Фатіма, яка «зняла порчу» з вінничанки на 5 млн грн, у Вінницькому суді сказала, що «неграмотна» і лаяла журналістів (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Фатіма, яка «зняла порчу» з вінничанки на 5 млн грн, у Вінницькому суді сказала, що «неграмотна» і лаяла журналістів  (ВІДЕО)

У Вінниці розпочався розгляд по суті справи Фатіми Сандуленко, яку обвинувачують у шахрайстві. Нагадаємо, обвинувальний акт щодо неї було скеровано до Вінницького міського суду на початку березня.

У Вінниці розпочався розгляд по суті справи Фатіми Сандуленко, яку обвинувачують у шахрайстві. Нагадаємо, обвинувальний акт щодо неї було скеровано до Вінницького міського суду на початку березня.

51-річна спритниця із Кіровоградщини ошукала 38-річну вінничанку, виманивши в неї гроші та коштовності на загальну суму 5 мільйонів 125 тисяч гривень (!). Як і при обранні запобіжного заходу, сьогодні, 15 березня, у суді обвинувачувана постійно прикривала обличчя папкою із паперами, а журналістів посилала у відомому «напрямку» та радила, куди їм «забрати свої камери».

На відео ненормативна лексика:

У суді Фатіма розповіла, що жодної провини не визнає, потерпілу вперше бачить, має трьох дорослих дітей, а свідчення давати відмовляється бо має для цього адвокатів. Справді, інтереси пані Сандуленко представляє двоє захисників, тоді як у потерпілої наразі один адвокат. На запитання про освіту жінка відповіла, що «неграмотна», тобто в школу не ходила і взагалі – по-українськи «не дуже»…

Після усіх необхідних формальностей представник прокуратури зачитав обвинувальний акт. Тільки список коштовностей, які потерпіла винесла шахрайці з дому прокурор перераховував більше 10 хвилин. При цьому читав дуже швидко…

Отож, «кинули» Олену (так звати вінничанку, але свого прізвища вона просить журналістів не називати і обличчя не показувати) на 150 тисяч доларів, 150 чи 200 євро (такої дрібної суми жінка навіть не пам’ятає точно), а ще вона винесла купу золотих та срібних прикрас з діамантами. Багато з них документально оцінити експерти не зуміли, а те, вартість чого підтверджено, «потягнуло» майже на мільйон гривень.

Так, один чоловічий ланцюжок оцінено у 429 тисяч 128 гривень, інший – у 270 тисяч. Ще був браслет за 58 тисяч гривень та ланцюжок за 19,5 тисяч…

Усі коштовності, каже потерпіла, чоловік замовляв у ювеліра, робив такі щедрі подарунки собі та дружині ледь не на кожне свято. А гроші подружжя позичило в знайомих чоловіка бо збирались відкрити новий бізнес.

Даючи свідчення у суді потерпіла розповіла що того злощасного дня, 28 листопада минулого року, робила манікюр в салоні краси поблизу Центрального ринку. Коли вийшла, сфотографувала «результат», похвалилася ним через Viber чоловікові. Раптом до неї підійшла незнайома жінка і запитала, де поблизу відділення «Нової пошти». Олена не знала, але якраз на «перекурі» була працівниця салону. Та підказала, що через дорогу – біля ТЦ «Жовтень». Туди жінки пішли разом, бо, виявилось, їм було по дорозі.

"Коли ми відійшли від салону, вона підійшла до мене ближче, сказала, бачить що я добра людина, допомогла їй і вона хоче мені віддячити – дещо сказати... Почала говорити про мою родину, сказала, що вона екстрасенс, допомагає людям, в неї є офіс на Київській, де вона приймає людей. Сказала, що проблеми в мене в сім’ї через те, що на родині порча. Підкупило мене, мабуть, те, що вона знала дрібниці з нашого сімейного життя, які чужа людина не може знати", - говорить потерпіла.

Остаточно жінка повірила «екстрасенсу», коли та згадала про її хвору доньку. Зайшли у двір, «провидиця» сказала, що терміново потрібні яйця, вода і серветки. Гроші за послуги обіцяла не брати, але просила купити їй символічне – якщо допоможе... Потім просто на лавочці провела «обряд» з яйцем, розбила його і ще більше спантеличила потерпілу:

"Коли я подивилася, то там були зародки жабенят, змії… Вона сказала, що це дуже страшно, вона не думала, що все так погано, що я навіть можу втратити свою сім’ю, дітей… Щоб не було біди, потрібно зробити обряд – почистити всі гроші і коштовності, які є вдома.."

Довірлива, до того ж, збентежена жінка взяла свою «рятівницю» в таксі і поїхала з нею до свого будинку. Перед тим Фатіма комусь зателефонувала, щоб її через 20 хвилин забрали від будинку потерпілої. Але навіть це жінку не насторожило і вже за якихось 20 хвилин вона слухняно винесла з квартири всі заощадження та коштовності.   

Ланцюжки, браслети з різного виду золота, сережки, хрестики, каблучки з діамантами та гроші, за словами Фатіми, потрібно було негайно віднести на кладовище і там провести з ними непростий «обряд очищення», але оскільки Олені було страшно цим займатися, нова знайома взяла все добро і сказала, що радо їй допоможе. Жінки обмінялись телефонами, домовились про зустріч за деякий час біля церкви і розійшлись. Коли вінничанка прийшла на місце зустрічі за своїми коштовностями та грішми, зрозуміло, що ніхто її там не зустрічав, а телефон «провидиці» уже давно був за межами зони доступу.

Тоді жінка зателефонувала своєму чоловікові і розповіла, що сталося. Його реакцію можна тільки уявити, а сама Олена розповідає, що того дня більше ні про що не могла думати і нічого не здатна була робити. Цим і пояснює те, що в поліцію подружжя звернулося лише за добу після цієї пригоди.  

Можливо, нові нюанси справи стануть відомими в ході наступних судових засідань. Поки ж суд оголосив перерву до 26 квітня – тоді розпочнуть допитувати свідків. Не виключають захисники Фатіми, що та теж передумає і почне свідчити. А поки вони прискіпливо допитували потерпілу – хотіли аби вона ледь не до секунди відтворила події того дня та процес «зняття порчі».  

Сергій Маламура

15 березня, 2019