Дві смерті від кору на Вінниччині. Що варто знати про недугу?

Новини Вінниці / Дві смерті від кору на Вінниччині. Що варто знати про недугу?

Менше ніж за місяць у Вінниці двоє людей померло від кору. Поки посадовці на державному рівні сперечаються, чи вважати нинішній стан із захворюваністю епідемією, Вінниччина є одним із лідерів по темпам розповсюджування інфекції у 2019 році. А що пересічні вінничани знають про цю дитячу хворобу»?..

Менше ніж за місяць у Вінниці двоє людей померло від кору. Поки посадовці на державному рівні сперечаються, чи вважати нинішній стан із захворюваністю епідемією, Вінниччина є одним із лідерів по темпам розповсюджування інфекції у 2019 році. А що пересічні вінничани знають про цю дитячу хворобу»?..

Кір - болюча тема на сьогоднішній день, адже більшість, в силу навіть масової пропаганди захисту, все ж таки вважають, що це банальне інфекційне захворювання! Але не таке і банальне.

Нагадаємо, у Вінницькій дитячій обласній інфекційній лікарні медики боролися за життя немовля, яке захворіло на кір. Однак врятувати восьмимісячну дівчинку їм не вдалося. Дитина померла 14 січня. А  9 лютого, внаслідок ускладнень від кору - корової пневмонії, помер студент Вінницького національного медичного університету ім. Пирогова Сергій Бутенко. 

Отож, що ж таке кір? Це інфекційне захворювання, збудником якого є вірус Morbillivirus.
Зазвичай цю хворобу відносили до дитячих, проте сьогодні також потрібно звертати особливу увагу на клінічний перебіг корі у дорослих, адже велика кількість людей середнього віку - не хворіла і не імунізована.

Декілька коротких фактів:
1. Заразитись можна лише при контакті з хворою людиною. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом, тобто при чханні, кашлі або розмові хворого.
2. Людина заразна з останніх годин інкубації до 4 доби з моменту висипки
3. Кір протікає спочатку з високою температурою, головним болем, нежиттю, сухим кашлем, збільшенням лімфовузлів, запаленням слизової оболонки очей. Аж на 4-5 день хвороби з’являється червоний висип, який починається зі шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло.
4. Захворювання на кір може мати важкий перебіг і призвести до таких ускладнень як пневмонії, отит, запалення мозку — енцефаліт, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті (і таких випадків досить багато).
5. Специфічного лікування немає, єдиний спосіб вберегтись – вакцинація. Саме вона формує специфічний імунітет, унаслідок чого організм людини стає нечутливим до захворювання. 

Згідно з календарем в Україні, в 12 місяців проводять перше щеплення від кору, а в 6 років — планову ревакцинацію. Ці дві дози вакцини забезпечують захист організму від кору.

На сьогоднішній день вакцинація показана таким категоріям людей: 
* дітям в 1 рік та в 6 років (згідно календаря щеплень);
* медичним працівникам;
* дорослим, у яких нема імунітету. Наявність антитіл до вірусу кору можна перевірити в діагностичній лабораторії;
* людям, старшим 6 місяців, які виїжджають за кордон;
* жінкам, що планують завагітніти, та не мають імунітету. При грудному вигодовуванні вакцинація дозволена;
*люди, які щеплюються у дорослому віці, також повинні отримати 2 дози з інтервалом не менше місяця.

Щеплення протипоказані, якщо:
* є алергія до компонентів вакцини овальбуміну (яєчного білка) та антибіотика неоміцину, чи анафілактична реакція у разі попереднього щеплення. Перевірити наявність алергії також можна в діагностичній лабораторії;
* на момент щеплення людина хворіє на інфекційне захворювання чи має суттєві проблеми зі здоров'ям. Водночас, застуда чи вітрянка не є протипоказаннями для вакцинації;
* вагітність.

Як зазначає Студентська рада Вінниччини, на території Вінницької області, за даними МОЗ, вакцина є. Раніше була бельгійська, зараз - американська! Отримати її можна безкоштовно у ЦПМСД у кабінеті щеплень.

«І не забудьте обов’язково зробити запис у вашу медичну карту. Отож, друзі, лише штучно підготувавши організм до даного захворювання, ми створимо так званий колективний імунітет, наявність якого і виведе Україну з цієї епідемії», - вказують студенти.

Олеся Рудницька

10 лютого, 2019