У Ладижині віряни ПЦУ повернули собі храм. Їм погрожують застосуванням сили

Новини Вінниці / У Ладижині віряни ПЦУ повернули собі храм. Їм погрожують застосуванням сили

Вранці 9 січня релігійна громада ПЦУ на абсолютно законних підставах повернули Свято-казанський храм у Ладижині на Вінниччині. Десятки людей зайшли у приміщення, і не збираються віддавати його. Певний час храм був протиправно захоплений вірянами УПЦ МП, адже вони не мали на споруду жодних правоустановчих документів.

Нагадаємо, релігійна громада на Вінниччині вирішила перейти до ПЦУ. Таке рішення парафія Свято-Казанського храму ухвалила громада 10 листопада на загальних зборах

Проте віряни УПЦ МП на чолі зі священиком Євгенієм Воробйовим, який попри війну та загибель українців, відправив свого сина навчатися в Санкт-Петербурзьку духовну академію РПЦ, знехтували думкою більшості та захопили приміщення.

Ранком 28 грудня, група прихильників ПЦУ намагалась відновити справедливість. Однак, віряни УПЦ МП зробили з цього шоу. Окремі частинки відео інциденту миттю потрапили до медійників, пов’язаних з Московським патріархатом, аби ті тиражували «захоплення». Хоча про те, що храм вже був захоплений проти волі більшості ніхто не каже.  

Тоді поліція не втручалась у ситуацію, вважаючи своїм завданням запобігання насиллю і діяти за постановою суду. Втім, законне право вірян ПЦУ на відвідання храму було порушено. По суті, його відновили 9 січня.

Як пояснили NaПарижі в управлінні по справам національностей та релігій Вінницької ОВА, храм та місцева громада УПЦ МП з 2012 року перебуваютьє поза реєстрацією у державних органах. До минулого року юридично споруда нікому не належала. Права на неї оформила громада ПЦУ.

«Вірян обурило те, що Євгенія Воробйова призначили служити у храмі наказом, написаним російською мовою. Призначив митрополит Іонафан, який Вінницьким міськсудом засуджений за виправдовування російської агресії. Ба більше батюшка відправив сина навчатися до Росії, а сам ігнорує українське законодавство. Тому люди утворили громаду ПЦУ та оформили права на храм. Отже, за вітчизняними законами те, що відбулось сьогодні вранці цілком законно. Власники потрапили у будівлю, на яку юридично мають права», - пояснив начальник управління Ігор Салецький.

Віряни УПЦ МП погрожують залученням правоохоронців для свого «повернення» у приміщення, а по суті відновлення захоплення храму. Чи стане поліція на бік прибічників засудженого митрополита Іонафана?..  

«Поліцію викликали. Правоохоронці забезпечуватимуть охорону громадського порядку, а сам конфлікт залагоджується шляхом діалогу», - пояснила редакції керівниця відділу комунікації поліції Вінницької області Заріна Маєвська.

З її слів, до охорони громадського порядку спецпризначенців КОРДу не залучали.