Тимчасове житло для родини погорільців у Жмеринському районі на Вінниччині хочуть збудувати волонтери

Новини Вінниці / Тимчасове житло для родини погорільців у Жмеринському районі на Вінниччині хочуть збудувати волонтери

Волонтери всеукраїнського проекту «Будуємо Україну разом» збираються допомогти спорудити літню кухню для родини із Носківців Жмеринського району на Вінниччині – жінки та двох дітей. Там вони зможуть жити, поки будуватимуть новий дім.

Волонтери всеукраїнського проекту «Будуємо Україну разом» збираються допомогти спорудити літню кухню для родини із Носківців Жмеринського району на Вінниччині – жінки та двох дітей. Там вони зможуть жити, поки будуватимуть новий дім.

Нагадаємо, у березні п’яний батько сімейства хотів підпалити дружину та тещу й запалив хату. Домівка вигоріла вщент. Потім небайдужі почали збирати гроші на відбудову хати, але кошти з карткового рахунку – 35 тисяч гривень - поцупили шахраї.  

Власне після цього випадку виникла ідея допомогти цій родині, - розповідає волонтер проекту «Будуємо Україну разом» (БУР) Владислав Данильченко:  

«Ми вже були там кілька разів, важко знайти точки дотику між цією жінкою і місцевою владою – вони між собою до кінця не можуть дійти порозуміння. Тому зараз більше намагаємось їх об’єднати. Але вже є домовленість із сільським головою, що він нас підтримає. Ми маємо свій ресурс від грантодавців – є така програма «БУР-друзі», коли підприємці стають нашими друзями і скидають гроші – то частково профінансуємо роботи».

Приступити до будівництва у Носківцях «БУРівці» планують після Великодня. Там же – у Жмеринському районі збираються допомогти ще одній жінці.   

«Ми знайшли ще одну жінку – пані Марину із села Подільске біля Жмеринки, у неї так само згорів будинок разом із чоловіком, там дуже складана ситуація… Вони хочуть розібрати будинок і будувати новий, будемо їм допомагати», - говорить Владислав Данильченко.

Проект «БУР» ініціювала у 2014 році благодійна організація «Львівська освітня фундація». Почалося все з того, що хлопці зі Львова поїхали до Краматорська допомагати відбудовувати пошкоджене війною житло.

«Це потім переросло в «БУР-табори»: на два тижні приїжджає команда людей в якесь місто, цього року це – 15 містечок України, в тому числі два – на Луганщині біля лінії фронту. Вони допомагають багатодітним або малозабезпеченим сім’ям, намагаємось робити їм ремонти продовжуємо комунікацію після роботи. Працюємо також на громадських просторах – це можуть бути, наприклад, лавочки в парку, часто робимо літні сцени – місця, де люди можуть комуні кувати. І третій напрям – вільні простори. У Вінниці такі вже є: «Артинов», «Квадрат» та інші, але в інших містах це реальна проблема – так немає де збиратися. Тому ми вже створили 13 вільних просторів, перший був у Краматорську. На БУР-таборах першу половину дня волонтери будують, у другій половині – культурна програма: запрошуємо для спілкування відомих спікерів, можемо запросити мера міста, відомих людей із того міста куди приїжджаємо. Це можуть бути і різні туристичні виходи, все залежить від місця, куди приїжджаємо», - каже Владислав. 

За його словами, загалом проект об’єднує понад 2 тисячі волонтерів в Україні. Окрім традиційних двотижневих таборів, тепер хлопці та дівчата почали організовувати й короткотермінові - табори на вихідні, які назвали «БУРчиками». Якраз такий і проведуть у Жмеринському районі.

Волонтери кажуть, що самі будувати чи ремонтувати не завжди вміють, але підсобники з них вправні. Для відповідальнішої роботи наймають кваліфікованих майстрів. Кошти на це, звісно, потрібні, тому комунікують із місцевим бізнесом та владою. Вкладають частину і своїх грошей, які отримують від спонсорів та партнерів.

Долучитися до проекту "Будуємо Україну разом" можна через сторінку у Facebook. Охочі стати волонтерами також можуть зввертатися до Владислава Данильченка за телефонами 0633210388, 0982816899.