Гордіїв вузол: у Вінниці мешканці «Європейського кварталу» дійшли згоди з «опонентами», серед яких забудовник та постачальники

Новини Вінниці / Гордіїв вузол: у Вінниці мешканці «Європейського кварталу» дійшли згоди з «опонентами», серед яких забудовник та постачальники

Після бурхливих подій 26 жовтня з перекриттям руху транспорту та блокуванням центра Вінниці ініціативна група мешканців «Європейського кварталу» дійшла до певного алгоритму дій з представниками забудовника та компаній, що надають послуги містянам. Результати першої зустрічі «за зачиненими дверима» і без журналістів можна вважати позитивними.

Після бурхливих подій 26 жовтня з перекриттям руху транспорту та блокуванням центра Вінниці ініціативна група мешканців «Європейського кварталу» дійшла до певного алгоритму дій з представниками забудовника та компаній, що надають послуги містянам. Результати першої зустрічі «за зачиненими дверима» і без журналістів можна вважати позитивними.

Нагадаємо, тиждень тому мешканці «Європейського кварталу», що на Старому місті, перекрили дві вулиці у центрі Вінниці. Аби міська рада їх почула та допомогла вирішити їхні проблеми, люди заблокували Соборну та Оводова, відповідно і рух транспорту у центрі. Такими діями мешканці, які живуть у багатоповерхівках по вулиці Покришкіна, намагалися через міську раду вплинути на забудовника «Європейського кварталу», який здав в експлуатацію будинки з порушенням документації.

Через це люди вимушені платити за електроенергію, як юридичні особи по 2,83 гривні за кіловат-годину, а не як населення. Більш того, часто місцеві жителі залишаються без світла, бо через високу напругу горять дроти.

«В документації прописано, що будинки є секціями, а не окремими будинками. Через це ми не можемо підключитися до "Вінницьких електромереж" і платити за ціною, як населення. Крім того, нам потрібно "збільшити кіловати", адже що дали, на всі квартири не вистачає. Коли вмикають світло верхні поверхи, залишаються інші без світла. Які секції? У кожного будинку своя юридична адреса, ми отримали декларації на них. Вже є вісім секцій-будинків. Аби вирішити проблему, нам потрібно змінити техумови, а це може зробити лише  забудовники. На що їм потрібно 1.5 мільйони гривень. А він каже, що коштів немає. Тому просимо міську раду, яка дала дозвіл забудовнику зводити будинки, допомогти нам», - зазначила голова ОСББ 2 секції (будинку) Вікторія Рибаченко.

Оскільки блокування є порушенням, вінницька поліція відкрила провадження на мешканців «Європейського кварталу». У КП «Вінницька транспортна компанія» підрахували, що збитки підприємства через вимушену зупинку трамваїв, тролейбусів, автобусів та маршрутних таксі досягли 36 тисяч гривень. У поліції по цьому факту відкрито кримінальне провадження за статтею 293 КК України.

А кілька днів тому у прокуратурі заявили про масштабне шахрайство на Вінниччині. Розслідування стосується забудовників Європейського кварталу.

За попередньою домовленістю 2 листопада голови ОСББ усіх секцій «Європейського кварталу» в офісі на вул. Покришкіна зустрілися з представниками забудовника, «Міських електромереж» (МЕМ), «Вінницяоблводоканалу», «Вінницягазу», міськради та проектантами. Присутніми були близько 30 осіб. Представниця забудовника вирішила, що журналісти наразі зайві. Зустріч відбулася «за зачиненими дверима».

Як пояснюють джерела NaПарижі, які були присутніми у приміщенні під час діалогу, по більшості спірних питань вдалося дійти згоди. Наприклад, у МЕМ запропонували створили три асоціації ОСББ – по кількості лічильників на усі 8 секцій, а тоді ще раз зустрітися для складання відповідних документів, що дозволять надавати електроенергію мешканцям за тарифом для населення. Можливий і варіант додаткового живлення будинків.

Щодо газопостачання, то представник відповідної компанії пояснив, що нинішня мережа не відповідає сучасним вимогам, а на проектування та будівництво нової орієнтовно потрібно 780 тис. грн. Представниця забудовника зазначила, що таких грошей «не знайдуть» та порадила мешканцям самостійно вирішувати це питання з «Вінницягазом».

По забезпеченню водою, сторони домовилися про те, що забудовник перерахує кошти для закупівлі нових насосів, але мешканці самі мають контролювати постачальника та те, щоб техніку було встановлено.

Так чи інакше, а це вже прогрес. Наступна зустріч сторін запланована на 9 листопада.      

Олег Верлан

3 листопада, 2018