Мураєв) і яка протистоїть "Опозиційній платформі" (Медведчук-Бойко-Рабінович). Володимир Михайлович Кацуба балотувався по 175 мажоритарному виборчому округу від "Опоблоку", а його сини утримують кілька партійних проектів, зокрема - Шарія, який непогано попрацював на Вілкула на президентських виборах.

Бойко зазначає, що Кацуби мають безпосереднє відношення до "Опоблоку" і є спонсорами цієї політичної сили. Окрім старшого Кацуби, балотувалися до Ради і його син Сергій, який був у списку "Опоблоку" під №23, але постановою ЦВК від 26 червня реєстрація Сергія Кацуби була скасована через те, що він не проживав в Україні впродовж останніх 5 років.

Володимир Бойко зазначає, що ніякою мірою «Партія Шарія» не відриває голоси у свого материнського проекту "Опозиційний блок" - точно так як у "Опоблоку" не відриває голоси фінансована Ахметовим "Радикальна партія". Бо ці проекти розраховані на різний електорат і за них голосують різні соціальні групи. Власне, вибори це і показали.

І знову про Вінницю

Оскільки фанати Шарія так люблять розповідати особисті дані тих, на кого вказує їх блоголідер, а самі при цьому ховаються і не називають власних імен, сидять у закритих групах у Телеграмі, то варто дещо розповісти про вінницький актив.

Головою служби безпеки «шаріївців» у Вінниці є Сергій Чорний.  Він та його брат, підполковник спецназу, обидва входять до «ударників» РПЦ, російського ГО «Сорок Сороков». Цей рух об’єднав прихильників політики Путіна, патріарха Кіріла та відомих спортсменів, які розділяють цінності «руського міра».

Також «Сорок Сороков» відомі своєю підтримкою бойовиків на Донбасі.

Сергія Чорного, на відміну від Івана Мамчура, можна часто побачити у Луці-Мелешківській. Він – учасник «битви за храм» зі сторони прихильників Московського патріархату.

Пропагандою та координацією вінницьких прихильників Шарія займалась ще одна прихожанка Московського патріархату Олександра Ройлян. Вона – куратор місцевих груп у соцмережах «ЯШарю» і подібних. Як пише про себе Ройлян, вона «PR-менеджер, SMM-спеціаліст з досвідом роботи у сфері IT понад 20 років, вільний художник».

У 2015 році Ройлян, мешканка Вінницьких Хуторів, балотувалась до Вінницької міської ради від «Радикальної партії Олега Ляшка».

Не менш активною прихильницею Шарія є й Ірина Леонова, яка є керівником ансамблю класичного танцю «Фуете», який діє при Вінницькому міському палаці дітей та юнацтва імені Лялі Ратушної.

«Интересный новый опыт и оно того стоило. Осознание что в Винница есть шарийцы», - пише у себе на сторінці Наталя Діденко, ще одна місцева прихильниця Шарія.

Також підтримують Шарія Ірина Прищепа-Аліфанова, директор зоомагазину «Екзотика ZOO», студентка Вінницього торгівельно-економічного інституту Марина Явна, а також активістка FEMEN Аліса Виноградова, яка «прославилась» у Вінниці тим, що спалила іграшкову модель трамваю біля магазину ROSHEN. До речі, Виноградова також була кандидатом у нардепи від «Партії Шарія».

admin

26 липня, 2019