Наслідки скандалу з «Патріаршим календарем» Кіріла: чому не всі «вінницькі» архієреї УМП МП підтримали Онуфрія?

Новини Вінниці / Наслідки скандалу з «Патріаршим календарем» Кіріла: чому не всі «вінницькі» архієреї УМП МП підтримали Онуфрія?

Російський патріарх Кіріл використовує будь-яку нагоду, аби підкреслити, що УПЦ МП входить до складу РПЦ, як «філія». Його «Патріарший календар» з українськими архієреями викликав очікувану негативну реакцію у суспільстві. У предстоятеля Онуфрія змушені були відповісти на закиди, але серед очільників «вінницьких» єпархій лише митрополит Варсонофій погодився на спробу дистанціювання від Москви.

Нагадаємо, у матеріалі «Жодних коментарів. «Вінницькі» архієреї УПЦ МП мовчать щодо «присутності» у російському «Патріаршому календарі» редакція звернула увагу на те, що архієреїв вчергове включили у збірку «своїх», а реакція відсутня.  

Згодом відреагувала пресслужба Української Православної Церкви, заявивши, що «джерелом справжньої інформації щодо УПЦ є виключно її офіційні інформаційні джерела». Тобто, не «Патріарший календар» з Кірілом на обкладинці.

«У зв’язку з розповсюдженням в інформаційному просторі маніпулятивних публікацій Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ нагадує, що офіційна інформація загальноцерковного характеру (відомості про єпископат, монастирі, духовні школи, інші установи Української Православної Церкви тощо) міститися виключно в офіційних виданнях Української Православної Церкви.

Щоб не стати об’єктом маніпуляцій, всім бажаючим отримати офіційну інформацію щодо УПЦ і її єпископату слід звертатися виключно до офіційних джерел Української Православної Церкви. У тому числі це стосується і інформації, яка міститься в церковних календарях», - зазначається у повідомленні.

 

Після публікації на ресурсах УПЦ МП, аналогічний текст було розповсюджено і Вінницькою єпархією. Фактично митрополит Варсонофій доєднався до позиції керівництва щодо максимального відмежування від РПЦ. Так, відповідь дещо не впевнена, але вона є…

 

А от митрополит Тульчинський Іонафан проігнорував позицію предстоятеля Церкви Онуфрія. Аналізуючи сторінки єпархії, якими він керує, складається враження, що архієрей цілком поринув у власне життя, шукає міфічних ворогів у шафі, вимагає звільнення силовиків, намагається перетворитися на воїна інформаційного фронту, транслюючи російські наративи.  

Втім, є й інша реакція на заяву УПЦ МП на «Патріарший календар» від Кіріла. Так, Телеграм-канал «Веселий піп» наводить думку о. Іллю Істратова з УПЦ.

«Що ж, скористаємось цінною порадою (щодо офіційних джерел, - ред.). Беремо свіжесенький календар та відкриваємо сторінку з єпископатом на спочинку І кого ж ми тут бачимо? Очолює список трійка z-митрополитів-втікачів, а саме сєрафім, єлісєй та іосіф. Замикає список z-єпископ гєдєон.

 

Тепер два запитаннячка. Перше - що ці відверті зрадники досі роблять серед єпископату УПЦ? Адже офіційні заяви представників УПЦ запевняють, що у лавах УПЦ нема колоборантів, а ось офіційний календар каже протилежне. Друге - дуже цікаво, яке теперішнє місце перебування на спочинку цих пастирів, котрі поклали свої душі на служіння Христу та українському народу?»

Схоже, дискусія триватиме…

Слід зауважити, що не тільки диктатор Путін вважає, що є «один народ» і намагається це собі довести вбивствами обох народів. Кіріл діє за схожою схемою. Він потрохи «віджимає» в Онуфрія єпархії на окупованих територіях. Проти волі предстоятеля УПЦ МП.

Звісно, не обійшлося без скандалу. Окупанти змушували митрополита Бердянського Єфрема визнати підпорядкування напряму РПЦ. Про те, що архієрею погрожували окупанти пишуть навіть в лояльному до Москві православному ресурсі СПЖ. Через тиск з боку російської «влади» митрополит був змушений залишити єпархію та переїхати на підконтрольну законній владі України територію.

https://spzh.news/ru/news/77464-vlasti-rf-postavili-mitropolitu-berdjanskomu-ultimatum-svjashchennik-upts

Втік він ще у травні 2023 року.

Тільки цікаво, чому митрополит Іонафан, який так захищає інших архієреїв від репресій, не прокоментує загарбницьку політику патріарха Кіріла?