«Вінницяоблводоканал» повідомив, чому у кранах вінничан така погана вода

Новини Вінниці /  «Вінницяоблводоканал» повідомив, чому у кранах вінничан така погана вода

Неприємний запах води, на який скаржаться вінничани, пов'язаний з тим, що у П. Буг потрапляють пестициди з полів й садків. Про це заявило КП «Вінницяоблводоканал». На сайті підприємства розміщене відповідне повідомлення, яке стосується стрімкого погіршення якості води у річці та у кранах мешканців обласного центру.

Неприємний запах води, на який скаржаться вінничани, пов'язаний з тим, що у П. Буг потрапляють пестициди з полів й садків. Про це заявили фахівці КП «Вінницяоблводоканал». На сайті підприємства розміщене відповідне повідомлення, яке стосується стрімкого погіршення якості води у річці та у кранах мешканців обласного центру.
Третій рік поспіль у річку потрапляють пестициди, наголошується у цій заяві. Речовини, які використовуються аграріями для боротьби зі шкідниками та бур'янами, погіршують якість води та знищують водорості. До речі, різновидом пестицидів є гербіциди. Їх застосовують для знищення бур'янів. Так от 14 та 15 травня у П. Буг з полів потрапили саме гербіциди.

«Це призвело до загибелі значної частини водоростей: їх кількість зменшилась з 63750 в 1см3 (мл) до 51250 в 1см3 , що в свою чергу призвело до погіршення запаху води», – зауважується у заяві.

Технології та обладнання КП «Вінницяоблводоканал» не дозволяє усунути неприємний запах води. Утім, якщо у воду додати великі «дози» хлору, то це нашкодить їх здоров'ю. Тому на підприємстві не мають наміру у такий спосіб розв'язувати існуючу проблему. 
Хоча у води доволі неприємний запах, як його назвали у згаданій заяві «незвичний», вживати її безпечно для здоров'я. 
Сильне забруднення води П. Бугу пестицидами фіксувалося у травні 2016 та червні 2017 року. Щоб боротися із «запахом» КП «Вінницяоблводоканал» придбав «установку для дозування сипучих реагентів, цеоліт та активоване вугілля вітчизняного виробництва». Це має принаймні мінімізувати негативний «ефект» від пестицидів з полів.
Зазначається, що КП «Вінницяоблводоканал» не раз зверталося до влади з приводу того, що пестициди потрапляють у річку, але ситуація не покращилася.

«Дуже багато залежить від свідомості безпосередніх власників (чи орендарів) землі, які в гонитві за гарним врожаєм та прибутком, засаджують поля впритул до самої води, використовують надмірну кількість (інколи сумнівної якості) гербіцидів та добрив. В результаті все це з опадами потрапляє в Південний Буг, з якого п'є воду населення трьох міст нашої області. В підсумку водоканали Вінниці, Хмільника та Калинівки борються з наслідками людської байдужості, жадібності та відсутністю екологічної свідомості», - наголошується у повідомленні.
 

Юрій Ярмощук

16 травня, 2018