Подробиці наруги над могилами військових на Вінниччині: в Оратівській громаді кажуть про «московсько-церковний» слід

Новини Вінниці / Подробиці наруги над могилами військових на Вінниччині: в Оратівській громаді кажуть про «московсько-церковний» слід

Не тільки на Вінниччині вчора, 19 грудня, людей обурила новина про наругу над могилами військових в Оратівській громаді. Зловмисника затримано, проте про причини його вчинків з офіційних джерел нічого не відомо. Однак, місцеві мешканці публічно кажуть, хто і чого підмовив чоловіка на кримінальне правопорушення.

Нагадаємо, на Вінниччині затримали раніше судимого чоловіка, який пошкодив могили воїнів. У селі Новоживотов затримали жителя сусіднього села, якого підозрюють у пошкодженні могил чотирьох військовослужбовців. У поліції не називають причин такого вчинку.

«Продовж кількох годин оперативники розшукали свідків, які бачили чоловіка, причетного до правопорушення. Невдовзі правоохоронці встановили місце знаходження й самого зловмисника та затримали його в сусідньому селі, де він проживає», - йдеться у повідомленні.

Виявляється, 35-річний затриманий раніше притягувався до відповідальності за крадіжки. Вранці 18 грудня, з його слів, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, він зайшов на територію кладовища, поламав рамки на могилах, забрав фото, які потім викинув.

Обмежена інформація поліція обурила місцевих. Військовослужбовець Віталій Гречаний, який перебуває у короткостроковій відпустці, щоб побути з родиною, внуками, у соцмережі звернув увагу на інші деталі цього злочину.

Про наругу над могилами у Новоживоті він дізнався вдень 18-го, зателефонував до заступника Оратівської ОТГ І. Барського, а той до поліції.

«Коли затримали підозрюваного, він відразу зізнався куди повикидав портрети: 3 фотографії в одному місці, а четвертий в іншому. Я був присутній, коли поліцейські подзвонили з Скоморошок слідчій, котра знаходилась на кладовищі. Так що сумнівів в тому, що взяли зловмисника бути не може. Питання в іншому: Чому поліція замовчує, які мотиви були у злочинця, який приїхав за 18 км, щоб позривати фотознімки?

Чому поліція не каже хто його туди послав, чому не кажуть, що підвозив його Грішка-піп Скоморошківський, чому поліція не каже, що він був у Монастирського Петра і пив горілку, чому поліція мовчить, що він ішов на Оратів до Цмокала? А я дам Вам трішки відповідей: що керує Оратівською ОТГ «баба Яга», а Ларіонова тільки виконавиця, і вони є прихожанами РПЦ.

Я думаю, що вони пустять цього п’яничку по етапу і на тому все скінчиться, вони не зацікавлені колотити цими Московськими гнидами», - написав військовий.

В доволі емоційному дописі він вказує, що «московські попи благословляють і мотивують цих п’яничок і наркоманів, щоб вони оскверняли могили наших побратимів, і я впевнений, що покриває цих московських попів вами любляча «Баба Яга».

Також захисник нагадує, як разом із земляками боровся за церкву в с.Новоживотів, за перехід з УПЦ МП до ПЦУ. Він припускає, що наруга над могилами могла стати помстою священика, який залишився без храму.  

«А вам оратівчани хочу сказати: мовчіть і далі дотримуйтесь правила - моя хата з краю, будьте і далі рабами ! Я через добу поїду туди де інша робота, де інші турботи, звідки хлопців везуть на щиті, і навіть і тут дома на кладовищі їм спокою немає. А Ви мовчіть», - підвив риску В.Гречаний.

Нагадаємо, раніше – у червні 2023-го - в селищній раді усунули від керівництва Галину Лошак. Нині в.о. Оратівського селищного голови є Леся Ларіонова.

«Своєю мовчазною згодою, ми, громадо, допустили до влади « руський мір», а у них нічого нема святого! Боляче за наших Героїв, бо їм приходиться через себе пропускати ще й біль за свою громаду. Хіба їм мало того пекла, що на війні?», - прокоментувала пост військового Галина Лошак.

Олег Верлан

21 грудня, 2023