Екоінспекція «відреагувала» на заяву КП «Вінницяоблводоканал». Перевод стрілок, або битва заявами

Новини Вінниці / Екоінспекція «відреагувала» на заяву КП «Вінницяоблводоканал». Перевод стрілок, або битва заявами

Фахівці Державної екологічної інспекції "відреагували" на оприлюднене учора повідомлення КП «Вінницяоблводоканал» щодо причин поганої води у кранах вінничан.

Фахівці Державної екологічної інспекції відреагували на оприлюднене учора повідомлення КП «Вінницяоблводоканал» щодо причин поганої води у кранах вінничан. У ньому зазначалося, що неприємний запах води пов'язаний з потраплянням у річку П. Буг чималої кількості пестицидів з полів й садків. 

Утім, у розміщеній на сайті екологічної інспекції «заяві-відповіді» йдеться, що «до Державної екологічної інспекції у Вінницькій області лабораторією КП «Вінницяоблводоканал» надіслано результати вимірювання показників якості води за 15 травня з  вмістом амонію наближеним до верхньої межі, однак в межах норми, за 16 травня – в межах норми по всім показникам».

Якщо прочитати обидві заяви, то виникає питання: якщо вміст пестицидів у воді не перевищує норму, то чому вона має неприємний запах?.. Чи цей «незвичний» запах слід вважати «нормальним»?

Екологічна інспекція також заявила, що наприкінці квітня до КП «Вінницяоблводоканал», КП «Хмільникводоканал», КП «Калинівкаводоканал» надіслала листи «з проханням щотижневого подання інформації про якість води у річці Південний Буг у місцях водозабору, а у разі погіршення показників – терміново! – для оперативного виявлення джерела забруднення та відповідного реагування».

Утім, повідомлень від КП «Вінницяоблканал» про надмірну кількість пестицидів у воді екоінспекція не отримувала, зокрема, 15-го та вранці 16 травня.

До речі, екологічна інспекція повідомила, що її фахівці на початку травня брали проби води у П. Бугу та перевірили її якість. Перевищення норми забруднення – не виявили. А торік вони обстежували прибережно-захисні смуги річки Південний Буг. Й під час цього «розорення до урізу води виявлено не було».

Керівникам КП «Вінницяоблводоканал» посадовці екологічної інспекції запропонували ось що: 

«У разі виявлення конкретних фактів можливого негативного впливу на якість води у річці Південний Буг (здійснення господарської діяльності в межах прибережно-захисних смуг, миття бочок  після використання небезпечних хімічних речовин, забруднення стічними водами і т. д.) просимо Вас невідкладно повідомляти правоохоронні органи для можливості оперативного фіксування правопорушення, а також Державну екологічну інспекцію у Вінницькій області для вжиття заходів реагування».

Висновок з цього напрошується простий: поки очільники згаданих підприємства й відомства «обмінюються» заявами, мешканцям Вінниці доводиться вживати воду із неприємним запахом. Звісно, не усім, а тим, у кого бракує коштів на очищену воду.
 

Юрій Ярмощук

16 травня, 2018